Otthoni börtön

Izgalmas forgatókönyv és tehetséges színészek, rátermett operatőr és jó rendezői koncepció – azt mondják, ha ez a négy dolog összeáll, akkor megvan az esély a sikeres filmre. Szerencsére mind a négyet fel tudja mutatni Deák Kristóf Foglyok című kisfilmje, mely egy húsz emberből álló szürreális minitársadalmat mutat meg. 1951-be kalauzol, amikor még javában tartott Magyarországon a Rákosi-féle kommunista terror, s amikor az emberek minden este attól rettegtek, hogy másnap hajnalban vajon megáll-e a házuk előtt az a bizonyos fekete autó.

Egy éjszaka a Gaál család ajtaján is kopogtatnak, és a családfő, előre beletörődve sorsába, ajtót nyit a két ÁVO-snak. Legnagyobb megdöbbenésükre a két férfi nem viszi el őket – saját, Andrássy úti lakásukban tartják fogva a családot. Egy bizonyos Michnayt kezdenek el rajtuk és a lakótársukon keresni, mert meggyőződésük, hogy bújtatják. Ezt követően egymás után érkeznek a vendégek – a házmester, a futár, a szomszédok, a rokonok – Gaálékohoz, de mindegyiküknek azzal kell szembesülniük, hogy amíg elő nem kerül Michnay, ők sem hagyhatják el a lakást. Így történik, hogy végül húsz ember zsúfolódik össze a nem túl tágas lakásban. A foglyok több-kevesebb sikerrel megtanulnak együtt élni egymással, miközben kétségbeesetten próbálnak megoldást találni a kialakult helyzetre. A Vörös András forgatókönyvén alapuló történet abszurditását tovább fokozza, hogy valós eseményeken alapul: annak idején egy családot valóban azért ejtettek „túszul” saját otthonában, mert egy olyan embert kerestek rajtuk, akiről valójában senki sem tudta, hogy kicsoda.

A felszínen a cselekmény többnyire visszafojtott, a nézőnek e mögött kell éreznie a drámát. Aki vizuális orgiát remél, az csalódni fog – a hangsúly inkább a zenén, a ritmuson és a színészi játékon van. A kényszerűségből összezárt, különböző korú, nemű és habitusú emberek gesztusai, mimikái és mondatai azok, melyek képet adnak a fojtó hangulatú rendszerről, ehhez pedig kitűnő színészi gárda állt a rendelkezésre. Lengyel Ferenc és Csőre Gábor meggyőzően hozzák a félelmetes és elhivatott ÁVO-s tiszteket, Fekete Ernő, Porogi Ádám és Kardos Róbert egyaránt magas színvonalon teljesítenek. Szamosi – akárcsak a szintén Deák által rendezett, 2017-ben Oscar-díjat nyert Mindenki című rövidfilmben – visszafogottan, naturális stílusban játszik, s ugyanez jellemző Sodró Elizára is. Molnár Levente képmutató, ármánykodó (exnyilas) házmester figurája egészen zseniális, hiteles.

Sodró Eliza és Porogi Ádám
Sodró Eliza és Porogi Ádám

Az alkotók nagyszerűen festik meg (sokszor karikírozzák) a Rákosi-rendszer alatt uralkodó élhetetlen légkört. Fokozatosan vezetik be a nézőt az emberi pokol mindennapjaiba, amely külső hatalom nélkül is remekül működik, épül. Deák a humort hívja segítségül az elkeserítő korszak, a civilek életére rátelepedő diktatórikus rendszer szemléltetésére, pontosabban a sötét hangulatú témát egy abszurd vígjátékba illő alaphelyzettel színezi ki. Pattanásig feszült és komikus momentumok váltják egymást: egyik pillanatban még gyomorszájon vágja a futárt az egyik ÁVO-s tiszt, a másik pillanatban a minitársadalom nőtagja akciófilmszerű, lassításos jelenetben láthatók, amint, szigorúan ÁVO-s kísérettel, megközelítik a sarki kisboltot.

A film olyan kérdéseket jár körbe, mint például, hogy meddig lehet tűrni az elnyomó rendszert, mit tehet az ember, ha ártatlanul vádolják meg, s ha korlátozzák szabadságában, és mitévő lehet akkor, ha határozatlan időre fogolyként kell élnie saját otthonában. Ha nem a koronavírus idején néztük volna meg ezt a filmet, talán nem hatnának ennyire erősen azok a jelenetek, amelyekben a rohamosan fogyó élelmiszer és a háztartási kellékek pótlásáról van szó. A Buñuel-féle Öldöklő angyalra és kafkai alaphelyzetre igencsak hasonlító, egészestés film egyszerre szívbemarkoló, groteszk és abszurd. A humorral átszőtt réteg alatt ott van a beletörődés, a reményvesztettség és a félelem is, ráadásul a szépen felépített konfliktus egy zseniális meglepetést tartogat.

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek