SAKKparti a Pesti Magyar Színházban

Ismét látható a SAKK musical budapesti verziója a Magyar Színházban október 24-én és 25-én.

Miközben a világ a Mamma Mia! című zenés darab kapcsán élteti az ABBA két zenei kulcsfiguráját, addig a musical hagyományait előnyben részesítők a 25 éve született SAKK-ért (CHESS) hálásak Benny-nek és Björn-nek.  A lovaggá ütött, Grammy-díjas szövegíró, Tim Rice egy 1979-es amerikai–szovjet sakk világbajnokságot álmodott meg, ahol a táblás játék mögött hatalmi versengés és érzelmi viharok dúlnak.

A történet röviden: az öntelt jenki figyelmen kívül hagyja szaktanácsadónője intelmét, ám a kettejük sikeres (munka) kapcsolatának megingását a vörös színekben induló sportoló támogatója igyekszik országa és versenyzője javára fordítani. A helyzet nem könnyű: Florance zsigerből utálja az oroszul társalgókat, lévén magyar édesapját ’56-ban a szovjetek tüntették el, Anatolij pedig nem csak házasember, de két kisgyermek édesapja is. A nagy csata – pályán kívül és belül egyaránt – mindkét fél számára tanulsággal szolgál, nem véletlen, hogy az egy évvel későbbi thaiföldi megmérettetésen is jelen vannak. Igaz, csak egyikük játszik a sarló és kalapács birodalmának sakkgépe ellen, de a manipulációk és a háttérben meghúzódó ajánlatok, zsarolások és egyezségek még durvábbak, mint korábban…

CHESS_CD_front

Szenvedély, megszállottság, érzelmek, érdekek, sérelmek, kis és nagy csatározások keverednek a különös végkifejletig, miközben szól a zene. A zene, melynek egyik legismertebb tétele a One Night In Bangkok számos feldolgozást megért már, pedig nem ez az egyetlen telitalálatos dallam, mely a musical szabályai szerint többször is felcsendül a mű során. Azonnal fülbemászó a The Arbiter, a The Story Of Chess és a Nobody’s Side, keletiesen energikus a The Soviet Machine és stílusosan emelkedett hangvételű az Anthem. Lírai dalokból a két női főszereplő egy-egy szólódala, a Heaven Help My Heart és a Someone Else’s Story emlékezetesek, a legnagyobb bravúr mégis a Quartet (A Model Of Decorum and Tranquility). Utóbbiban ugyanis négyen négyfélét énekelnek – teljes összhangban!

Szereplők

ANATOLY SERGIEVSKY EGYHÁZI GÉZA

FLORENCE VASSY SÁRI ÉVA

FREDERICK TRUMPER SZEMENYEI JÁNOS

ALEXANDER MOLOKOV MOLNÁR ERIK

SVETLANA SERGIEVSKY KECSKÉS TÍMEA

BÍRÓ KISS ERNŐ ZSOLT

WALTER DE COURCY PAVLETITS BÉLA

LEONYID VIIGAND JENEI GÁBOR

POLGÁRMESTER SÁNDOR DÁVID

DIPLOMATÁK, CSAPATTAGOK KÁROLYI KRISZTIÁN, TÁBOROSI MÁRK, JENEI GÁBOR, PÁSZTOR ÁDÁM

RIPORTEREK CSÓKA VASASS KINGA, AJTAI BEÁTA, TÖRÖK ANNA, PETHŐ DOROTTYA, RÉTHY ZSAZSA

TÁNCOSOK: SZABÓ ANIKÓ, VARGA KINGA, SINKÓ RÉKA, SALLAK PETRA, TÚRI LAJOS PÉTER, HORVÁTH ZITA, MAKÁR ISTVÁN, CSEPI ÁDÁM, HÁZI TAMÁS, KÖDMEN KRISZTIÁN, KELEMEN KRISZTIÁN, NAGY SAROLTA

KÖZREMŰKÖDIK A JAZZ AND MORE KÓRUS

Zeneszerzők: BENNY ANDERSSON, BJÖRN ULVAEUS

Szövegíró: TIM RICE

Rendező: CORNELIUS BALTUS

Koreográfus: KAREN BRUCE

Látványtervező: ERKEL LÁSZLÓ KENTAUR

Magyar szöveg: ROMHÁNYI ÁGNES

Dramaturg: RIGÓ BÉLA

Világítástervező: CHRISTOPHER HIRST

Karmester: KÖTELES GÉZA

Zenekarvezető: KOVÁCS MARIANNA

Kórusvezető: HALKOVICS ÁGNES

Tánckarvezető: LOPUSNY ANNA

Rendezőasszisztens: HAJÓS ESZTER

Művészeti vezető: PÓKA BALÁZS

Producer: SIMON EDIT

Helyszín: Pesti Magyar Színház

Időpontok: 2015. október 24. (szombat), 15.00 és 19.30 óra

2015. október 25. (vasárnap), 17.00 óra

Október 24-től, a Magyar Színházban már kapható lesz az előadás teljes egészét tartalmazó “SAKK (CHESS) musical Budapest Live 2015” című dupla CD, amely már most előjegyezhető a produkció Facebook oldalán.

 

Fotó: PS Produkció

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek