Zsolnay Fényfesztivál – Pécs a nyár fénypontja!

Tavaly nyáron több tízezer látogató előtt, minden várakozást felülmúló sikert aratva mutatkozott be Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál. Idén június 30. és július 2. között esténként ismét fényárba borul a belváros, az ország legjobb fényfestő csapatai keltenek életre több mint 10 000 négyzetméternyi vetített felületet, mely európai viszonylatban is kimagasló, varázslatos látványosság.  Spanyol légtornászok álomszerű produkciója érkezik a város főterére, a Székesegyház monumentális homlokzatán újra mapping alkotások nemzetközi, pénzdíjazásos versenye várható.  S mindeközben egyéb különleges kulturális programok – koncertek, színházak, újcirkuszi előadások – is várják az érdeklődőket. Pécs a hazai fesztiválszezon egyik legnagyobb, legkellemesebb meglepetésére készül.

Világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendenek a fényfesztiválok, melyek a technológia fejlődésével egyre grandiózusabb élményt nyújtanak. A fesztiválok kínálatában még mindig újdonságnak számít ez a műfaj, hazai viszonylatban pedig egészen a tavalyi esztendőig nem találkozhatott vele az élményekre éhes közönség. Pécs legnagyobb kulturális-turisztikai szervezete, a Zsolnai Örökségkezelő NKft. ezt a hiányt pótolta a fesztivál megszervezésével.

„A Zsolnay Fényfesztivál ebben az évben a kiemelt fesztiválok támogatását szolgáló forrásból 3 millió, a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiumának forrásából 8 millió, az NKA forrásaiból pedig 6 millió forintos támogatással valósul meg – árulta el a március 21-i sajtótájékoztatón Sipos Bulcsu Kadosa, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke, majd hangsúlyozta, hogy Pécs az egyik legrangosabb és legfontosabb kulturális központ és fellegvár, önálló jelentéssel bír Európa kulturális térképén, s többszörösen bizonyította, hogy európai szinten és világszínvonalon tudja képviselni a magyar történelmi és kulturális értékeket.

A Zsolnay Fényfesztivál idén a város közel 2000 éves múltját idézi a fantázia világával és a huszonegyedik századi fényművészet különböző ágaival, s  egy olyan háromnapos rendezvényre készül, melyben még karakteresebben jelennek meg az előző fesztivál legizgalmasabb elemei úgy mint az utcaművészetek (fényfelvonulás), a színház, a zene és az újcirkuszArra törekedtünk, hogy minden Pécsre látogatónak maradandó élményt nyújtson a hagyományápoló és értékteremtő céllal létrehozott rendezvénysorozat – mondta dr. Őri László, Pécs alpolgármestere.

ZsolnayFenyfesztival_FantomatikOrchestra
ZsolnayFenyfesztival_FantomatikOrchestra

 

Sztojánovits Andreaa Zsolnay Fényfesztivál társ-kurátora szerint a fényfesztivállal a magyarországi fényművészet végre méltó figyelmet kap, a rendezvénysorozat kiváló alkalom arra, hogy alkotók és a közönség együtt hozza létre a varázst. “Információs társadalomban élünk, a fényművészetnek igenis feladata, hogy kövesse a fejlődést, ezért az idei fesztivál nagy hangsúlyt fektet továbbá a művészet, a technológia és a tudomány hármasának integrált megjelenítésére, valamint a mesterséges fényalkotások mellett feltűnnek majd a természetes napfényt alkalmazó művészeti projektek is”.

A fesztivál nyitókoncertjének a város világszínvonalú koncertterme, a Kodály Központ ad otthont. Az elektronikus zene világából érkező angol előadó, Emika tavaly készült, Melanfonie című albumát a MÁV Szimfonikusokkal közösen viszi színpadra, a megismételhetetlen látványért Bordos László Zsolt, világhírű 3D mapping művész felel. Az ingyenes, szabadtéri elemekből építkező rendezvénynek ez lesz az egyetlen fizetős programja.

A koncertet követően látványos fényfelvonulás veszi kezdetét, a kellékek a közönség bevonásával készülnek, akik fényjelmezekbe öltöznek, fényjárgányokra szállnak, hogy minél többen aktív résztvevői, alkotói legyenek a fényünnepnek.

A város főtere ad újra helyszínt egy álomszerű újcirkuszi előadásnak, amely ezúttal Spanyolországból érkezik, a Voala Station légtornászainak egy 70 tonnás daru segít majd az égbe emelkedni. A Székesegyház épülete idén is megdöbbentő élményt kínál a nemzetközi 3D mapping versenynek köszönhetően, melyért a nemzetközileg is elismert Kiégő Izzók csapata felel. Az alkotógárda egy gigantikus fényinstallációval is készül; mellettük egy másik világhírű magyar fényművész, Vicsek Viktor legújabb alkotásával most először mutatkozik be a fesztivál közönségének. Mindhárom este ráérősen korzózhat bárki a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő Fény Útján.

A nyitókoncert után sem hiányzik majd a zene a fesztiválról. Olyan előadókat köszönthetünk a szabadtéri színpadon, mint az Óperentzia zenekarral fellépő Lajkó Félix, a Japánból érkező Matsumoto Zoku, a Kwashibu Area Band élén fellép a ghánai Pat Thomas, akit a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként” emleget a közönség és a világzenei szaksajtó. Utcazenészként tűnnek fel a legnevesebb pécsi könnyűzenei előadók, és visszatérő vendégként üdvözölhetjük a tavalyi fesztivál egyik legzajosabb sikerét produkáló közönségkedvencet, az olasz Fantomatik Orchestrat is.

A koncertek mellett újcirkuszi, tüzes és színházi produkciók népesítik be Pécs mediterrán hangulatú utcáit és tereit. A Baleár-szigetekről érkező Circ Bover díjnyertes előadásában hatméteres bambuszrudakból épül különleges mozgó díszlet, a vállalkozó kedvű fesztiválozók számára pedig a Sienta La Cabeza barcelonai fodrászai fognak világító hajkölteményeket alkotni.

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek