Kötetlen szórakozás mögött rejlő misszió

Beszélgetés Dr. Tóth Judit Lenkével

Gyermekkoromban folyton egzotikus tájakról és különleges állatokról ábrándoztam, no meg arról, hogy egy nap majd én lehetek egy izgalmas akciójelenet főhőse. A Bajcsy Zsilinszky út zajos forgatagából a 3D Galéria ajtaján belépve még nem sejtettem, hogy álmaim egycsapásra valóra válnak, s hogy egy olyan világba csöppenek, ahol még az útlevelemre sem lesz szükség.

„A galéria helyén már sok minden működött kezdve óvodától a használtruha kereskedésen át tervezői ruhaboltig” – meséli Dr. Tóth Judit Lenke, a 3D Galéria egyik alapítója, miközben hellyel és finom kávéval kínál. Hamar kiderül, hogy látogatóik ötven százaléka külföldi turista, mint ahogyan az is, hogy családi vállalkozásról van szó. Mikor megtudom, hogy Judit jogászként, férje, Markaf Marcell pedig nemzetközi fuvarozási vállalkozóként dolgozik, felmerül bennem a kérdés, hogy honnan jött a galéria-nyitás ötlete.

 „A férjemmel közösen álmodtuk meg a galériát, olyan ez számunkra, mintha a gyermekünk lenne. Mivel Marcell munkája miatt rengeteget utaztunk és utazunk külföldre, lehetőségünk nyílt bepillantást nyerni hasonló koncepcióval működő időszakos kiállításokba, például Amerikában és Németországban. Galériánkkal értéket kívántunk teremteni, olyat, amelyhez korábban a magyar művészetkedvelőknek nem volt lehetősége hozzáférni, valamint célunk volt, hogy felébresszük a fiatalokban a művészeti kiállítások, képzőművészeti alkotások iránti szeretetet, vagyis az egész mögött egyfajta misszió is rejlik. A mi korosztályunk még Picassón szocializálódott – az Y és Z generációt ma már meglehetősen nehéz lekötni egy „átlagos” kiállítással.

Egy hazánkban még ismeretlen élményvilág létrehozása bizonyára rengeteg kitartást és elszántságot követelt tőletek. Mennyi idő telt el az ötlet megszületésétől a megvalósításáig?

Közel másfél év. A képek megtervezésébe és megalkotásába rengeteg munkát fektetünk. Kuriózumnak számít, hogy külföldi művészek festik a galériában megtekinthető alkotásokat, külföldről rendeljük a festményeinket, ráadásul legtöbbjük kézzel készült olajfestmény. Édesapám rajztanár, kiválóan rajzol, így szerencsére segítségünkre van a tervezésben. Az angyalszárnyat ábrázoló festményünk például azért különleges, mert huszonhétféle színárnyalatot rejt, holott első ránézésre csupán hármat fedez fel rajta a szemlélő.

Milyen szempontok alapján rendeztétek be a galériát?

Háromszáz négyzetméteren harminc festménnyel találkozhatnak a látogatók: az első a szafaris rész, amelyben a szafari ihlette képeink láthatóak, a második a klasszikus vonalat képviseli, a harmadik teremben pedig az interaktív rész található.

_DSC9575

Ha ars poeticát kellene megfogalmaznod, akkor a mindent a szemnek, semmit a kéznek-elv aligha jöhetne szóba.

Így van! Digitális eszközöket nemhogy tilos, hanem kifejezetten ajánlott használni. Többek között ez az, ami egyedivé tesz és megkülönböztet bennünket más kortárs galériáktól. Olyan élményt kívánunk nyújtani, melynek mindenki részesévé válhat kortól, nemzetiségtől függetlenül.

Ráadásul az alkotásokkal való fizikai érintkezésre is lehetőség nyílik itt.

Igen, és örülünk annak, hogy a nagy „szabadság” ellenére mindenki tisztelettel bánik a nagy értékű olajfestményeinkkel.

Melyek, ha jól tudom, különleges eljárással készülnek.

Mindegyik kiállított darabot impregnálunk, vagyis érintés esetén nem fogják be a kezet illetve a ruhát.

Melyek a legnépszerűbbek a jelenleg látható alkotások közül?

A zsiráfot ábrázoló festmény nagy kedvenc, de a fényképezéshez használható kiegészítőknek, például a vicces dizájnnal bíró szemüvegeknek is óriási sikerük van a látogatók körében.

A galéria működése során kaptatok egyáltalán negatív kritikát?

Volt, aki nem akart, pontosabban nem mert egyetlen képet sem készíteni, mert nem tudta, hogy miben különbözik galériánk a többitől, de természetesen készségesen ismertettük vele a koncepciót, s bíztattuk a fotózásra. Ha csupán végigmész a termeken anélkül, hogy részese kívánnál lenni a képek nyújtotta interaktív élménynek, az kicsit olyan, mint amikor beülsz a moziba, és csukott szemmel akarnál végignézni egy filmet.

Őszintén szólva nekem fejtörést okoz, hogyan álljak be az alkotások elé egy fotó kedvéért úgy, hogy a 3D-hatás tökéletesen érvényesüljön.

Nem vagy ezzel egyedül – jó hír, hogy magyar, angol és német nyelvű tárlatvezetéssel segítünk ezen a „problémán”, s hasznos tippeket adunk arra nézve, hogyan lehetséges a legjobb szögből fotózni, s a legmegfelelőbb pozitúrából megörökíteni ismerőseinket.

foto

Csapatépítő programok, szülinapi zsúrok lebonyolítását is szívesen vállaljátok. Mekkora az érdeklődés az efféle rendezvények iránt?

Egyre többen veszik igénybe ezeket a lehetőségeket, különösen a hétvégéken. Nagyobb ünnepeken workshopokat szervezünk, a legutóbbira karácsonykor került sor, s húsvétkor lesz a következő.

Úgy tudom, a négylábú látogatók is kedvükre sétálgathatnak a termekben.

Természetesen a kutyusokat és a cicákat is örömmel látjuk. Magyarországon még elenyésző azon helyek száma, ahova háziállatoknak is szabad a bejárás – mi ezt a hiányt igyekszünk pótolni.

Milyen újdonságokkal készültök a közeljövőben?

Szeretnénk egy ajándékboltot létrehozni a galérián belül, ahol fényképek, illetve apróbb szuvenírek vásárlására nyílhatna lehetőség, valamint nyárra tervezzük megnyitni kávézónkat. A képtárat négyhavonta cseréljük, ilyenkor a teljes képi világot megváltoztatjuk. A falról lekerülő festményeket a Balaton környékén, illetve több vidéki városban is szeretnénk közönség elé tárni. Valentin napon egy hatalmas piros szívet ábrázoló alkotás előtt fotózkodhatnak a szerelmesek, tavasztól (március 15-től) pedig új, az eddigiekhez hasonlóan izgalmas fantáziavilággal kívánunk kedveskedni a látogatóknak.

cov1

Szerző: Juranovszky Detti

Közreműködő: Jónás Ágnes

Fotó: 3D Galéria

 

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek