Nightmare in Budapest – Interaktív kalandozás a sötétség birodalmában

Hol van már az az időszak, amikor a televízióban játszott késő esti horrorfilm jelentette a legerőteljesebb adrenalin löketet a rettegni vágyó ember számára? Hiába a hátborzongató véres filmjelenetek, mit sem ér az egész, ha az ember nem tapasztalhatja meg az efféle élményt a saját bőrén gondolták évekkel ezelőtt az Underground Fear – Interaktív horror labirintus szervezői, akik hatalmas lelkesedéssel valósították meg a profi színészgárdával működő, korszerű technikai elemekben bővelkedő rettegés birodalmát Budapesten. Az immáron negyedik helyszínre költözött Nightmare in Budapest üzletvezetőinek, Dömsödi Gábornak, Baranyi Ferencnek segítségével, illetve a látogatókra naponta sikítófrászt hozó Karap Diána és Galambos Péter színészek közreműködésével leshettünk be a kulisszák mögé.

Kinek az ötlete nyomán jött létre Magyarországon a Nightmare in Budapest?

Dömsödi Gábor: Amerikai mintát követtünk – a „horrorosdinak” ott van a legnagyobb divatja, s régóta nagy sikernek örvendenek az ijesztgetésen alapuló vállalkozások. Így jött az ötlet, hogy talán Magyarországon is lenne igény az interaktív szórakozás ezen műfajára.

A tavalyi évben a megalakulás óta negyedszerre költöztetek.  A legutóbbi helyszín a Bogdáni úton lévő harisnyagyár épülete volt, ennél tökéletesebb helyszínt egy horror birodalom számára nehéz elképzelni.

Dömsödi Gábor: A megközelíthetőség miatt döntöttünk a helyszínváltoztatás mellett. Fontosnak tartjuk, hogy a külföldi látogatók számára is könnyen elérhetőek legyünk, s mint tudjuk, a turistákat nem egyszerű feladat kimozdítani. Számukra a körúttal véget ér a belváros – ezt a problémát igyekeztünk a költözéssel orvosolni.

A hozzátok visszatérő horror rajongók találkozhatnak új díszletekkel, látványelemekkel?

Dömsödi Gábor: A korábbi díszletek egy részét magunkkal hoztuk, másik része teljesen új, így meglepetéssel szolgálhatnak a visszatérő látogatók számára is. A műsorok látványtervének kialakítása a költözéssel nem ért véget, hiszen állandó jelleggel dolgozunk az újabb és újabb díszletek, illetve ötletek megvalósításán. Ennek nem elhanyagolható részeként speciális fény- és hang effektekkel igyekszünk fokozni az adrenalint a résztvevőkben.

A megfelelő díszleteken kívül egy sikeres horror produkció szerves részét képezik a látványos jelmezek és maszkok is.

Galambos Péter: A maszkok egy részét magunk készítjük a saját ötleteink alapján, ebben már igazán nagy rutint szereztünk az évek során.

Karap Diána: Kimondottan élvezzük elkészíteni őket, jó érzés, amikor látjuk az ijesztő vagy éppen vicces maszk-végeredményt, ez mindig ad egy plusz motivációt a következő darabok elkészítéséhez.

Nightmare címet viselő állandó műsorotok igazi horror túra, melynek során saját kitalált horror karaktereitek ijesztgetik a vendégeket egy négyszáz négyzetméteres térben. Milyen egyéb programokon vehetnek részt a látogatók, illetve igényelnek-e ezek speciális felkészülést a részetekről?

Dömsödi Gábor: A hozzánk betérők többféle program közül választhatnak, ilyen például az Asylum Őrültek háza, vagy a Zombi apokalipszis, de egy koporsós élve temetésen is részt vehetnek a bátrabb vállalkozók. Az általad említett Nightmare nem éppen nevezhető állandó műsornak, hiszen minden egyes alkalom más és más, a látogatók és a színészek közösen alakítják, s teszik egyedivé.

Baranyi Ferenc: Bohócos műsor is szerepel a repertoárban, amelyhez hasonlóval a látogatók még két évvel ezelőtt a Barcsay utcai helyszínen találkozhattak. A péntek tizenharmadikákra mindig egyedi produkcióval készülünk. Programjainkon kizárólag előre meghirdetett napokon lehet részt venni, hiszen technikai kivitelezésük egyedi megoldásokat igényel. A Zombi apokalipszis igényli talán a legösszetettebb felkészültséget az összes produkció közül, hiszen ez esetben még a pálya is eltér a többitől.

A produkciókat kétség kívül a színészek teszik életszerűvé és emlékezetessé. Hány fős színészgárdával dolgoztok, s mennyire tekinthető állandónak ez a létszám?

Dömsödi Gábor: Most már bátran jelenthetjük ki, hogy állandó csapattal dolgozunk, mostanra álltak össze azok az emberek, akikkel már régebb óta együttműködünk. Azt, hogy szám szerint ez hány főt jelent, nehéz lenne meghatározni, hiszen vannak olyan színészeink, akik más tevékenységeik mellett szerepelnek nálunk, így csak bizonyos időszakokban, például hétvégente vagy nyáron találkozhatnak velük a látogatók.

hor8

Milyen kritériumok szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó horrorszínész válhasson?

Galambos Péter: Engem négy évvel ezelőtt egy casting keretében választottak ki. Be kellett mutatni többek között egy láblevágást, veszettül kellett, üvölteni, s rá kellett törni egy kiválasztott „áldozatra” a már ott dolgozó emberek közül.

Ezzel tulajdonképpen azt mérték fel, mennyire tudom hitelesen magamra ölteni az őrült, elborult elme-karaktert, hogy mennyire vagyok kreatív, és hogy milyen mértékben vagyok képes beleélni magam egy- egy hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető szituációba. Összességében mind a színészi játék, mind pedig a hang kiemelt szerepet kap a válogatás során.

Karap Diána: Engem nem castingra, hanem egy péntek tizenharmadika-programra hívtak meg három évvel ezelőtt, majd később jelezték felém, hogy nagyon szívesen látnak a továbbiakban is. Természetesen rettentően örültem, nekem nagyon bejött ez az ijesztgetős dolog! A külföldi résztvevőkkel is folyamatosan kommunikálunk a műsor alatt, tehát minden karakternek, még egy néma gyilkosnak is szüksége van az angol nyelvtudásra.

Interaktív műsorokról van szó, azaz a látogatók is alakítják a program menetét a szituációkra, az őket érő hatásokra adott egyéni reakciókkal. Előfordult már olyan reakció, ami titeket, gyakorlott színészeket is meglepett?

Galambos Péter: Természetesen volt már ilyenben részünk nem egyszer. Talán az egyik, számunkra is legmeglepőbb pszichés megnyilvánulás még a Barcsay utcában történt: egy gimnazista lány a barátnőjével vett részt az egyik programunkon. Az ijedtségtől elöntötte a szexuális túlfűtöttség, szóval gyakorlatilag az élvezet határán táncolt minden egyes rémisztgetést követően, amitől meg mi kaptunk frászt. Azóta persze már csak nevetünk, ha eszünkbe jut az eset.

Ért már benneteket bármilyen atrocitás a műsor alatt, annak ellenére, hogy a házszabályzatban külön pont vonatkozik arra, hogy a szereplőket tilos megérinteni?

Galambos Péter: Szándékos túlkapásban szerencsére még nem volt részünk, véletlen esetek persze előfordulnak az ijedtség miatt, ilyenkor elnézést szoktak kérni és folytatódik tovább a játék, de ezeknek az eseteknek a száma minimálisra tehető.

Karap Diána: Ha valaki mégsem a helyzetnek megfelelően, esetleg durván viselkedik, az szóbeli figyelmeztetésben részesül. Elbeszélgetünk vele, s ha ezek után is problémák adódnak, számára véget ér a játék. Az érintkezés a játék során valóban gyakran előfordul – mi inkább az erőszakot próbáljuk elkerülni.

Van-e bármilyen lehetősége az idő előtti kiszállásra annak, aki a program során önszántából dönt úgy, hogy mégsem szeretné azt végigcsinálni?

Dömsödi Gábor: Természetesen van! Egy előre meghatározott jelszóval adhatja tudomásunkra, hogy szeretné, ha számára véget érne a játék. Körülbelül az esetek húsz százalékában fordul elő ilyesmi, de igazából havonta változó.

Beszéltünk már díszlet-és jelmeztervekről, de vajon ki az ötletgazdája az egyes műsoroknak, illetve ki dönti el, mely horror karaktereket fogjátok életre kelteni egy új műsor keretében?

Dömsödi Gábor: Ez általában úgy működik, hogy valaki fejéből kipattan egy ötlet, és azt közösen visszük tovább és valósítjuk meg.

Karap Diána: Pont az a legjobb ebben, hogy spontán jönnek az ötletek – így születnek a legjobb műsorok.

Galambos Péter: És természetesen vannak olyan népszerű, mellőzhetetlen horror karakterek, mint például Jason vagy Samara Morgan, akiket minden horror rajongó ismer.

hor5Mekkora igény van ma Magyarországon a borzongásra?

Baranyi Ferenc: Meglehetősen nagy az igény rá, magyarok és külföldiek egyaránt szeretnek borzongani, a látogatók szájából nem egyszer hangzik el viccesen a mondat: még fizetünk is azért, hogy megijedjünk! Hétvégenként gyakran előfordul, hogy meg kell hosszabbítanunk a nyitvatartási időt. Külföldön jómagam is részt vettem hasonló programon, és nagyon élveztem, tehát nagyon is el tudom képzelni, hogy a hozzánk betérők számára mekkora élmény lehet egy kis frász.

Szerző: Juranovszky Bernadett

Fotók: Nightmare in Budapest és Juranovszky Bernadett

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek