„Önmagunk gyávaságának elbújtatása”

Csernus Imre megosztó személyiség, senki nem marad közönyös, ha egy beszélgetés során felmerül a neve – legalább annyian szeretik, mint ahányan nem. Legújabb, a Jaffa Kiadó gondozásában napvilágot látott önéletrajzi kötetében, A harcosban fájdalmas és örömteli dolgokról ír, és olyan őszintén vall önmagáról, a személyiségéről és az életéről, mint még soha. A budapesti Hadik kávézóban rendezett, sajtóreggelivel egybekötött könyvbemutató után a szerzővel beszélgettünk félelmekről, kávéról, felvett szerepekről.

Számomra az a harcos, aki a félelmekkel teli élethelyzeteket megoldja” – mondta a Mörk Leonórával folytatott beszélgetés során. Milyen hozadéka lehet annak, ha bennrekednek életünkben a félelmeink?

Például, hogy szaporodni kezdenek a kudarcok, a kudarcok pedig rombolják az önbizalmat, és ártanak a jó hangulatnak, ez pedig magával hoz egy sor olyan kínzó kérdést, mint a „mi lett volna, ha?”, vagy a „hogy lehettem ilyen hülye?”. Én is sokszor hagytam, hogy a félelmek erősebbek legyenek nálam, aztán elkezdtem tudatosan tenni ez ellen. Az emberek iszonyatosan félnek meglépni bizonyos dolgokat, kimondani a véleményüket egy adott helyzetben. Benne maradnak egy fojtogató szituációban.

Például egy párkapcsolatban.

Ami idővel megszokássá válik, elkezdünk kifogásokat keresni, megmagyarázzuk a saját cselekedeteinket. Mindez valójában önmagunk gyávaságának az elbújtatása.

Mi kellett ahhoz, hogy ön, a harcos elérje az elégedettséget, s hogy jól érezze magát a bőrébem?

Rengeteg élmény. Számos jó és rossz tapasztalat kellett ahhoz, hogy az legyek, aki most vagyok. Amikor kijöttem az orvosi egyetemről, konkrétan nulla tapasztalattal rendelkeztem. Mindent a kórházban, a mély vízben tapasztaltam meg. Az élményszerzés azonban nem egyenlő a határfeszegetéssel, ugyanis a határokat nem feszegetni kell, hanem elfogadni.

A Bevállalja? című tévéműsorban is láthatták a nézők, hogy pácienseivel mindig nagyon szigorú és következetes, olykor kiabál és káromkodik. Ez egy felvett szerep volt, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy ilyen eszközök szükségesek az áttöréshez?

Ez a játszma áttörése. A játszma, vagyis a hazugság áttörése egy adott, tudatos lépéssorozattal. Máskülönben nem lesz pozitív eredmény.

Jó ideje nem praktizál, vidékre költözött, az Egerhez közeli Noszvajon él, itteni élete új helyszínei az Egri Almagyar Érseki Szőlőbirtok, a Csendülő névre keresztelt kulturális fogadó és a Coffee Depresso.

Mindegyik egy szerelem. Nem tudok olyasmit csinálni, amiben nem hiszek.  Ma már nem érdekel, hogy a legjobb legyek – az adott pillanat megélésére törekszem.  Ami a Depressót illeti, Nezvál Máté (akit megismerkedésünk után nem sokkal a világ legjobb negyven pörkölőmestere közé választottak), felelős a kávécsaládunkért – az én kedvencem a Big Blue, mert ott van benne  a delfin, a zsák, a föveny, az íze férfias és szenvedélyes, kifejezi az élethez való hozzáállásomat.

Dr. Csernus Imrét nem kell bemutatni senkinek – mégis csak kevesen ismerik igazán. Az egész ország találkozott már vele a televízió képernyőjén, hallgatta előadásait, vagy olvasta könyveit. A csupa szív, szókimondó doki régóta segít a lelki gondokkal küzdőknek. De vajon tudjuk-e, neki milyen problémái voltak és milyen ember valójában? A határozott módszerekkel dolgozó pszichiáter ugyanolyan bevállalós és szigorú, ha a saját belső békéjéért kell harcolnia? Milyen kemény lelki munka állhat a kacskaringós, szellemi és érzelmi akadályokkal teli életút mögött, amelyet bejárt? 

csernkvA harcos című könyvben olyan őszintén vall önmagáról, a személyiségéről, a gondolatairól, az életét és a munkáját meghatározó értékekről, mint korábban még soha. Ebben az élet- és lélekrajzban nyíltan beszél drogos múltjáról, a szüleihez fűződő viszonyáról, párkapcsolati kudarcairól és sikereiről, az emberhez méltó életről és a halálról vallott felfogásáról. Megtudhatjuk, hogyan alakult ki híres módszere, miért döntött úgy, hogy az egészségügyben eltöltött huszonöt év után abbahagyja a rendelést, és helyette inkább előadásokon igyekszik átadni az embereknek mindazt, ami az arcukra csalhatja az igazi, boldog mosolyt. Kiderül, szerinte mit jelent szívből élni, szívvel élni. Szó esik örömteli és fájdalmas élményekről, és arról a szenvedélyről is, amely ma kitölti a napjait: a vendéglátásról. Megismerkedhetünk élete új helyszíneivel: az egri Almagyar Érseki Szőlőbirtokkal és borterasszal, a Depresso kávéházzal. Végül a noszvaji gasztrokulturális hellyel, a Csendülővel, ahol a lélek elcsendesedhet, a test és a szellem pedig felfrissül. A kötetből tehát az is kiderül, milyen harcok vezetnek az ember igazi békéjéhez

Főkép: Asztalos Gábor

 

 

 

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek