Hogyan aranyozzuk be a legkisebbek karácsonyát?

Közeledik a karácsony, ami főleg akkor ragyogó, ha kisgyermek (vagy éppen nagyobb gyermek) is van a családban. Ilyenkor felmerül az emberben, hogyan lehet őket elvarázsolni az ünnepek közeledtével. A gyermekek még nagyon fogékonyak az ünnep hangulatára, ugyanakkor arra is érzékeny antennáik vannak, ha valami nem működik a családban. Hiába a pompa, a drága teríték, és a finomságokkal megrakott ünnepi asztal, ha a hangulat fagyos a korábbi fel nem dolgozott feszültségek miatt. Hogyan tegyük tehát a karácsonyt ragyogóvá és szeretetteljessé? Idejekorán el kell kezdeni a felkészülést!

Először is tegyünk rendet a lelkünkben már az ünnepi időszak előtt, gondoljuk végig, van-e bennünk tüske egy korábbi vita miatt, vannak-e a családban megoldatlan konfliktusok, van-e bármi, amit meg tudnánk beszélni, fel tudnánk oldani, hiszen ilyenkor fontos a (nem erőltetetten) jó hangulat, s hogy ne legyen bánat, harag a szívünkben. Keressük azokat az apró dolgokat, elfoglaltságokat, amik felöltenek, örömet adnak nekünk. Ez lehet egy jó könyv, egy izzasztó sport, egy finom fürdő vagy szauna. Utóbbiak remekül kimossák az emberből a feszültséget – kisimultak és jókedvűek leszünk.

lefutomamaratont
Forrás: lefutomamaratont.blogspot.hu

Ha a kedvünk már jó, hozzáláthatunk a lakás kicsinosításához. Egy-két ötletes kellék nagyon fel tudja dobni otthonunkat. Nem kell feltétlenül mélyen a zsebünkbe nyúlni, készíthetünk a gyerekekkel közösen adventi koszorút, melyhez elég egy koszorúalap, amire a közösen gyűjtött fenyőágakat, tobozokat, egyéb díszítőelemeket hajlékony dróttal, szalaggal felerősítjük. Jöhet még rá néhány karácsonyfadísz (ezeket is felerősíthetjük a hajlékony dróttal, szalaggal, de bevethetünk ragasztópisztolyt is a díszek, tobozok felragasztásához.) Párszáz forintért vehetünk egyszerű, elemes égősort, melyet célszerű jó magasra, például polc szélére tenni, hogy a gyerekek ne érjék el, de áhítattal csodálhassák.

dscf8767
Fotó: Mátyás Éva

Házilag is nagyon sokféle adventi naptárat készíthetünk, például vidám kis zoknikat (jó, ha karácsonyi színűek, például zöld, piros)  erősíthetünk fel csipesszel egy szárítókötélre, rájuk egy cetlire számot írhatunk. Tegyünk bele cukorkát, mellé némi fenyőágat, díszítőelemet, a szárítókötélre egy-két karácsonyfadíszt is. Ehhez a verzióhoz szinte mindent meg is találhatunk otthon, az sem gond, ha nem tökéletes a végeredmény, de a mi kezünk munkáját dicséri! Ne a szabályosságra törekedjünk, hanem hogy szeretettel készítsük! Vásárolhatunk zsebes verziót is, melynek zsebeit tetszés szerint megtölthetjük finomságokkal. Ha törekvéseink kudarcba fulladnának, vagy nagyon elfoglaltak vagyunk, még mindig rengeteg adventi naptárból válogathatunk az üzletekben.

A karácsonyi színezők remekül lekötik a gyermekeket, de ha a kreativitásukat akarjuk fejleszteni, akkor még jobb, ha üres rajzlapokat és rajzeszközöket teszünk eléjük, a többit pedig rájuk bízzuk. Adjunk bátran plusz ötleteket is: kérjük meg őket, hogy rajzolják le, mit szeretnének a Jézuskától kapni karácsonyra, majd küldjük is el neki az alkotást egy levél kíséretében. Fessenek egy szép, téli képet a távol élő nagyszülőknek, amit aztán együtt postára adunk. A mai, internet-alapú világban mindez módot ad a lelassításra is.

Varázslatos hangulatot teremtenek a különféle világító karácsonyi dekorációs eszközök, például sólámpák, mécsesek, de mindig ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, s hogy a mécseseket tegyünk tányérra vagy tűzálló alátétre. Az adventi koszorún a gyertyát csak annyi ideig hagyjuk égni, míg a helyiségben tartózkodunk!

Forrás: palocprovence
Forrás: palocprovence

Ha kimérős szaloncukrot veszünk, kóstolónak vegyünk minden ízből először csak pár szemet – a gyerekek élvezni fogják a”minőségellenőrzést”, és azt is, hogy ők választhatják ki a karácsonyfára kerülő ízeket.

A jótékonykodásból sokat tanulhatnak a gyerekek. Állítsunk össze együtt ajándékcsomagot a rászorulóknak A Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának (www.ciposdoboz.hu) keretében közösen dönthetjük el, kit szeretnénk megajándékozni (rá kell írni a szépen becsomagolt, ajándékokkal megtöltött cipősdobozra, hány éves kisfiúnak, vagy kislánynak szánjuk az ajándékot). A lényeg itt is a közös időtöltés, ajándékválogatás, no meg az, hogy – hála nekünk– egyetlen árva kisgyermek se töltse boldogtalanul a karácsonyt.

Lassítsunk le már jóval az ünnepek előtt, sétáljunk a karácsonyi vásárban, olvassunk gyermekeinknek este karácsonyi meséket, nézzük a nagy pelyhekben szállingózó havat, hó híján rázzunk fel egy otthoni hógömböt, ha van! Fontos, hogy gondtalan, önfeledt együttlétet kínáljunk gyerekeinknek, így érezni fogják, hogy maradéktalanul rájuk figyelünk.

Forrás: Új Magyar Szó
Forrás: Új Magyar Szó

Ha minden téren odatettük magunkat, biztos, hogy nem marad el a hatás, és garantált, hogy ezek lesznek azok a karácsonyaink, melyekre még évek múltán is szívesen emlékezünk vissza. Kellemes ünnepvárást!

Szerző: Mátyás Éva

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek