Irodalom, a művészet és a történelem randevúja a boncasztalon

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Irodalom, a művészet és a történelem randevúja a boncasztalon címmel tart beszélgetést Tompa Andrea íróval, Oltai Kata művészettörténésszel, Varga Benedek orvostörténésszel a test és az identitás kapcsolatáról egy kortárs irodalmi mű kapcsán 2016. április 7-én 17 órától. A Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényéhez kapcsolódó beszélgetést speciális résztvevő foglalkozás követi.

A XX. század elejének történelmi, területi és társadalmi kérdései, változásai szövik két identitását kereső fiatal életét, akik önálló úton, orvosként szeretnének mások és saját életük gyógyítóivá válni. Az orvoslás kérdésein keresztül jutnak el önmaguk belsejébe és a társadalom szövetébe, testébe Tompa Andrea Fejtől s lábtól című kötetében. Beszélgetésünk során mi hasonló célt tűzünk ki: egy író, egy művészettörténész és egy orvostörténész indul el ezen az úton, hogy a hallgatósággal együtt az emberi test, az ahhoz való viszony történetén, jelenén keresztül diagnosztizáljon, vágjon fel krónikus társadalmi sebeket.

A beszélgetés után két médium izgalmas párbeszédére invitáljuk az érdeklődőket: Tompa Andrea szövege egy évszázaddal ezelőtti kor dilemmáin és vívódásain keresztül nyúl a nyelv finom műszerével a jelen olvasójához, szembesítve bennünket azzal, hogy más korokkal párhuzamosan, hogyan vizsgálhatjuk, boncolhatjuk saját lényegünk. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár kiállításának tárgyegyüttese pedig sok olyan történetet és ismeretet mutat fel számunkra, amit a fiktív szövegtér szereplői is megismerhettek, amin keresztül a tudás rendszereiről, emberi kapcsolataikról, önmagunk lényegéről gondolkodhatunk el.

Program

17.00           Test és identitás. Beszélgetés
Résztvevők:
Tompa Andrea – író, színikritikus. A Fejtől s lábtól (2013), A hóhér háza (2010, 2015) regények szerzője
Oltai Kata – művészettörténész, több kiállítás kurátora, amely a testképpel, „testrészpolitikával” foglalkozott
Varga Benedek – múzeumi főigazgató, orvostörténész

18. 30          Feltáruló Szöveg/Testek. Interaktív irodalmi tárlatvezetés

Próbáld ki saját bőrödön, hogyan alkotja meg a test történetét egy kortárs regény és egy orvostörténeti kiállítás, vegyél részt a beszélgetést követően, egy ahhoz kapcsolódó tárlatvezetésen! Programunk rendhagyó utazás múzeumi térben és időben, melynek során kortárs irodalmi szöveg tereit térképezzük fel és alkotjuk meg. A tárlatvezetés során Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényében mélyedünk el a kiállítás különleges tárgyai mentén alakuló állomásokat bejárva. Lépj be anatómiai teátrumunkba, ahol szövegek által tárulnak fel terek és testek – és ahol te magad is boncolva leszel!

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum. 1013 Budapest I., Apród utca 1-3.


Részletek EZEN a LINKEN érhetők el!

Web: http://semmelweismuseum.hu/az-irodalom-a-muveszet-es-a-tortenelem-randevuja-a-boncasztalon/
Facebook: https://www.facebook.com/events/1554290361530075/

Figyelem! Az előadás ingyenes és nyitott. Az irodalmi tárlatvezetés viszont regisztrációhoz kötött, ára 500 Ft/fő. Jelentkezz mielőbb, mert létszám korlátozott, maximum 20 fő.
Regisztráció: sokidiana@semmelweis.museum.hu

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek