Toszkán karácsony

Állítanak-e az olaszok karácsonyfát? Milyen ünnepi ételek kerülnek a toszkán asztalokra? Milyen édességekről kell lemondania annak, aki decemberben a jó öreg Itáliába látogat, és mivel kárpótol bennünket a panforte vagy a panettone? 

A karácsonyi időszak Olaszországban minden évben december 8-val kezdődik, a toszkán családok ekkor ünneplik ugyanis a szeplőtelen fogantatást, mely munkaszüneti nap – ilyenkor  szokás  fát állítani, melyre szaloncukrot egyáltalán nem akasztanak, mint ahogy adventi koszorút sem helyeznek az asztalra, viszont előszeretettel díszítenek csillámos papírvirágokkal és girlandokkal, a fa alá pedig finomabbnál finomabb édességeket helyeznek.

toszk1

A toszkán városok, utcák, házak csodálatos karácsonyi fényeket kapnak, gyönyörű dekorációba botlunk szinte mindenütt. A házakon gyakori díszítőelem a Mikulás-bábu, vagy ahogyan az olaszok nevezik, Babbo Natale. Ő az, aki december 25-én reggel ajándékozza meg a gyermekeket, s akinek felesége a Befana, a jóindulatú boszorkány, aki január 6-án örvendezteti meg a kicsiket édességgel, a rosszabbakat némi virgáccsal. A Befana boszorkány legendája feltehetőleg Itália középső részéből ered, innen terjedt el az ország többi részére is. Az olaszok köztudottan vallásos nép, ezért a december 24-i éjféli mise náluk kiemelt „programnak” számít. A falvakban és városokban jászolokat, Presepe-t állítanak megörökítve ezzel Jézus születésének történetét. Egyes üzletekben, irodákban és a főtereken látható jászolokban nem csak a bibliai szereplők, hanem a városlakók bábui is helyet kapnak.

A kint élő magyarok legnagyobb sajnálatára a bejgli ismeretlen étek – a mák nem igazán preferált az olasz konyhában. Édesség gyanánt panettonét (kelesztett kalács amit mazsolával, csokoládéval vagy limoncello-krémmel is gazdagítanak), panfortét vagy pandorot készítenek, melyeket a háziasszonyok manapság már boltokban vesznek készen, noha elkészítésük egyáltalán nem bonyolult. Aki Toszkánában kíván letelepedni, számolnia kell azzal, hogy kimarad a halászlé, valamint a kocsonya ízei okozta élvezetekből. Helyette közkedvelt ünnepi étel az úgynevezett stinco, mely a magyar csülökhöz hasonlít leginkább. Firenzében, Sienában, Rómában és természetesen a Vatikában láthatók ilyenkor a legszebb fényben úszó, legméretesebb karácsonyfák.

panettone-hu

A Rómában található központi pályaudvaron megcsodálható karácsonyfa különlegessége, hogy tele van aggatva az utasok személyes kívánságait tartalmazó cetlikkel, melyek a hagyomány szerint teljesülnek is, szóval, aki karácsony tájékán Rómát szemeli ki kirándulási célpontnak, ne felejtse el felírni titkos vágyát! 

Photo via Panettone és Anrdrea Migliorati

Szerző: Agnes Guerri

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek