Omlós, ünnepi mézeskalács

Íme, egy finom, klasszikus édesség,  amelynek illata és íze garantáltan karácsonyi hangulattal vonja be az ünnepi-konyhai készülődést!

Hozzávalók:

8 bögre finomliszt (1 kg)
másfél bögre porcukor (30 dkg)
3 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fele arányban)
30 dkg margarin vagy vaj

1 bögre méz (2,5 dl)
3 tojás

 

A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát keverjük össze egy nagy tálban.

Adjuk hozzá az enyhén megolvasztott margarint. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.

Most fogjunk egy villát, és az egészet kavarjuk át. Addig célszerű keverni, amíg a liszt a ragacsos anyagokkal nagyjából össze nem keveredik.

Kézzel gyúrjuk össze mindezt egynemű tésztává, majd osszuk három egyenlő részre.

Az első adag tésztát jól lisztezett deszkán nyújtsuk ki körülbelül egy centi vastagságúra, majd szaggassunk tetszőleges formákat süteménykiszúróval a tésztából.

Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul és felül sütés), pontosan tíz percig süssük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja, inkább még a tizedik perc előtt vegyük ki próbára.

Kellemes lakmározást és meghitt ünnepeket kívánunk!

 

Fotó: wallpaperscraft.com

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

Hasonló cikkek