Magyar Filmhét: 18 díjról dönt a Filmakadémia

Hat műfaji és 12 szakmai díjról dönt titkos szavazással a Magyar Filmakadémia tagsága a 2. Magyar Filmhét alkalmával, amely fél nappal az Oscar-díj gála után, február 29-én a Saul fia vetítésével kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban – közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint a műfaji díjakat a legjobb játékfilm, tévé-, dokumentum-, kisjátékfilm, ismeretterjesztő film és animáció nyerheti el, míg a legjobb rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, vágó, zeneszerző, díszlet- és látványtervező, sminkes és hangmérnök elismerésére külön szakmai díjakat osztanak ki.

Március 5-én, szombaton hirdetik ki minden kategóriában az addig legtöbb szavazatot kapott 5-5 filmalkotás, amelyek közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással választják ki a nyerteseket. Az ünnepélyes díjátadó március 6-án este lesz.

A Filmhéten a Cinema City MOM Parkban március 1. és 6. között összesen 270 magyar film fog versenyezni, a seregszemlére az alkotók a 2012. február 5. és 2015. december 31. között Magyarországon mozi forgalmazásba került, 2015. január 1. és 2015. december 31. között televízióban sugárzott, valamint a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

A versenyfilmek vetítésén túl számos kiegészítő program színesíti majd a 2. Magyar Filmhét programját. Lesz plakátkiállítás és szakmai nap, amelynek keretében ismertetőt tart a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Média Mecenatúra programról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, valamint a Nemzeti Filmiroda és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) is. A fiatal filmesek – elsőfilmesek és főiskolai, egyetemi hallgatók – is bemutatják majd alkotásaikat, a hétvégén pedig családi mozikkal várják a közönséget.

A Filmalap és a NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia által szervezett seregszemle a 86 éves korában, idén januárban elhunyt Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg. A legendás szakemberre emlékezve kiállítást szerveznek a Magyarországon eddig nem látott forgatási teszt-polaroid képeiből, valamint levetítik Brian De Palma Fekete Dália című filmjét is, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmost 2007-ben negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra – olvasható a közleményben.

A fesztivál teljes programja február 25-től a www.filmhet.hu internetes oldalon tekinthető meg.

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek