Kilencvennégy perc tömény depresszió

Váratlan szépség (Collateral Beauty)

Merész vállalkozás egy olyan nehéz és végletekig kényes téma köré építeni egy filmet, mint a halál. Pedig David Frankel rendező nem másra vállalkozik, mint a halálhoz kapcsolódó érzelmek és gondolatok bemutatására olyan nagynevű színészek közreműködésével, mint Will Smith (eredetileg Hugh Jackman játszotta volna a szerepet), Edward Norton, Keira Knightley, az Oscar-díjasok közül Kate Winslet és Helen Mirren. Eredmény? Egy kilencvennégy percnyi erőltetett, könnyfakasztó dráma.

Howard Inlet, egy sikeres New York-i reklámcég vezetője, aki egy szörnyű betegség következtében elveszti a legfontosabb személyt az életében, a kislányát. Howard a tragédia után teljesen bezárkózik, nem foglalkozik senkivel és semmivel. Napjait saját gondolataiba zárkózva tölti, és kollégái törekvéseit arra vonatkozólag, hogy kirángassák ebből a vegetatív állapotból, folyamatosan semmibe veszi. Emiatt a vállalat jövője is veszélybe kerül, Howard kollégái és egyben legjobb barátai már nem csak érte aggódnak, hiszen mostantól a saját megélhetésük forog kockán. A teljes csőd elkerülése érdekében a legképtelenebb, legkockázatosabb tervet eszelik ki…

varatlanszepseg_jelenetfoto_4

David Frankel magasra tette a lécet a parádés szereposztással és a téma súlyával, s bár kissé vontatottan indul a történet, már az első perctől fogva előkészíthetjük a zsebkendőt. Nem szükséges extra érzékeny lelkivilággal rendelkeznünk ahhoz, hogy végigkönnyezzük a filmet, bár nem titkoltan ez a célja a rendezőnek. A történet során nem csupán a főszereplő tragédiáját ismerhetjük meg közelebbről, hanem mellékszálként a többi szereplő magánéletébe is bepillantást nyerhetünk egy – egy rövid jelenet, elejtett mondat erejéig.

Will Smith a gyászoló, hallgatag édesapa karakteréből a lehető legtöbbet hozta ki, a filmben is színészeket alakító Keira Knightley, Helen Mirren és a fiatal Jacob Latimore azonban nem kap túl sok lehetőséget a kibontakozásra – egyetlen olyan kiemelkedő vagy emlékezetes alakítást sem láthatunk tőlük, amiért érdemes lenne még egyszer megnézni a filmet.

varatlanszepseg_social_1A rendező a téma érzékenységével kapcsolatos határokat feszegetve, néhol humoros helyzeteket teremtve próbálja megtörni a film búskomor, depressziós hangulatvilágát. A néző néha bizony elszégyelli magát, amikor a főszereplő vívódásain nevet, holott kizárólag ezek a mosolyra késztető jelenetek azok, melyek a film értékelhető momentumait adják. A végére olyannyira elveszünk az érzelmek és a gyász világában, hogy nem vesszük észre azt, ami végig a szemünk előtt volt, így az utolsó percek váratlan fordulatként érik a gyanútlan nézőt, s ha még maradt volna papír zsebkendőnk, az a film utolsó perceiben garantáltan elfogy.

A film címének eszünkbe se jusson nagy jelentőséget tulajdonítani, ne keressünk mögötte magasztos értelmet sem. Aki karácsony környékén szeretne ünnepi hangulatban maradni, ne ezt a filmet válassza! Depresszióban szenvedők konzultáljanak háziorvosukkal, mielőtt megnéznék! Viccet félretéve, valószínűleg nem ez az alkotás érdemli majd ki az év filmje minősítést, s az is biztos, hogy a végén megkönnyebbülten szállunk ki abból az érzelmi hullámvasútból, amelyre a rendező ültetett minket, és amely kilencvennégy percen keresztül csak vakvágányon robogott.

Pontszám: 5/10

Váratlan szépség (Collateral Beauty)

Színes amerikai film, 94 perc, 2016

Rendező és forgatókönyvíró: David Frankel

Fényképezte: Maryse Alberti

Zene: Mychael Danna

Látvány: Beth Mickle

Írta: Allan Loeb

Szereplők: Will Smith, Edward Norton, Keira Knightley, Kate Winslet, Helen Mirren, Michael Peña, Jacob Latimore, Naoime Harris

Bemutató dátuma: 2016. december 22.

Forgalmazó: InterCom Zrt.

12 éven aluliak számára nem ajánlott

Szerző: Juranovszky Detti

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek