Őszi ARANYlás

A Nemzeti Könyvtár elsőként nyitott az Arany-évben egy remek tárlatot, mely mind a mai napig látogatható Más csak levelenként kapja a borostyánt címmel.

Az idézet Petőfitől származik, és úgy folytatódik „S neked rögtön egész koszorút kell adni.” Arany bicentenáriumi év van és azok a fontos közgyűjtemények, ahol Arany ereklyéket őriznek, egyaránt készültek az emlékévre. A Nemzeti Könyvtár kettős szerepkörben is. Olyan kincseket őriznek, mint a Toldi trilógia eredeti kézirata, Petőfi rajza Arany Jánosról és egy másik értékes ceruzarajz a Csonkatoronyról. 1847-ben Petőfi meglátogatta Arany Jánost, ekkor készültek ezek a rajzok és ekkor született Arany fiáról, írott verse is, az Arany Lacinak. 
Az, hogy ma Aranyról ilyen sokat tudunk Arany fiának köszönhető, ő volt a hagyaték gondozója, ő osztotta szét különböző gyűjteményekben.

Az Országos Széchényi Könyvtár más ereklyéket is őriz, vers kéziratokat és ezeket a könyvtár más kiadókkal fakszimile kiadásban tervezett megjelentetni. Az Országos Széchényi Könyvtár mint kiadó is jelen van a hazai könyvpiacon. Ebben az évben, mint Dr. Boka László az intézmény tudományos igazgatója elmondta, öt kiadvány jelent meg. A legfontosabb az említett kiállítás (Kurátorok: Rózsafalvi Zsuzsanna és Borbély Mónika, irodalomtörténészek.) bilingvis katalógusa. Másik jelentős kiadvány a Kossuth Kiadóval közösen megjelentetett Toldi száz évvel ezelőtti díszkiadásának hasonmása; illetve – együttműködve az MTA Könyvtárral – már tavaly napvilágot látott a Arany János 24 balladáját tartalmazó Zichy Mihály (1827-1906) rajzaival illusztrált kötet.

Hogy a tudománynak is meglegyen a maga kötete, MTA BTK és az Universitas Kiadóval karöltve készül az Arany János és a korabeli művelődéstörténet című tanulmánykötet. Kifejezetten pedagógusoknak, iskolásoknak szánva az Országos Széchényi Könyvtár dokumentumaira alapozva a legfontosabb tíz-tizenkét dokumentum egy szép fakszimile mappában jelent meg. Az Országos Széchényi Könyvtár felkérésére kortárs költők által írt szövegekből Arany 200. – Kortárs költők Arany Jánosról címmel szintén az olvasókhoz került egy kötet.

A Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve készül az Országos Széchényi Könyvtár a különböző gyűjteményekben található eredeti dokumentumokat digitális formában összegyűjteni.
Áder János köztársasági elnök és Dr. Boka László együtt vett részt március 2-án a nagyszalontai nyitóünnepségen, ahol az Országos Széchényi Könyvtár szerepet vállalt az ottani kézirat együttes restaurálásában. Dr. Boka László bízik abban, hogy ez a munka a következő hetekben elkezdődhet és jövő év márciusig, amíg az emlékév tart restauráltan visszavinni és egy állandó kiállítás keretében, nemes másolatokkal bemutatni. Ezzel párhuzamosan a nagyszalontai múzeum felújítása is megkezdődik. A Petőfi Irodalmi Múzeum, amely koordinálja az emlékév rendezvényeinek jelentős részét, vállalta, hogy Csonkatoronyban négy szinten látható kiállítást szakszerűen megújítják. Az Országos Széchényi Könyvtár által vállalt kézirat restaurálási restaurálási segítség ennek a megújítási munkának szerves része. Az Arany János emlékmúzeum ma Nagyszalonta Önkormányzatának a kezelésében áll és az Országos Széchényi Könyvtár megállapodást kötött az önkormányzattal, hogy a restaurált dokumentumok a Magyar Tudományos Akadémiával közösen létrehozandó digitális konzorciumba bekerüljenek, illetve egy részüket albumban közös kiadásban kiadják. 

A „Más csak levelenként kapja a borostyánt” kiállítás köré szatellit rendezvények épülnek. Őszi ARANYlás programokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, exkluzív tárlatvezetésekkel és előadásokkal várja az Országos Széchényi Könyvtár a közönséget. 
Ennek a nyitány szeptember 15-én volt, amikor az Örkény Színházzal közös produkció főpróbáját láthatta a nagyérdemű.
Szeptember 29-én a Kutatók Éjszakáján Arany lesz a központi téma, nyitott tárló: a Toldi-trilógia kézirategyüttese – bemutatja Rózsafalvi Zsuzsanna, az Arany János-kiállítás kurátora, ehhez társul két másik tárlattal kapcsolatban, kerekasztal-beszélgetés a Tompa Mihály-kiállításhoz kapcsolódóan és Nemlaha György exkluzív tárlatvezetése A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című kiállításon.

Október folyamán Parti Nagy Lajos exkluzív tárlatvezetése az Arany János-kiállításban és Arany 200 – Szószövés Molnár Krisztina Rita költővel.
Október 27-én Arany szobrásza, Stróbl Alajos – Stróbl Mátyás előadása és „…mindannyiunk Atyja” – Arany János tanár úr; Sudár Annamária előadóművész estje.
Novemberben családi napra, szavalóverseny döntőjére és egy tudományos konferenciára kerül sor. 24-én nyílt nap lesz, ingyenesen látogathatók a tárlatok, rendezvények.
A Nemzeti Könyvtárban hetedik évadjába lép a KönyvTÁRlat kapcsolódni fog Arany Jánoshoz a fordítás és a játék révén. A közönség több Shakespeare darabot elsődlegesen Arany János fordításaiból ismert meg és az úgynevezett bearanyozott művekhez az 1970-es, 1980-as évekig, a rendezői színház megjelenéséig nem is mertek hozzányúlni. 
Az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasótársaság „Te aranyok Aranya!” címmel Arany János-szavalóversenyt hirdet Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére magyarországi és határon túli magyar felső tagozatos (algimnázium) és középiskolás (főgimnázium és szakiskolák) diákok számára. A háromszintes verseny (iskolai versenyek, hét területi döntő) fővédnöke Kányádi Sándor költő. A területi döntőkre 2017. október 14. és november 17. között az ország hét különböző, de a határon túliak számára is viszonylag könnyen elérhető helyszínén kerül sor. Az országos döntő 2017. november 25-én, az Arany János Családi Napok (november 24-25.) keretében lesz az OSZK dísztermében. A verseny zsűrijének elnöke Molnár Piroska, a Nemzet Színésze. A családi naphoz az OSZK kötészetének és restaurátorainak vezetésével kézműves-foglalkozások, valamint közös játékok és adventi könyvvásár is kapcsolódnak. A kétnapos ülésszakot Az Arany-kiállítást finisszázs zárja, szakmai tárlatvezetésekkel, illetve a Kaláka együttes és Huzella Péter közös Arany-koncertjével.

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek