Hogy minden gyerek egyenlő esélyekkel kezdhesse az új tanévet

Egy új tanév kezdete előtt a szülőknek mindig mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy gyermekeik tanszerekkel ellátva ülhessenek be az iskolapadokba. Nem minden család tudja azonban megengedni a jó minőségű iskolaszereket vagy az új táskát, sokan kénytelenek más fontos kiadásokat csökkenti, előfordul, hogy a számlák befizetésével késnek az iskoláztatási költségek miatt, de nem ritka az sem – különösen hátrányos helyzetű családokban –, hogy a szülők a szűk baráti körtől kérnek kölcsön, hogy fedezzék a tanévkezdési kiadásokat. Az Ökumenikus Segélyszervezet nekik segített Iskolakezdés együtt! elnevezésű országos pénzadománygyűjtő kampányával, melynek célja, hogy minden gyerek egyenlő esélyekkel, minőségi felszereléssel kezdhesse meg az új tanévet.

Ünneplő ruha, váltócipő, egyenpóló, füzetek, tolltartó, körző – csak néhány dolog arról a listáról, mellyel egy gyermeknek rendelkeznie kell iskolakezdéskor. Sok család kénytelen a rosszabb minőségű eszközöket választani, jó néhány diák használt iskolaszerekkel vagy hiányos készlettel készül a szeptemberi iskolakezdésre.

 „Gyakran fordul elő, hogy két azonos szorgalmú és tehetségű iskolás teljesítménye között csak a megfelelő eszközök hiánya jelenti a különbséget. Bármennyire is jó tanuló egy gyerek, ha nincsenek meg az alapvető tanszerek és tankönyvek, akkor sokkal nehezebben tud megfelelni a követelményeknek. A rossz minőségű vagy hiányzó iskolai felszerelés nemcsak a tanulást akadályozza, de szégyenérzetet is kelthet a nehéz sorsú gyerekekben: úgy érezhetik, ők kevesebbet érnek, mint társaik, mindez későbbi éveikre is kihat, a kiközösítések miatt önértékelési problémáik lehetnek” – mondja Farkas Klára gyermekpszichológus, az Ökumenikus Segélyszervezet szakértője. „Ha egy családban több gyermek van, az anya nem tudja, melyik gyerekén spóroljon. Ha az egyikre többet áldoz, mardossa a bűntudat, generálódik benne a szégyen. Az is gyakori jelenség, hogy a gyermek kezdi el a szüleit nyugtatni, vagyis a fiatalkorú kényszerül szülő szerepbe. „Nem baj, anya, tavaly is kihúztuk valahogy, most is kitalálunk valamit, ne aggódj!” – mondogatja, és közben rém rosszul érzi magát, amiért kellemetlenséget okoz a szüleinek, s mindent elkövet, hogy kortársai körében elrejtse valódi érzelmeit, azaz tagadja, hogy szomorú és hogy nélkülöznie kell. Ez hosszútávon rendkívül fárasztó.

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtő kampánya

Az Ökumenikus Segélyszervezet immár kilencedik éve szervez országos pénzadománygyűjtést, hogy tudatosítsa a társadalomban: a nehezített körülmények olyan lehetőségeket vehetnek el a rászoruló diákoktól, melyeken talán az egész jövőjük múlhat. „Azon családok, akik minimálbérből élnek, s ahol több gyermek van, az élet folyamatos logisztika, anyagi átcsoportosítás. Még egy spórolós iskolakezdés is 20-40 ezer forintba kerülhet gyermekenként, és az sem könnyít a dolgokon, hogy számos olyan iskola akad, ahol előírják, hogy pontosan milyen márkájú ceruzát, vagy vonalzót vegyenek. Ezt segítség nélkül képtelenség teljesíteni. Éppen ezért az idei célunk az, hogy 2000 diák iskolatáskáját töltsük meg nélkülözhetetlen, jó minőségű felszerelésekkel” – mondja Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója, s hozzátette, hogy egy csomag értéke, melyben minden fontos eszköz megtalálható, körülbelül 10 000 forint, így a szervezet arra törekszik, hogy idén 20 millió forint adományt gyűjtsön össze a kisiskolásoknak. Azt is hangsúlyozta, hogy a koronavírus csak olaj volt a tűzre, és több olyan családdal is találkoztak, akiknek felnőtt tagjai szinte egymás után veszítették el munkájukat.

Szükség van egy jó indításra!

Wolf Kati énekesnő – az idei kampány arca – az Ökumenikus Segélyszervezet számos akciójában vett már részt, de elmondása szerint talán ehhez kötődik a legjobban. „Tulajdonképpen a gyermekeim is az Iskolakezdés együtt! kampányon nőnek fel, ugyanis a nagyobbik éppen az első gyűjtéskor kezdte el az általános iskolát. A kicsiknek szükségük van egy jó indításra, de ez sokaknak sajnos nem adatik meg, ezért is olyan fontos ez a kezdeményezés. A kisfilm forgatása óriási élmény volt számomra, pontosabban inkább mellbevágó volt a saját bőrömön érezni az esélyegyenlőtlenséget. Jól tudom, hogy a díszesebb és jobb minőségű iskolaszerek akár többszörösébe is kerülhetnek a legolcsóbbaknak. Egy füzet borítója, vagy a hátizsákra nyomtatott mesehősök mintái hatalmasat dobnak az áron. A gyerekeimmel minden évben megegyezünk, hogy a tíz-tizenöt füzetből csak három lehet díszes és vagány. Érezniük kell, hogy nem szabad ész nélkül költekezni.”   

Figyelemfelhívó kisfilm hazai sztárok főszereplésével

Az adománygyűjtő kampány célját a Segélyszervezet egy kisfilmmel is nyomatékosítja – szereplői Wolf Kati, Zséda, Járai Márk és Marsalkó Dávid (Halott Pénz), Nagy Benedek és Tóth Dávid. Hatuknak alsó osztályosoknak szánt feladatokban kellett helytállniuk, matematika, földrajz, tollbamondás, rajz és környezetismeret témakörben. A versenyzők egy része megfelelő eszközöket, mi több segítséget is kapott, míg a többiek gyengébb minőségű tanszerekkel lettek ellátva, és egyáltalán nem részesültek külső támogatásban. Az egyenlőtlen esélyekkel a szereplők sem voltak tisztában, nem lettek beavatva a forgatás során. A végeredményt látva számukra is világossá vált, mennyit számít az iskolában a megfelelő eszköztár és a támogató háttér.

A figyelemfelkeltő rövidfilm linkje: https://bit.ly/34yGILb

Az adományozás LEZÁRULT!  ( A Segélyszervezet online adományozási felülete az www.iskolakezdesegyutt.hu oldal, a nagyobb postákon gyűjtőperselyekben várják az adományokat, átutalással pedig a 11705008-20464565 számlaszámon lehet csatlakozni a felhíváshoz, továbbá a Tesco áruházakban kuponokkal lehet támogatni a gyűjtést. A 1353-as adományvonal tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 250 forint támogatást jelent.

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek