Kerekes Band jubileumi koncert

Kerekes Band – 7 lemez, 3 arany, 1 platina, 2 Fonogram-díj, 18 ország, 1000 koncert

“A vidéki táncházak underground világából eljutni a külföldi fesztiválok nagyszínpadáig csak iskola utáni álmodozásnak tűnt 20 évvel ezelőtt. A népzene akkor is rétegműfaj volt, és még hangszereink erősítése is problémát jelentett. Miközben a legtöbben szkeptikusan figyeltek, mi mindent magunknak alakítottunk ki: a hangzástól a image-ig és a kiadóalapításig. Idén 20 éves a Kerekes Band, de a Csángó Boogie még mindig töretlenül vágtat a magyar rónán – nyilatkozta a csapat egyik zenésze, Fehér Viktor a Kerekes Band-ről.

A jubileumi koncertet megelőzően a Kerekes Band fellép a milánói világkiállításon. A 2008-as zaragozai EXPO-n a Vujicsics együttessel közösen képviselték Magyarországot, most pedig önálló koncerteket fognak adni.
Ezen kívül a Budapestre érkező világzenei expo, a WOMEX magyar napján 95 zenekar közül a Kerekes Band is benne van abban a 10-ben, akik felléphetnek a Fonóban. Itt október 31-én adnak koncertet. A zenekar visszatér ahhoz, ahonnan elindult: a gyimesi és moldvai népzenéhez. Ez volt az első dallam, amit a zenekar alapítója, Fehér Zsombor megtanult, és ez volt az a gondolat, ami kikövezte a zenekar későbbi útját: a magyar furulyazene határainak kitágítása. Az idén 20 éves Kerekes Band is a táncház világából nőtt ki, mint sok kortársuk.

Fotó: Molnár Béla
Fotó: Molnár Béla

 

November 28-án pedig az A38 hajón ad jubileumi koncertet a Kerekes Band. Nagy Feró és Szalóki Ági, a két vendég jól tükrözi a zenekar 20 évét, a lázadást, a pimaszságot, valamint a magyar népzene iránti elkötelezettséget.

Nagy Feróval 2010-ben az MTV Iconon ismerkedett meg a zenekar, Szalóki Ágival pedig még a 90-es évekre nyúlik vissza a kapcsolatuk, amikor a Bartók Rádió I. népzenei versenyén mindketten indulók voltak.

A Kerekes együttes 1995-ben alakult Egerben. A kezdeti éveket az autentikus népzene gyűjtésével, tanulásával töltötték, és közel tíz évig tartottak táncházakat országszerte. Ezekből az időkből valók a moldvai és gyimesi népzenét tartalmazó lemezek. 2006-ban jelent meg első albumuk Kerekes Band néven, mely már az autentikus népzenétől eltávolodva önálló szerzeményeket tartalmaz. A zenekar máig alapérvényű Pimasz című lemezét a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemeze közé. A Pimasz azóta arany és platinalemez lett, és elindította a zenekart az országos és nemzetközi hírnév felé. Európa szinte valamennyi országában játszottak, az itthoni fesztiválokon pedig szinte állandó fellépők. A zenekar ismertségét tovább emelte a szintén aranylemezes What The Folk?! album, mely meghozta a Kerekes Band számára az első Fonogram-díjat és az első rádiós slágert. A második Fonogram-díjat a Folklore Man kapta, hogy aztán egy élő koncertlemezzel is jelentkezzenek Live at A38 címmel.

A Kerekes Band zenéje két magyar filmben is hallható, és az elismerések sem maradtak el a zenekar életéből. Fehér Zsombor, a zenekar vezetője megkapta a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést; 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé, majd a zenekar megyei Príma-díjat szerzett.

„Egy fantasztikus zenei utazásra visznek el minket tradicionális hangszereikkel: a kobozzal, a háromhúros brácsával és (a virtuóz zenész, zenekarvezető: Fehér Zsombor kezében) a pásztorfurulyával, melyeknek játékában a punk, a funky és a dance keveredik a magyar népzenével, sok nagyszerű dobmenettel és kitűnő hangzással megerősítve. () Ez a banda az, amire feltétlenül le kell csapni.  (Mark Espiner, Songlines magazin UK)

Időpont: november 28.

Helyszín: A38 Hajó (Petőfi híd, budai hídfő)

Vendég: Nagy Feró, Szalóki Ági, Barsi Csaba (tánc)

és

október 31.

Fonó Budai Zeneház (Budapest, Sztregova utca 3.)

Fotók: Molnár Béla, Busák Attila

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek