Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 2015

Július második hétvégéjén harmincegyedik alkalommal rendezik meg az ország egyik legjelentősebb történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A háromnapos szabadtéri eseményen hét helyszínen közel száz féle hagyományőrző programmal, többek között lovagi tornákkal, bajvívó és solymász bemutatókkal, régizenei koncertekkel, kézműves vásárral, középkori gyermekjátékokkal, vetélkedőkkel, élő sakkal és éjszakai lovagi tornákkal várják a látogatókat.

Az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak emléket állító – az NKA által 2 millió forinttal, a Visegrádi Alap által 11 ezer euróval támogatott – rendezvényen nyolc ország csaknem ezer kosztümös szereplőjének színes kavalkádja szórakoztatja a látogatókat. Az eseményre a Kárpát-medencéből, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Olaszországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából és Romániából is érkeznek hagyományőrző csoportok.

A háromnapos rendezvénysorozat idén is családbarát, gyerekeknek szóló programokkal, látványos, középkort megidéző sportversenyekkel, színpompás lovagi tornákkal, fáklyás felvonulással és koncertekkel várja a látogatókat” – árulta el Félegyházi András, Visegrád polgármestere.

Visegrad_1

A lengyel, a cseh és a magyar király találkozója a közép-európai térség jelentős fejlődését eredményezte. Ennek a történelmi eseménynek kívánunk emléket állítani a Palotajátékok évről évre történő megrendezésével. Büszkék vagyunk rá, hogy a fesztivál a csábítások ellenére nem üzletiesedett el, és amellett, hogy a középkor világát hitelesen megelevenítő autentikus esemény tudott maradni, minden évben egyre több látogatót vonz ” –mondta Cseke László főszervező, a Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője és a Szent György Lovagrend kancellárja.

Visegrad_2

A Palotajátékokat – mind Visegrád adottságai, mind a város történelmi és kulturális hagyományai miatt – Magyarország egyik legjelentősebb történelmi, hagyományőrző rendezvényeként tartják számon. Bár országszerte egyre több várjátékot szerveznek, a háromnapos rendezvénysorozat nagyságánál és több évtizedes múltjánál fogva központi szerepet tölt be a hagyományőrzéssel foglalkozó kulturális rendezvények körében, melyen minden évben átlagosan 60-80 csapat vesz részt. A Palotajátékokat mint a magyar hagyományőrző csoportok szövetségének központi fesztiválját, olyan rendezvényekkel emlegetik egy lapon, mint a Tavaszi Fesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok vagy a Savaria Karnevál.

A nemzetközileg is számon tartott és elismert rendezvényen nem csak Magyarország, hanem Európa legjobb hagyományőrző csoportjai tartanak bemutatót. A Palotajátékok szervezésében az önkormányzat legfontosabb stratégiai partnere a kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező visegrádi Szent György Lovagrend. A rendezvény magas színvonalát bizonyítja, hogy 2009-ben felvételt nyert a Történelmi Játékok Nemzetközi Szövetségébe, valamint, hogy 2015-ben EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) minősítést kapott.” – nyilatkozta a polgármester.

Visegrad_3

A sajtótájékoztatón a szervezők elmondták: fontosnak tartják, hogy minél több gyermek és fiatal látogasson el a rendezvényre, és hogy történelmi hagyományainkat a fiatalabb generációk számára is bemutathassák. A lovagi tornát a hat éves kor alatti gyermekek ingyenesen tekinthetik meg, csakúgy, mint a fogyatékkal élők, valamint az előre bejelentkezett gyermekotthonok lakói és kísérői is.

Cseke László, aki a Palotajátékokat Magyarország legnagyobb középkori játszóterének nevezte, elárulta: nem titkolt céljuk a fővárosi emberek kicsalogatása a fővárosi betonrengetegből. „Modern, digitalizált környezetből egy digitalizációtól mentes, reális, emberi kapcsolatokon és korhű események bemutatásán alapuló világot kívánunk megmutatni. A Palotajátékok hagyománya, annak megőrzése nemzeti ügy kell legyen. A július 10-12-ig tartó rendezvénysorozat a maga mediterrán pezsgésével és eleganciájával dinamikus, sűrű, erőteljes élményt igyekszik nyújtani a látogatóknak.

Főbb helyszínek és a programok:

Lovagi tornák
A legnagyobb látványosságot a királyi palota eredeti lovagi torna pályáján megrendezett lovagi tornák adják, amelyekre idén a rendezvény három napja alatt tíz alkalommal kerül sor. A látogatók három (Kázmér lengyel király lovagi tornája, Károly Róbert magyar király lovagi tornája, János cseh király lovagi tornája) különböző felépítésű, egy, illetve másfél óra hosszúságú lovagi tornát tekinthetnek meg ugyanazon a helyszínen, ahol az 1335-ös királytalálkozót is tartották. A lovagi tornák során íjászbemutatók, lovas és gyalogos küzdelem, solymászbemutató, táncbemutatók, látványos csatajelenetek, valamint az olasz zászlósok bemutatói zajlanak több száz magyarországi és külföldi szereplő részvételével.

Parkszínpad
A hétvége folyamán, a Parkszínpadon és a Salamon-torony teraszán régizenei koncertek, táncbemutatók, bábszínház és lovagi bemutatók várják a közönséget, a délelőtti óráktól késő délutánig. A bátrabb látogatók a lovagi hétpróbán maguk is bizonyíthatják ügyességüket!

Kirakodó vásár és mesterségek bemutatói
Több mint 100 vásározó és tucatnyi vendéglátó egység várja a látogatókat, egységes megjelenéssel és minőségi portékákkal. A vásári forgatagban egész nap utcazenészek, komédiások és középkori életképek szórakoztatják a vendégeket.

Királyi Borudvar
A Királyi Borudvar pénteken és szombaton egészen éjfélig, vasárnap pedig 19 óráig várja vendégeit a palota alsó fogadóudvarán, ahol a látogatók megkóstolhatják a történelmi Magyarország legkiválóbb borait, és együtt lakomázhatnak a királyokkal és díszes kíséretükkel. A tányérokra többek között olyan, középkori receptúra szerint készült ínyencségek kerülnek, mint a tárkonyos őzragu, az egész malac java, vagy a sült kacsacomb vörösboros-mézes káposztával.

Lovagi tábor és küzdőtér
A városi parkban középkori katonai tábor épül, ahol a vendégek betekintést nyerhetnek a lovagi élet mindennapjaiba és kipróbálhatják a kor fegyvereit. A vitéz és bátor lovagok szombaton és vasárnap mérik majd össze tudásukat az ún. középkori bajvívó versenyen.

XIV. Történelmi Bábukiállítás
A XIV. Történelmi Bábukiállítás megrendezésére a Mátyás Király Történelmi Játszópark épületében kerül sor (közös szervezésben a Mátyás Király Múzeummal, a Mátyás Király Művelődési Házzal, a Szent György Lovagrenddel és a Kiss Áron Magyar Játéktársasággal).

Időpont: 2015. július 10-12.

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek