Pán

Csütörtöktől betekintést nyerhetünk Sohaország csodálatos világába, érkezik ugyanis a mozikba a Pán! Legyetek részesei Ti is a kalandnak, ami elmeséli hogyan lett Péterből az a bizonyos Pán Péter!

A történetet mindenki ismeri Sohaországról, az elveszett fiúkról és a zöld csákós, repülő rosszcsontról. De a valóság egészen másmilyen. Vagy, ha nem is ez a valóság: talán létezik egy másik történet, amelyet ugyanezekkel a szereplőkkel lehet elmesélni. Egy árva fiú megszökik a lelencházból, és jó barátokra talál. Még nem tudja, hogy, aki most hű haverja, később Hook kapitány néven lesz rettegett kalóz… és az ő legnagyobb ellenfele. Hiszen eredetileg volt egy közös ellenségük: Feketeszakáll. A két cimbora együtt sok kalandon megy keresztül: van köztük víg és van veszélyes. A srác pedig csak lassanként ébred rá, hogy egyszer hőssé kell válnia, és az egész világ meg fogja ismerni. De addigra már Pán lesz a neve. A Büszkeség és balítélet és a Vágy és vezeklés rendezője, Joe Wright világhírű színészek segítségével meséli újra a klasszikus történetet – de úgy, ahogy még senki sem látta! 

A produkcióról

Egy XVIII. századi gálya, kalózokkal a fedélzetén átúszik London éjszakai égboltján, a nyomában II. világháborús katonai repülőgépekkel… Egy kalandor tündérpor után kutat, miközben egy rézkalóz elől menekül… Őslakos harcosok egy titkos, kristály-tündérországot védenek… Egy rosszcsont kis árva az anyja után kutat, és közben rájön, hogy tud repülni. Mindez és még sokkal több kaland várja a nézőket Joe Wright szórakoztató, az egész családnak szóló kalandfilmjében, a Pánban. Bár a figura már 100 éve született, „ez a Pán Péter 2015-ös – jelenti ki Wright. – A mindannyiunk által szeretett történet újragondolása, Péter származásának története, egy klasszikus hős útja egy lenyűgözően gyönyörű világba.”

A gonosz Feketeszakállt alakító Hugh Jackman szerint: „Joe Wright olyan felnőtt, aki képes gyerekként gondolkozni, olyan szabadon és fantáziadúsan, ahogy csak a gyerekek tudnak. A nézők olyan Sohaországot fognak látni, amilyet korábban még soha.” „Izgalmas, szórakoztató mozit akartam csinálni – mondja Wright. – Élvezet gyerekeknek filmet készíteni, mert az ember maga mögött tudja hagyni a túl sok komolyságot. Őrült világot teremtettünk, ami csupa szín. J.M. Barrie klasszikus meséjében azt kedvelem leginkább, hogy nem becsüli alá a gyerekek intelligenciáját, nincsenek jók és rosszak fekete-fehéren, ennél mindenki izgalmasabb, összetettebb, még Péter is.” A címszerepet a most debütáló Levi Miller alakítja. „A forgatókönyv varázslatos volt – mondja Miller. – Az pedig a legeslegklasszabb dolog, ami valaha történt velem, hogy én játszhattam el Pán Pétert ebben a filmben.” A forgatókönyvíró Jason Fuchs gyerekkora óta rajongott a karakterért: „Amikor 9 éves voltam, vidámparkban voltunk, elromlott a szerkezet és az apámmal egy pán péteres repülő kalózhajón ragadtunk, ami egy mini London felett lebegett. Az volt szó szerint életem legjobb 25 perce! LED csillagok világítottak felettünk, Péter pedig karnyújtásnyira tőlünk suhant a levegőben. Akkoriban az apámat egyfolytában olyan kérdésekkel bombáztam, mint hogy hogyan került Péter Sohaországba? Miért tud repülni? Ő és Hook hogyan találkoztak először és miért utálják ennyire egymást? A válaszokat az eredeti könyvben is kutattam, de csak apró utalásokat találtam. Arról álmodtam, hogy lesz majd egyszer egy film, ami az összes akkori kérdésemre választ ad.”

IMG_1046.DNG

Greg Berlanti azonnal vállalta a produceri feladatokat, amikor meghallgatta Fuchs ötletét. „Jason szívügye volt, hogy más szemszögből mutassa be Pétert és a mitológiáját a világnak – mondja a producer. – Minden generáció megérdemli a saját Pán Péter-feldolgozását.” „Még soha nem olvastam olyan forgatókönyvet, mint Jasoné, pedig rengetegfélét olvasok, elhihetik – meséli Wright. – De ennek szíve volt, ami az ilyen nagyszabású filmtervekből hiányozni szokott. Van egy kisfiam, és úgy éreztem, hogy meg akarom csinálni ezt a filmet – neki.” „Amikor először beszéltem Joe-val a filmtervről, azt mondta a fiának rémálmai vannak – meséli a Hookot játszó Garrett Hedlund. – Ezzel a mozival azt akarta megmutatni a kisfiának, hogy a rémálmok, bármilyen sötétek is legyenek, legyőzhetőek.” Péter első száma ellenfele ezúttal Feketeszakáll, a hírhedt kalóz, a fiatal, még kétkezű Hook pedig a kiutat keresi Sohaországból és úgy gondolja, talán Péter lehet erre a megoldás. „Garrett karizmája és sármja átsüt Hook figuráján is – mondja Sarah Schechter producer. – Még soha nem láthattuk ilyennek ezt a figurát. Eddig csak a gonoszt láttuk benne, aki el akarja csípni Pán Pétert. A mi történetünkben haverok, mellettük áll Tigrisliliom is, a lenyűgözően légies Rooney Mara alakításában.”

„Pán Péter nagyon sokat jelent nekem, ahogy szerintem a legtöbb embernek – mondja Mara, aki lelkesen vetette bele magát a munkába. – Minden eddigi filmváltozatot megnéztem még gyerekkoromban, és imádtam őket. Gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy eljátszhattam Tigrisliliomot.” Fuchs azt a történetet szerette volna megírni, hogyan lesz egy Péter nevű kis árvából a hős, akit Pán Péter néven ismerünk. Egy fiatal nő, Mary – akit Amanda Seyfried alakít – a kisbabáját, nyakában egy pánsípot mintázó függővel, egy árvaház lépcsőjén hagyja. A történethez akkor csatlakozunk, amikor Péter már 12 éves és még mindig anyja visszatéréséről álmodik. Az árvaházból egy éjszakán Pétert és néhány társát kiragadja az ágyból egy kalózcsapat, és elviszik őket egy különleges helyre… Sohaországba. De ez nem az a Sohaország, amit jól ismerünk. Feketeszakáll utasítására Pétert és a többi árvát – több ezer társukkal együtt – arra kényszerítik, hogy egy hatalmas, mocskos aknában a legritkább drágakövet, a pixumot keressék, ebből lesz ugyanis a tündérpor. Amikor pedig Péter szemtől szembe találkozik Feketeszakáll-lal, fény derül Péter különleges adottságára, és arra is, hogy a gonosz uralkodó sorsa, sőt, egész Sohaország sorsa a fiú kezében lehet.

„Joe Wrightot a határtalan fantáziáján kívül az az alaposság teszi kiemelkedő rendezővé, amivel minden egyes apró részletre odafigyel” – mondja Paul Webster producer, aki már negyedik alkalommal dolgozik a rendezővel. „Joe volt az első név a kívánságlistánkon – teszi hozzá Berlanti. – Úgy éreztük, ő mágiával, eleganciával, kifinomultsággal keltené életre ezt a varázsvilágot. És nem is kellett csalódnunk, sőt, mindezen felül olyan ötletekkel rukkolt elő, amelyek senki másnak nem jutottak volna eszébe.” „Joe elsősorban a saját gyermekének készítette a filmet, de nem csak az ő kisfiát fogja elvarázsolni – jelenti ki Schechter. – Mindannyiunk fiai és lányai élvezni fogják, sőt, a bennünk, felnőttekben lakó gyermek is boldogan fogja nézni.” Wright úgy döntött, hogy a díszletet valóban felépítik, nem pedig csak számítógépekre bízza a létrehozásukat. Így a színészek valóságos játszóteret kaptak. A hatalmas léptékű díszleteket óriási hangárokban építették meg, egymás mellett kapott helyet a londoni árvaház, Feketeszakáll bányája és az őslakosok falva, és még többek közt két kalózhajó is. „Így a szereplők valóban Sohaországban érezhették magukat, nem pedig egy műteremben, és azonnal kalózzá, harcossá, kalandorrá válhattak – meséli Joe Wright. – Gyerekkori fantáziavilágot építettünk fel, a színészek pedig igazi kalandra indulhattak.”

Nem érezheted magad biztonságban

Péter egy dickensi árvaházban nevelkedő, 12 éves, okos és lázadó természetű kisfiú, aki nem adta fel a reményt, hogy megtalálja az anyját. Amikor pedig kalózok, harcosok és tündérek fantasztikus világába keveredik, akkor csak erősödik benne ez a remény. A karakter megformálása komoly feladat mind az érzelmi skálát, mind a fizikai elvárásokat tekintve. A filmkészítők tudták, hogy a legfontosabb döntés Péter szerepének kiosztása, éppen ezért mindent megtettek, minden kő alá benéztek, hogy megtalálják az emberüket. „Minden angol nyelvű országba elküldtük a casting directorokat, több ezernyi felvételt kaptunk, de tartottunk nyílt castingokat is – idézi fel Wright. – Én magam is több száz jelölttel találkoztam. Aztán elküldték Levi próbafelvételét, és volt benne valami szikrázóan izgalmas, megkapó. A tekintete nyílt volt, reménnyel telt, kíváncsi. Egy hétköznapi srác volt Ausztráliából, aki még soha nem játszott ilyen nagy léptékű szerepet. Eljött Los Angelesbe, hogy találkozzon velünk, és ragyogott. Okos és tehetséges színész. Tudtuk, hogy ő az.”

pán1

Miller majd’ kibújt a bőréből, amikor Wright felhívta. „Őrület volt, eszembe sem jutott, hogy tényleg rám eshet a választás! Sikoltoztam, nevettem, sírtam, egyszerre – lelkendezik a fiatal színész. – El sem hittem egy ideig, hogy nem álmodom. A legnagyobb kihívás az volt, hogy türelemmel várjam a forgatás kezdetét, mert ott, azonnal bele akartam vágni!” De az első csapóig még rengeteg próba és edzés várt rá. Ezt persze egyáltalán nem bánta. „Péter bátor és kalandvágyó – mondja a szerepéről. – Talán egy kicsit önző is. De jó oka van mindarra, amit tesz, egyetlen dolog vezérli, újra találkozni akar az anyjával. Az árvaház, ahol felnőtt, rettenetes hely és a vezetője egy igazi szörnyeteg. De a színésznő, aki játszotta, nagyon kedves volt!” Amikor viszont a kalózok elragadják az árvaházból, egy sokkal gonoszabb és veszélyesebb diktátorral kerül szembe: Feketeszakáll-lal. „Feketeszakáll nem szereti Pétert, mert úgy gondolja, a fiú az útjában áll, miatta nem találja az örök ifjúságot. Ez nem jó Feketeszakállnak, és ha neki nem jó, akkor Péternek sem” – mondja Miller.

„Feketeszakáll közelében soha nem érezheted magad biztonságban, egy szempillantás alatt elérhet a halál – mondja Jackman, aki a minden kalóz által rettegett kalózt alakítja. – Levi nagyon ügyes volt a közös jeleneteinkben, abszolút egyenrangú partner volt. Nagyon büszke vagyok rá. Természetes tehetség, és nem is tudja még, hogy ez milyen ritka és különleges dolog. Nem lehet rajtakapni, hogy színészkedne, egyszerűen csak jelen van minden porcikájával. Pedig nem egyszerű a feladata: egy rémült kisfiút alakít, akit kiszakítottak a megszokott környezetéből. De már érezhető benne az a szemtelen, csintalan, játékos Pán, akit mindannyian jól ismerünk. Ez ott van Leviben is.” Jackman megpróbálta úgy elképzelni magának Sohaország önjelölt diktátorát, ahogy a Péter és a többi gyerek láthatja. „Ha a gyerekek szemszögéből nézed, akkor a felnőttek egy kicsit ijesztőek, ugyanakkor nevetségesek is – fejtegeti a színész. – Amikor először találkoztam Joe-val, először nem is a figuráról vagy a forgatókönyvről beszélgettünk, hanem arról, hogy ezek a történetek egyáltalán miért léteznek, milyen szerepet játsszak a gyerekek életében és a felnőttek életében. Pán Péter történetét mindenhol, minden korosztály ismeri.”

„Jason csak néhány töredékes információt talált az eredeti könyvben Feketeszakállról, ezekből kiindulva teremtette meg egy az elképesztően gonosz alakot, akit a show business legkedvesebb embere játszik” – mondja mosolyogva Wright. „Játszottam már gonoszakat, de ennyire gonoszat még soha – vallja be Jackman. – Nem csak aljas gazember, hanem ráadásul még imádja is hallani a saját hangját, hangzatos beszédeket mond, nagy szavakat használ. Fontosnak és ijesztőnek képzeli magát, ugyanakkor ő remekül szórakozik. Emiatt eljátszani őt is nagyon szórakoztató volt. Mondtam is Joe-nak, hogy soha többé nem lesz lehetőségem rá, hogy eljátsszak egy kalózt, aki valóságos rocksztárnak látja magát és tényleg el is énekel egy rockdalt, úgyhogy apai-anyait bele fogok adni. A többi kalózzal és a gyerekekkel énekeltünk Nirvanát, Ramonest. Hatalmas élmény volt!”

„Feketeszakáll az örök ifjúságot keresi, az egyik percben bűbájos és vicces, a másikban lehajít valakit a pallóról – meséli Wright. – Egyszer rég szerelmes volt, de elveszítette a lányt, azóta pedig eszelős ámokfutásba kezdett, ami mindenkire hatással van a környezetében.” Hiába ígér édességet a bányászainak vagy éppen fenyegeti halállal őket, nem tudnak olyasmit megtalálni, ami már nincs ott. „Kifogyóban van a tündérpor – magyarázza Wright. – Egyre kétségbeesettebb és elszántabb. Hugh megcsillogtathatta az egész eszköztárát, hiszen egyszer pusztítóan erőszakosnak, vérfagyasztónak kell lennie, máskor pedig viccesnek. Rengeteg humorral gazdagította Feketeszakáll figuráját, ha viszont a többiek nem nevettek a viccein, azonnal fenyegetővé vált.”

A forgatás előtt Wright és Jackman sok időt töltött Millerrel, hogy Péter és Feketeszakáll párosa jól működjön, amikor a kamerák elkezdenek forogni. „A próbák alatt nem csak ültünk és beszélgettünk, hanem gyakoroltunk a verekedős jelenetekre is – meséli Miller. Feketeszakáll nagyon félelmetes, de Hugh csodálatos ember. Alig akartam elhinni, hogy magával Farkassal dolgozhatom!” Bár ebben a filmben Feketeszakáll Péter első számú ellenfele, a közönség joggal kíváncsi a Hookkal való kapcsolatára is. „James Hook rejtélyes figura – mondja Wright. – Minél több időt töltesz Sohaországban, annál többet felejtesz el a múltadról. Arra vágyik, hogy visszakerüljön oda, ahonnan jött, de nem igazán emlékszik, hol is van az. Olyan sok időt töltött Feketeszakáll bányáiban, hogy már igazi túlélő lett, aki csak saját magáért küzd.” „Hook a film kezdetén Feketeszakáll foglya – meséli Hedlund. – Elveszett lélek, de amikor megismeri Pétert és meglátja, mire képes, úgy érzi, megvan a megoldás a szabadulására. Itt kezdődik az ő útja, Pán Péter oldalán, nem pedig ellene.” A színész izgalmasnak találta, hogy egy önző figurát alakíthat: „úgy érzi, megtalálta a módot, hogy elérje a célját, azaz hogy kiszabaduljon a Sohaországnak nevezett szigetről és eljusson arra a helyre, amire szinte nem is emlékszik. Ha meg kell győznie ezt a fiút, hogy ő az új legjobb barátja és hajlandó segíteni megkeresni a mamáját, akkor hát legyen, megteszi.”

„Hook és Péter mindketten akarnak valamit egymástól – teszi hozzá Miller. – Páter át akarja verekedni magát az erdőn és el akar jutni a faluba, ahol reményei szerint megtalálhatja az édesanyját. Hook haza akar menni, és úgy gondolja, Péter segíthet ebben.” „Garrett egy minnesotai farmon nőtt fel, édes, jó természetű fiú – meséli Wright. Olyam, mint a tiszta, vidéki levegő. Van egy falusi ritmus a beszédében, de ha humorról van szó, nagyon is gyorsan reagál.” Hedlund szerint könnyű volt kialakítani a jó munkakapcsolatot a pályakezdő Millerrel: „Mindenki úgy beszélt Levivel, mintha felnőtt lenne, és nem véletlenül. Éretten, okosan reagált mindenre. Könnyű volt elfelejteni, hogy mindössze 11 éves. Ironikus módon a fiút, aki soha nem nő fel éppen egy olyan fiú tudja eljátszani, aki nagyon is érett és felnőtt.” Péter és Hook kijut a bányákból, majd egy üres hajóval az erdő felé veszik az irányt. A fák között zátonyra futnak, de azt remélik, így is el tudnak jutni a civilizációba. Amikor újabb veszély les rájuk, akkor Sohaország csodaszép szülötte, Tigrisliliom menti meg őket. A lány a törzse egyik legügyesebb harcosa. „Amikor erre a szerepre kerestünk színésznőt, felmerült Rooney neve és remek ötletnek tartottam – mondja a rendező. – Olyan, mintha tényleg egy tündérmeséből libbent volna elő. Törékeny, érzékeny, ugyanakkor nagyon erős személyiség.”

„Tigrisliliom erős nő. Egyszerűen azért, mert annak kell lennie – mondja Mara. – Ahogy a falu többi lakója, ő is békében szeretne élni, megvédeni a kis oázisukat a behatolóktól. De van azért egy gyengédebb oldala is. Erre akkor derül fény, amikor feladatának tekinti Péter védelmét. Amikor Péter felbukkan, úgy érzi, róla szólt a jóslat, ő lesz a segítségükre. Bár szerintem Tigrisliliom és a többiek egy kicsit magasabb, erősebb valakire számítottak, nem egy kisfiúra. De már régóta vártak erre a pillanatra, ami végül eljött. Tigrisliliom pedig biztonságban akarja tudni Pétert, és azt szeretné, ha betöltené a küldetését. Nagyszerű volt Levivel dolgozni. Nincs benne semmi cinizmus, minden új és izgalmas volt a számára, mintha minden nap az első lenne. Ez az érzés pedig ránk is átragadt.” A gyártási terv miatt Mara akkor kezdett a forgatáson, amikor Miller, Hedlund és Jackman már jó ideje együtt dolgozott. „Én voltam az új jövevény, ők pedig már nagyon összecsiszolódtak – meséli a színésznő. – Levi nagyon szerencsés, hogy Garrett és Hugh alakították a felnőtteket, mert mindketten keményen dolgozó színészek, nagyvonalúak, kedvesek és soha nem panaszkodnak. Tökéletes példát mutattak Levinek, fel lehet rájuk nézni.” Mara és többiek alapos kiképzésben részesültek a forgatás előtt. „Rooneynak rengeteg akciójelenete volt a filmben, talán több is, mint a fiúknak – mondja Wright. – De nekem nagyon tetszett az az ötlet, hogy a lány harciasabb. Rooney pedig keményen dolgozott és remek munkát végzett. Feladta Hugh-nak a leckét, pedig ő elég jó és tapasztalt, láthattuk már néhány akciófilmben.”

„Rooney kemény csaj – erősíti meg Jackman. – Van egy hosszú harcjelenetünk a filmben , két vagy három hetet töltöttünk a kidolgozásával. Sokféle módja van, hogy megismerjünk valakit, de ha három hétig közelharcot vívsz vele, na akkor aztán igazán megismerheted.” „Feketeszakáll a rosszfiú, a leggonoszabb kalóz – mondja Mara. – Hugh viszont a legédesebb ember a világon. A munkamoráljához hasonlót még nem is láttam. Amikor mi, többiek megérkeztünk a próbaterembe, ő már ott volt bemelegítve, gyakorolva. Minden nap keményen dolgozott már hajnaltól. Fantasztikus volt a közös munka.” Jamie Goulding tökéletesítette Jackman vívótudását, Marának és Millernek kickbox edzéseket tartott és a statisztáknak is tanított küzdősportokat. A kaszkadőrök munkáját Eunice Huthart vezette. „Sokkal több feladata volt a kaszkadőröknek, mint a legtöbb filmben – meséli Huthart. – Ráadásul minden akciójelenet a karakterekből adódott, és ez sem szokásos. Ha valaki, hát én aztán imádom az akciójeleneteket, de még én is elunom őket, ha öncélúak.” „Imádom Eunice-t – jelenti ki Mara. – Az eddigi filmjeimben is voltak már akciójeleneteim, de soha nem kellett ennyire precíznek lennem, mint most.”

Mara és Jackman összecsapását több napig forgatták. Bonyolult és aprólékosan kidolgozott koreográfiát igényelt, ráadásul a színészeknek szokatlan terepen kellett dolgozniuk. „Joe fantáziája elképesztő – mondja Huthart. – Azt találta ki, hogy ne csak a hajó orrában harcoljanak, hanem ezeken a nagyon keskeny tüskeszerűségeken is, ami szinte alig lehet egyensúlyozni. Rooney és Hugh viszont maximalisták, és megcsinálták azt is, ami lehetetlennek tűnt.” Péter szerepében Millerre nem kisebb feladat várt, mint hogy meg kellett tanulnia repülni. „A drótkötélen lógni, a levegőbe emelkedni, le-föl, előre-hátra repkedni nagyon élvezetes volt – mondja. – Péter lepottyan néhányszor, mielőtt rájön, hogy is kell ezt.” „Az egyik kedvencem a forgatás alatt az volt, amikor a kalózcsapattal dolgozhattam – mondja Jackman. – A legkülönbözőbb figurákból áll, meglepőek, különcök, ijesztőek… Tényleg olyanok, mintha egy gyerek képzeletéből léptek volna elő.”

Az egyik legemlékezetesebb figura a csapatból Sam Smiegel, azaz Mr. Smee, akit Adeel Akhtar alakít. „Még nem nőtt fel egészen, furcsa dolgokat gondol a saját fontosságáról – meséli Akhtar. – Kitűz magára egy kis névtáblát, amivel kinevezi magát menedzserré. Senki nem bízta rá ezt a pozíciót, csak úgy döntött, hogy ezt fogja tenni. Járkál körbe a csíptetős táblájával és jegyzetel, hogy mások mit csinálnak.” „Smee az eredeti regényben Hook jobb keze – teszi hozzá Wright. – A mi filmünkben középvezető-féle. Supervisornak tartja magát, de senki nem hallgat rá. Olyan hatalmat szavaz meg magának, amit senki sem bízott rá. Addel remekül alakítja ezt a vígjátéki figurát, mindent láthatunk az arcán, amit gondol.” Wright szerint azért volt igazán jó Akhtar alakítása, amit nem csinált: „amikor olvasok egy figurát a forgatókönyvben, akkor elképzelem, milyen lesz majd a vásznon. Adeel jött, és amit csinált, az még csak nem is emlékeztetett arra, amit elképzeltem. Más volt, váratlan és pontosa az, amitől valóban élettel telt meg a szerep. ”Péter édesanyját, Maryt Amanda Seyfried alakítja. „Szeretem Joe munkáit, ő az egyik kedvenc rendezőm – mondja Seyfried. – Mondtam neki, hogy statisztálni is szívesen eljövök ebbe a filmbe, de szerencsére ennél nagyobb és szebb feladatot szánt nekem, én játszhatom el a nőt, aki életet adott Pán Péternek.” A kisbaba takarójába tűzött levélben megígéri a fiának, hogy még találkoznak, vagy ebben a világban, vagy egy másikban.

A stáb összeállítása

Wright gyakran dolgozik ugyanazzal a stábbal, ez pedig nem csak az otthonosság érzetét adja munka közben, hanem az összeszokottságból is profitálnak. „Joe hisz abban, hogy a filmkészítésnek nem csak művészileg izgalmasnak kell lennie, hanem az alkotóknak jól is kell érezniük magukat közben – magyarázza Paul Webster producer. – Sok figyelmet szentel a részleteknek, amikor pedig a látványtervekről van szó, olyan összeszokottan dolgozik a stábjával, ami még inkább felszabadítja a fantáziát. Ez pedig mindenkinek jó.” Wright szokásos stábjának tagja Seamus McGarvey operatőr, Paul Tothill vágó, Jacqueline Durran jelmeztervező és Ivana Primorac maszkmester. Hozzájuk csatlakozott ebben a filmben John Mathieson operatőr, William Hoy vágó és Aline Bonetto díszlettervező, aki eddig csak reklámokban dolgozott a rendezővel.

Wright ragaszkodott az épített díszletekhez, amit ritka szerencsének könyvelhettek el a színészek és a stábtagok, hiszen általában hatalmas zöld vásznak előtt kell dolgozniuk. A gigantikus építményeket a Warner Bros. angliai stúdióiban húzták fel, ezek a legnagyobb zárt műtermek Európában. A kezdetektől nagyon határozott elképzelés volt a rendezőnek arról, mit szeretne látni: „a történet a ’20-as évek végén kezdődik, majd ugrunk 12 évet és a II. Világháborúban találjuk magunkat, ezért egy Fritz Lang-ihlette világot láttam magam előtt.” A ’20-as évek noir stílusú, majd a ’40-es évek szürke Londonja után Sohaországba kerülünk, ahol lassan kinyílnak a színek. Bár Péternek fontos feladata van, a színek játékosak és vibrálóak. Forgattak a műtermen kívül is, többek közt a híres Kensington Gardens nevű londoni parkban, közel ahhoz, ahol J.M. Barrie író lakott, a Royal Albert Hallban és több viktoriánus épületben.

A műtermi díszletekben nem csak az építmények voltak valódiak, hanem a növények is. Több ezer trópusi növénnyel tették dússá az erdőt, hoztak növényeket Olaszországból, Belgiumból, Hollandiából és Malajziából is. 8 szakember csak azzal foglalkozott, hogy a növények elegendő fényt és vizet kapjak, valamint hogy a hőmérséklet is megfelelő legyen a számukra. Jacqueline Durran jelmeztervező, Ivana Primorac fodrász és maszkmester, valamint a Hugh Jackman hajáért és maszkjáért felelős Julie Dartnell kapta azt a hatalmas feladatot, hogy megalkossák a főszereplők és a több száz statiszta külsejét. Jackman így emlékszik vissza az első találkozásra a tervekkel: „Joe Wright mutatott egy montázst arról, milyennek képzeli a figurát. Ott volt az én arcom, alatta XIV. Lajos teste, felette Mária Antoinette parókája. Elég volt egy pillantás, hogy rávágjam: benne vagyok!” „Abban biztosak voltunk, hogy feketében kell lennie – mondja Durran. – De arra is törekedtünk, izgalmas legyen a sziluettje. Az is eszünkbe jutott, hogy a tündérpornak köszönhető halhatatlansága miatt a különböző ruhadarabjai különböző korokból származtak.”

Joe Wrightnak van egy szokatlan módszere, hogy segítse a forgatást: gondosan válogatott zenék szólnak a forgatási helyszíneken. „Joe sok mindenben különbözik a többi rendezőtől, a zene csak egy közülük – mondja Jackman. – A színészek egy jól eltalált zene segít belezökkenni a megfelelő hangulatba, és azt sem árt tudnunk, hogy milyen zene fog szólni a kész filmben. Keményen dolgozunk egy-egy jeleneten, de jól esik közben néhány tánclépést is tenni, amikor éppen nem forog a kamera.” Feketeszakáll belépője a Nirvana leghíresebb dala, a Smells Like Teen Spirit, ezt nem sokkal később a The Ramonestől a Blitzkrieg Bop követi. „Ezekben a gyönyörű jelmezekben, a hatalmas kalózhajókon mindannyian rockerré váltunk – meséli mosolyogva Jackman. – Soha nem fogom elfelejteni azt a napot.” „Sohaország a csoda birodalma – mondja Wright. – Egy álom, amelyben megjelenik, amire szükségünk van. Ha fára kell másznunk, ott lesz egy fa, ha úsznunk kell, ott lesz egy lagúna. Péternek családra van szüksége, és ott rá fog találni. Azt remélem, a Pán olyan vizuális és érzelmi élményt ad, amiről mindig eszükbe fog jutni, milyen csodálatos dolgok az álmok.”

Előzetes

Mozibemutató: 2015. október 22.

Eredeti cím: Pan

Színes, szinkronizált amerikai–brit–ausztrál film

Műfaj: kaland / fantasy / családi

Gyártó: Warner Bros.

Játékidő: 111 perc

Korhatár: 12

Főszereplők: Hugh Jackman, Garrett Hedlund, Amanda Seyfried, Rooney Mara. Fényképezte: Seamus McGarvey. Zene: Dario Marianelli. Látvány: Aline Bonetto. Írta: J. M. Barrie, Jason Fuchs.

Rendezte: Joe Wright

Facebook

 

Forrás és fotók: InterCom Zrt.

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek