Panettone, az ünnepi kalács

A panettone Milánó egyik szimbóluma, hagyományos milánói kalácsféle, mely ma már egész Olaszországban, Franciaország délkeleti részén és Svájcban is igen népszerű, a karácsony és a szilveszter  el sem képzelhető nélküle. Maga a szó az olasz pane, azaz kenyér szóból származik, nagyítóképzős alakja a panettone. Története egészen a római korig nyúlik vissza, és Ludovico il Moro milánói herceg idejében, a 15. században is úgy készült, mint manapság. A kalács tésztáját citromhéjjal, mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel ízesítik. A folyékony tésztából papírformákba kevés masszát töltenek, mely kemencében szép magasra felduzzad. Amikor a kész süteményt kiveszik a kemencéből, nem távolítják el róla a papírgyűrűt – e “haskötő” védi a kiszáradástól, s egyben márkajelzés is. A panettonéhoz egy kedves szokás, a panettone di San Biagio köthető: a karácsonyra otthon sütött süteményből egy darabot február 3-ra, San Biagio (Szent Balázs) napjára félretesznek, ugyanis a legenda szerint, aki ebből egy szárazka héjat elfogyaszt, egész évben mentesül a torokfájástól.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 3 dkg élesztő
  • kb. 3 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor (cukorbetegeknek Stevia)
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor (cukorbetegek hagyják ki)
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg mazsola
  • 5-5 dkg cukrozott vagy édesített narancs- és citromhéj vagy vegyes gyümölcs

A forma kikenéséhez:

  • 2 dkg margarin

A tetejére:

  • 6 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor (cukorbetegeknek Stevia)

Ha nincs kedved magad elkészíteni, kattints ide és válogass a díszdobozba zárt mandulás, ét-és tejcsokoládéval bevont, mogyoró-és tejszínkrémmel töltött  panettone-fajtákból!

Photo via Il Fatto Alimentare

Szöveg: Agnes Guerri

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

Hasonló cikkek