Impozáns szereplőgárdával indul a Budapest noir forgatása

Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka alakítja a Kondor Vilmos nagysikerű regénye nyomán, Gárdos Éva rendezésében készülő Budapest noir főszerepeit. A filmet a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Pioneer Pictures produkciójában forgatják februártól – jelentették be szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon az alkotók.

Az 1930-as évek Budapestjén játszódó krimi további kulcsszerepeit Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Szabó Simon játssza, az operatőr Ragályi Elemér, a látványtervező Pater Sparrow, a kosztümökért Flesch Andrea felel. Az alkotás producere Kemény Ildikó, a Pioneer Pictures vezetője.

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója elmondta: különösen örül ennek a filmnek, mivel száz százalékban magyar forrásból, magyar történetből születik és a helyszíne Budapest. A produkció az előkészítésére elnyert összeggel együtt 950 millió forint támogatást kapott a Filmalaptól. „ A Kondor Vilmos-regény nem véletlenül került a Filmalap látókörébe. Megvan benne a füstös mulatók világa, a dekadencia és az a Budapest, amelyben ölni, bujkálni lehetett.”

Gárdos Éva arról beszélt, hogy régóta érdekli a film noir műfaja. Amikor Kondor Vilmos könyvének angol nyelvű változata a kezébe került, egy nap alatt elolvasta, és rögtön tudta, hogy kiváló film lehet belőle.

A történet főhősét, Gordon Zsigmond bűnügyi zsurnalisztát megformáló Kolovratnik Krisztián elmondta, hogy nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy egy ilyen lelkes és szuper csapatban kapott helyet. „Gordon titokzatos, szűkszavú férfi, aki érzelmeit igyekszik véka alá rejteni. Egy titokzatos gyilkosság szálait göngyölíti fel, miközben gyakran testi épségét is veszélyezteti.”

Tenki Réka, aki Gordon fotóriporter barátnőjét, Eckhardt Krisztinát játssza: „Szabad és független nő. Izgalmas lesz a Gordonnal való kapcsolatát bemutatni.

A korabeli Budapest leggazdagabb, legbefolyásosabb embere volt elképesztő kapcsolatokkal. Magas rangú politikusok és üzletemberek tartoztak a baráti körébe. Titkokkal terhelt szerep az övé ” – írta le az általa alakított vitéz Szőllősy Andrást Kulka János, majd hozzáfűzte, hogy örül, hogy Budapest régi fényében köszönhet majd vissza a vásznon és, hogy azt a szép arcát mutatja, amilyen a pusztítás előtt volt.

Ragályi Elemér elmondta, hogy igyekszik elkerülni a műfaj kliséit, és mindent elkövet, hogy a nagyon jó könyvből nagyon jó film készüljön. ”Nem lesz egyszerű a harmincas évek fővárosát hűen a filmvászonra varázsolni, ezért Pater Sparrow látványtervező munkája fontos szerephez jut” – hangsúlyozta az operatőr, aki felidézte a 40 évvel ezelőtti Régi idők focija-élményeit is. „Jó emlékeket őrzök az akkori forgatásról, jó ómen most visszajönni ide, ráadásul nem találkoztam még személyesen Kulkával. Örülök, hogy most megtört a jég” – tette hozzá.

Vörös Margó a legfelsőbb politikai és gazdasági köröket fiatal lányokkal kiszolgáló bordélyház tulajdonosa. „Egy madame, aki megértette, hogy csak akkor juthat előre, ha szépsége mellé ész is párosul” – árulta el a Vörös Margót megformáló Dobó Kata.

Gellért Vladimirt, az agyafúrt felügyelőt, a fővárosi gyilkossági csoport vezetőjét Anger Zsolt kelti életre.

A film producere Kemény Ildikó, a Magyarországon készülő hollywoodi produkciókat évek óta segítő Pioneer Pictures szervizcég vezetője elmondta, hogy kifejezetten örül annak, hogy a forgatási helyszín Párizs és Berlin után  végre először Budapest lehet.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a forgatás február 8-án indul és 45 napig tart. A felvételek épített díszletek között különböző budapesti helyszíneken, valamint a Mafilm Róna utcai filmstúdiójában készülnek majd.

A Budapest noir várhatóan az év végére készül el.

Fotó: Ajpek Orsi/Index

 

 

.

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek