(Túl)élni az őszt

Sokan gondolják, hogy a nyár elmúltával megszűnik minden, ami kellemes. Való igaz, hogy az ősz búcsúztatja a nyarat s egyben a tél előfutára is, mégsem érdemes begubózni, hiszen ennek az évszaknak is megvan a maga sajátos, varázsos hangulata.

Attól még, hogy nem süt hét ágra a Nap, nem szakad rólunk a víz és nem pancsolhatunk folyton a strandok medencéiben, még nincs okunk lógatni az orrunkat. A vöröstől, a rozsdabarnáig, a mézszíntől az élénksárgáig a bizonyíték arra, hogy a természet zseniális festőművészként alkot tovább szeptembertől is. Bújjunk ki odúnkból és sétáljunk nagyokat a szabadban, élvezzük a hűvös, kissé csípős levegőt és az árnyalatokban pompázó, lépteink alatt recsegő-ropogó faleveleket!

mókusősz

Igaz, hogy az ég szürkébb ilyenkor és egyre több felhő tarkítja, ráadásul a korai kelés sem megy olyan fickósan, mint a nyári hőségben – érdemes mégis erőt venni magunkon és tenni egy kiadós piactúrát, hiszen a placcok ilyenkor is roskadoznak a szebbnél szebb idényzöldségektől és gyümölcsöktől. Válogassunk a magas C-vitamin-tartalmú illatos őszibarackból, a kékeslilán hívogató szilvából! Utóbbi elősegíti az emésztést, elsőrangú vasforrás, ráadásul káliumban is gazdag. Ha nyáron még nem kerítettünk sort a lekvárkészítésre, tegyük meg most! Szilvából és fügéből cukor hozzáadása nélkül rövid idő alatt ízletes kenyérrevaló készíthető, almából, körtéből és banánból egy kis méz, joghurt és fahéj hozzáadásával pedig remek turmix.

plum2

A hűvösebb időben vonzóbbá válnak a nehezebb ételek (hús, méz, dió, aszalt gyümölcsök, almás-zabos muffin), a forró csokoládé és a forralt bor is. Egy ízletes fahéjas muffin? Na, ugye, hogy nem csak a nyár kínál apropót a kellemes baráti összejövetelekre!

Valljuk be, vagyunk jó páran, akik igencsak be vagyunk már indulva egy jó adag sütőtök krémlevesre is. Előnye, hogy rendkívül sokféleképpen elkészíthető, maga a sütőtök pedig egyes kutatások szerint segítheti még a dohányzásról való leszokást is.

ősz1

Sok a stressz? Ez esetben válasszuk a szőlőt (és a szüretet) – kiváló idegerősítő, emellett tisztítja a vért is. Vörös színű fajtái antioxidánsokban gazdagok, megelőzik a herpesz kialakulását is.

szőlő

Elő a kedvenc füstölőkkel, gyertyákkal és illóolajokkal, és fedezzük fel ismét a teázás örömeit! A chai, a fehér, a zöld tea a legjobb pszichológus – harmonizálja a lelket. Ha tehetjük, vonuljunk ki gőzölgő bögrénkkel néhány percre az irodából, hétvégente kuporodjunk kedvenc fotelunkba és egyszerűen csak kapcsoljuk ki az agyunkat. Igyekezzünk elvonatkoztatni a zajoktól, a vállunkra nehezedő gondoktól, a médiaeseményektől és szomszédunktól, aki az évszakváltáson felbuzdulva épp a százhatvanhetedik lyukat fúrja a falba. Tegyük távol okostelefonunkat és headsetünket, üljünk csendben néhány percig és forduljunk befelé. Váljon ez mindennapjaink szeánszává, élvezzük a mangós-joghurtos rooibost mézzel, citrommal – ennyi luxus mindenkinek jár! Nem hátrány, ha beruházunk egy olyan bögrébe, melynek oldalán valamiféle inspiráló üzenet áll. Ez mindig emlékeztetni fog arra, hogy a zsilettpengén kívül is van új a Nap alatt!

A borúsabb idő nem jelenti, hogy slampos, emo-gyász özvegyekké kell váljunk. Használjuk bátran régi vagy új színes kiegészítőinket, tekerjük nyakunk köré kedvenc sálunkat és bátran mutassuk meg a világnak gumicsizmánkat is az esős napokon (igen, még, ha az rózsaszínű vagy pöttyös is)!

Az elmúlás melankóliája végtére is romantikus – rengeteg költőt, filmrendezőt, zenészt ihletett meg. Aki bírja a strapát, nézze meg az Ősz New York-ban vagy az Édes November című filmeket, a merészebbek „bulizzanak” Vivaldi Négy Évszakára, a különösen igényesek Enya vagy Enigma örökzöldjeit hallgassák.

Minden évben van valami… Ősz!

Őszi programok

Márton napi borkóstoló

Szent Márton napi Újbor és Libator

Múzeumok Ősz Fesztiválja

Photos via DreamaticoPinterestPinterest2,Pinterest3, Pinterest4, Pinterest5

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek