“Népszínház kell”

Neil LaBute 2005-ben írt Valami csaj(ok) című komédiája december 15-én debütált a Rózsavölgyi Szalonban Németh Kristóf rendezésében, Pokorny Lia és Őze Áron főszereplésével. Az előadás egyik kulcsfigurája egy középkorú, nősülni készülő férfi, aki nem sokkal esküvője előtt elhatározza, hogy végigjárja élete nagy szerelmeit, hogy megtudja, melyek voltak azok az okok, melyek miatt kapcsolatai rendre zátonyra futottak. A kétszereplős komédiáról a múltjával szembesülni kívánó Guy megformálóját, Őze Áront kérdeztük, aki beszélt új, adventi ihletettségű lemezéről, valamint értékelte az igazgatósága alatt működő dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház elmúlt öt hónapját is.

Milyen ember az ön által megformált Guy?

Nagyon érdekes szerep az enyém – a néző az egész színdarab alatt egy rejtély megoldását keresi épp az általam alakított karakter miatt. Guy középkorú, minden létező hibájával együtt szimpatikus férfi. Nősülni készül és elhatározza, hogy előtte meglátogatja élete nagy szerelmeit. Minden egyes randevúra másképp készül fel, azonban semmi nem úgy történik, ahogy eltervezi. Az egész darab tulajdonképpen egy csiki-csuki játék, verbális meccsezés nő és férfi között, de az egész előadás a két nem kritikájaként is felfogható.

Pontosan mit „profitál” az egyes találkozásokból?

Guy óriási változásokon megy keresztül, tapasztalatokat szerez. Az exei által feléje tartott tükör segít neki abban, hogy minden egyes találkozásból leszűrhessen valami tanulságot. Górcső alá veszi múltjának szeleteit, őt olykor-olykor meg is hasonul önmagával.

A darab különlegessége, hogy mind a négy karaktert Pokorny Lia alakítja.

Lia elképesztően jó színésznő, vele aztán igazán lehet „játszani”! Pillanatok alatt egymásra hangolódtunk.

Fotó: Éder Vera
Fotó: Éder Vera

Németh Kristóffal régóta ismerik egymást, de amennyire tudom, rendezőként még nem volt hozzá szerencséje. Hogyan jellemezné a közös munkát?

Sikeres, dolgos próbaidőszakon vagyunk túl, melyhez mindenki hozzátette a magáét. Mindhárman színházértő emberek vagyunk, így Kristóf rendezői ideái mellett a mi ötleteink is számítottak.

Nem ez az első alkalom, hogy a Rózsavölgyi Szalonban játszik, hiszen a nézők láthatták már többek között az Istenek tanácsában, vagy a Szerelem című darabban is, mi több, Szabó Magda nagysikerű, Az őz című művének színpadi adaptációjában rendezői képességeit is megcsillogtathatta. Mennyiben nyújt önnek mást a Szalon, mint a kőszínházak?

Itt igazi műhelymunkára van lehetőség, s olyan kollégákkal találkozhatom, akikkel máshol nincs módom. A Rózsavölgyi Szalon egy értékes, igényes, különleges atmoszférával bíró hely, s őszintén örülök, hogy tagja lehetek az itteni csapatnak.

Fotó: Éder Vera
Fotó: Éder Vera

Időközben elkészült A fény felé  című lemeze is. Milyen szerzemények hallhatók a korongon, s kikkel dolgozott együtt a készítés során?

Zenészbarátokkal, a Kossuth-díjas Csík zenekar tagjaival: Dresch Mihállyal, Balogh Kálmánnal, Szokolay Dongó Balázzsal, valamint párommal, Auksz Évával munkálkodtunk együtt a lemezen, melyet az évek óta szokásos adventi koncertjeink ihlettek, vagyis afféle családi vállalkozás ez kiegészülve néhány remek, elismert művésszel. Csík János régóta a barátom, rengeteget dolgozunk együtt. Az albumra válogatott, előadásomban hallható tizenkét vers tulajdonképpen az irodalom és a zene közös játéka, kergetőzése. A magyar népzene, a klasszikus és kortárs zene lelket melengető ereje mellett a magyar költők – József Attila, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső és Dsida Jenő – versei, az azokban megfogalmazott élet-és korigazságok segítenek elmélyedni az advent hangulatában. A végén egy négysoros költemény is elhangzik, mely ötéves kisfiam, Nimród előadásában hallható. A lemezhez egy kiadvány tartozik, mely adventi naptárként értelmezhető – huszonnégy napra lebontva kaphatnak belőle a kedves hallgatók lelki töltetet, némi pluszt az ünnepi készülődéshez, illetve a mindennapokhoz.

Ez év július 1-je óta igazgatója a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínháznak. Hogyan értékeli a Bizalom évadaként aposztrofált 2016/17-es évadot és milyen bemutatókkal várják tavasszal a nagyérdeműt?

Először is köszönettel tartozom a dunaújvárosi közönségnek a teltházakért – bérleteink 98%-a elkelt. Népszínházat kell csinálni – ezt vallom, s ennek megfelelően olyan darabok debütáltak és kerülnek bemutatásra az évad második felében, mint például Galambos Attila Igazságtalanság című drámája, Háy János Rák Jóska, dán királyfi című tragikomédiája Sipos Imre művészeti vezetőnk rendezésében, illetve az I Love You…de jó vagy, légy más! című Jimmy Roberts és Joe DiPietro musical-revüje Szente Vajk rendezésében. A Kuplékirály zenés játékot jómagam rendezem, az évet a Valahol Európában musicallel zárjuk. Az évad második felében még nagyobb pörgés várható: több nagyszínpadi és stúdió bemutatóval készülünk, érdemes tehát figyelemmel követni műsornaptárunkat és ellátogatni hozzánk.

Neil LaBute: Valami csaj(ok)

 komédia

 Rózsavölgyi Szalon

 90 perc, 1 szünettel

Szereplők: Pokorny Lia, Őze Áron

Fordította: Ungvári-Zrínyi Ildikó

Díszlettervező: Enyvvári Péter

Jelmeztervező: Varsányi Anna

Dramaturg: Lőkös Ildikó

Rendező: Németh Kristóf

Bemutató: 2016. december 15.

További előadások: december 28. 16:00 és 19:30; 2017. január 3. 19:30január 4. 19:30január 7. 19:30, január 17. 19:30január 20. 19:30

Szerző: Jónás Ágnes

Közreműködött: Palánki István

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek