Kétéves a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ

Idén októberben kétéves budapesti jelenlétét ünnepli a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ. Az évforduló alkalmával Törökország hatodik legnagyobb városával, a délkelet-anatóliai Gazianteppel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 A közvetlenül a szír határ mentén fekvő Gaziantep a délkelet-anatóliai régió legnépesebb, valamint a világ egyik legrégebben, megszakítás nélkül lakott települése. Gazdag kultúrája, történelme, konyhája elvarázsolja látogatóit. Októberben három napra Budapest 6. kerülete megtelik pisztácia illattal, török kézműves mesterekkel és zenével a Gaziantep Napok során.

Három nap, ami csak Gaziantepről szól! Itt az idő, hogy megismerkedj Törökország gasztronómiai fellegvárának kultúrájával és történelmével! Kóstold meg a Gaziantep-ből érkező séfek által készített autentikus édességeket, ismerkedj meg a helyi kézművesekkel, vásárolj szebbnél-szebb portékaikból, tanulj velünk gaziantepi tradicionális néptáncot, valamint látogass el kiállításunkra!

Az eseménysorozatot a sajtó képviselői és meghívott vendégek számára Şakir Fakılı, Törökország nagykövete nyitja meg 2015. október 8-án, 18:00 órakor

Szíves figyelmükbe ajánljuk, hogy október 7-én, szerdán, a tematikus hónap első programjaként a Török Kávéházi Est programsorozat vendége Szabó István, Magyarország volt ankarai nagykövete lesz, aki 19:00 órától “Gaziantep kultúrája és történelme” címmel tart előadást a városról.

GAZIANTEP NAPOK, PROGRAM:

október 9., péntek (10:00 – 20:00)

Kézműves vásár – Yunus Emre Enstitüsü, belső udvar

Gaziantep leghíresebb kézművesei: rézművesek, textilszövők, textilhímzők, még a Harry Potter filmhez bőrcipőket készítő mester is elhozza kézműves termékeit! (Bővebb infó ITT)

yemeni20110822_5758

A Zeugma Múzeum kiállítása és filmvetítése – 2. emelet

A város, melynek eredeti neve Antep volt, a török függetlenségi háború idején olyan hosszan küzdött a francia megszállás ellen, hogy a török parlament 1921-ben a „gazi”, azaz „hős” nevet ajándékozta a városnak. Gaziantep város kalandos és csodás történelmét, valamint kulturális örökségét a világ legnagyobb mozaik múzeuma, a Zeugma Múzeum mutatja be a látogatóknak. 

ZEUGMA MOZA-¦K M+£ZES-¦

Kóstold meg Gaziantepet! – 3. emelet

Gaziantep Törökország leghíresebb pisztáciatermő vidéke. Ennek jelentőségére utal a növény török neve is (antep fıstığı – „antepi mogyoró”). Mivel a finom csemege mindenféle formában, egészben, őrölve, pörkölve, vagy nyersen zsák számra kapható, az eseménysorozatból nem maradhatnak ki a pisztáciás ételek! Kóstoló az autentikus baklavából, valamint más helyi édességekből, mint például a “katmer”. Ezenkívül a régió fűszereivel is megismerkedhetnek az érdeklődők. 

bklv20070529_5598

Táncbemutatók

17:00 – 17:15 – a Yunus Emre Enstitüsü épülete előtt Gaziantep Önkormányzatának tánccsoportja

ad ízelítőt török néptáncokból

18:30 – 20:30 – magyar és török táncház az ELTE Néptánc Együttesével és

Gaziantep Önkormányzatának tánccsoportjával az ELTÉ-n

20:30 – 21:30 – török néptáncbemutató az Ellátóházban (Budapest, Dob utca 19.)

október 10., szombat (10:00 – 20:00)

Kézműves vásár a Yunus Emre Enstitüsü udvarában

Zeugma Múzeum kiállítás

Ételsarok

14:00 – 14:30    gyöngyházberakás bemutató

14:30 – 15:00    rézművesség bemutató

15:00 – 15:30    tradicionális gaziantepi textil bemutató

15:30 – 16:00    tradicionális gaziantepi bőrcipő bemutató

16:30 – 16:45 néptáncbemutató a Yunus Emre Enstitüsü épülete előtt

17:30 – 18:30    török táncház Gaziantep Önkormányzatának néptánccsoportjával

19:00-19:30      Ünnepélyes tortavágás az intézet megnyitásának 2. évfordulója alkalmából

20:00 – 21:00    török néptáncbemutató

október 11., vasárnap (10:00-13:00)

Kézműves vásár a Yunus Emre Enstitüsü udvarában

Zeugma Múzeum Kiállítás

Ételsarok

Háttérinformáció:

  • A 2013. szeptember 12-én megnyílt Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, festmény- és fotókiállításokkal, kézműves szakkörökkel, konferenciákkal és szemináriumokkal várja azokat, akik érdeklődnek Törökország, a török nyelv, a török kultúra, művészet és történelem iránt. A törökül tanulni vágyók számára pedig anyanyelvi tanárok bevonásával török nyelvtanfolyamokat kínál, továbbá különböző egyetemekkel együttműködve turkológiával kapcsolatos tudományos tevékenységeknek is otthont ad.
  • Yunus Emre, a misztikus költő, valamikor a 13. század közepétől a 14. század első negyedéig tartó időszakban, a Közép- Anatóliai- medencében született. Az Anatóliában virágzó török irodalom nagy nevei közül nem csupán népköltészetével és szúfi verseivel tűnt ki, de a divánköltészetben is maradandót alkotott. Korának gondolkodásmódját és kultúráját közérthető, egyszerű nyelvezettel írta le, ő a nép nyelvén írt szúfi irodalom legnagyobb alakja. A szúfizmussal és az iszlámmal táplálkozó időmértékes verssoraiban megjeleníti az ember önmagával, a tárgyi világgal és Allahhal való kapcsolatát. Yunus Emre minden emberhez, szegényhez, gazdaghoz, keresztényhez, muszlimhoz egyaránt, különbséget nem téve közöttük, hatalmas szeretettel kötődik. 
  • Gaziantepet a világ legrégebben, megszakítás nélkül lakott települései közé sorolják. Az ókori Dolichenus (törökül: Dülük) nevű település a mai várostól 12 km-re fekszik, a Szíriát és Mezopotámiát Belső-Anatóliával összekötő úthálózat egyik csomópontja volt. Kr.e. 1800 és 1200 között a Hettita Birodalom részét képezte, majd asszír kézre került. Kr.e. 334-ben Nagy Sándor hódította meg. Kr.e. 190-ben a Római Birodalomhoz csatolták, Kr.u. 395-ben pedig Bizánc fennhatósága alá került. Gaziantep Törökország hatodik legfontosabb ipari központja, de a kézművesség is fontos része a város és a tartomány gazdasági életének: az antepi kilim és szőnyeg mellett a népviseleti ruhadarabok, illetve a jellegzetes török hangszer, a zurna is itt készül.

Helyszín:

Yunus Emre Enstitüsü

1062, Budapest, Andrássy út 62.

Tel: (+36) 1 301 0034

budapeste@yee.org.tr

Facebook  Youtube  Twitter

Forrás: Yunus Emre Enstitüsü

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek

One thought on “Kétéves a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ

Comments are closed.