Karácsonyra Edvin Martontól szeretettel

Edvin Marton a szeretet ünnepén, közvetlenül szenteste előtt, december 23-án 15 és 19 órai kezdettel dupla koncertshow-val kedveskedik a magyar rajongóknak a budapesti Kongresszusi Központban. A hegedűművész sajátos és egyedi módon vezeti körbe közönségét a szerelem és a virtuozitás földjén. A produkció célja közelebb hozni az embereket egymáshoz, rávilágítani a szeretet erejére, az összetartozás és a család fontosságára. A világhírű Sport Emmy-díjas hegedűművész-zeneszerzővel a közelgő koncertről, a jövőre napvilágot látó új lemezéről beszélgettünk, s faggattuk arról is, hogy hogyan tölti az ünnepeket.

Hogyan értékeled a 2017-es éved, milyen volt számodra szakmailag?

Sok mindent sikerült megvalósítanom ebben az évben, számos külföldi fellépés van mögöttem, új szerzeményeket is írtam, amiket a december 23-i koncerten lesz módom bemutatni. Többek között az Ave Mariát és a Sanctus Deus című műveimet is hallhatja a közönség – mindkettőt kórussal és szimfonikus zenekari kísérettel adok elő. A tavaly megjelent Rock Symphony lemezemről és a popzenét és a klasszikus zenét ötvöző Stradivarius albumomról is játszom, valamint a jövőre megjelenő Epic Symphony korongból is ízelítőt adok, melyen kizárólag a saját szerzeményeim hallhatók, s amelyeket izgalmas ritmusok, szimfonikus alap fémjelez, és először használok kórust. A nagyszabású Ave Maria című performansz-előadás hangulata reményeim szerint megidézi a karácsony meghittségét és az az ünnepi varázslatot – idén ezzel az ajándékkal szeretnék kedveskedni a hallgatóságnak.

 „A hegedűművész sajátos és egyedi módon vezeti körbe közönségét, a szerelem és a virtuozitás földjén, ahol csokorba terem a szeretet” – olvasható Ave Maria-koncerted ajánlójában. Szerinted egy olyan világban, ahol minden hónapra jut egy robbantásos vagy gázolásos merénylet, van még értelme hinni a szeretet erejében?

Mindig is optimista voltam, hiszek az emberi jóságban. Bennem sosem szűnik meg a szeretetről és a békéről való álmodozás. Hiszem, hogy mindkettőnek van létjogosultsága ezen a bolygón, és minden erőmmel azon vagyok, hogy a játékommal elrepítsem a közönségem egy olyan világba, ahol a szeretet, szerelem és a virtuozitás találkozik.

EdvinMarton1

Tavaly karácsonykor a Cirque de Monte Carlóval álltál a Papp László Sportaréna színpadára – az akrobatikus balett show-nak és játékodnak köszönhetően Csajkovszkij Diótörője egy egészen új dimenzióba került. Most is számíthatunk extra produkcióra?

Ezúttal egy különleges énekhangú kisfiú lép fel a koncerten. Remélem, hogy nagy örömöt okoz a publikumnak!

Szenteste azért engedélyezel némi pihenőt a méregdrága Stradivaridnak, és átadod magad a lazításnak, a családodnak és a közös ünneplésnek?

Természetesen! Számomra a karácsony már gyerekkoromban is kiemelt fontosságú volt. Nyolc évesen kerültem el a családomtól, Kárpátaljáról – a moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban tanultam, tizenhatan osztoztunk egy szobán, és évente csupán kétszer látogathattam haza: nyáron és a téli szünetben. Mindig nagyon vártam, hogy mehessek haza és együtt lehessek a szüleimmel. Hatodik éve turnézom Kínában – a szervezők mindig megpróbálnak rávenni, hogy december 20-án induljak útnak, de én minden egyes alkalommal december 25-re teszem az indulás időpontját, mondván a szenteste a családé. Ebből nem engedek. A gyermekeimmel közösen díszítjük fel a fát december 24-én, együtt sütünk mézeskalácsot és bejglit, feleségem, Adrienn (Marton Adrienn – a szerk.) pedig nemcsak a kamerák előtt, hanem otthon is profi séfként áll helyt a konyhában – idén Wellington bélszínt varázsol az ünnepi asztalra.

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek