„Hiszek abban, hogy azok vagyunk, amit megeszünk”

Idén 21. alkalommal, augusztus 26. és 27. között rendezik meg Budapesten a Vegetáriánus Fesztivált, melynek kapcsán Hevesi Tamással, az esemény idei arcával beszélgettünk, aki közel harminc éve maga is vegetáriánus.

Mi motiválta önt annak idején, hogy a vegetáriánus életmód mellett tegye le a voksát?

Több oka is van, de legfőképpen az, hogy harminckét éve van I-es típusú cukorbetegségem. Ma már könnyű utánaolvasni az interneten, hogy hogyan lehet elkerülni ennek a szövődményeit, én azonban kezdetben csak a belgyógyászomra tudtam hagyatkozni. Kaptam tőle egy könyvet a diabéteszről – igaz, tele volt latin kifejezésekkel, de orvos barátaim segítettek értelmezni –, amelyből megtudtam, hogy az érfalakon lerakódó cukor miatt nagy eséllyel alakulhat ki érszűkületem. Hamar rájöttem, hogy nemcsak a cukor, hanem a hús fogyasztása is ehhez vezethet. Ezt a dupla rizikófaktort akartam kiiktatni az életemből, így egyik napról a másikra elhagytam a húst, és azóta is szigorúan tartom a vegetáriánus étrendet, olyat sem eszem meg, amihez hús hozzáért. A másik ok az, hogy állatvédő vagyok. Nem akarom, hogy miattam állatokat öljenek le. Ráadásul számomra megenni a csirkét, a pulykát, vagy bármilyen húst semmivel sem gusztusosabb, mint az, hogy Vietnámban megeszik a patkányt, vagy Kínában a kutyát. Ez csak kulturális különbség.

Hogy látja, milyen előnyei vannak a vegetáriánus táplálkozásnak?

Az egyik természetesen az, hogy megelőzhetem a cukorbetegség szövődményeit. A másik, ugyanilyen jelentős eredmény a vérképem javulása: húsevőként mind a rossz koleszterin, mind a triglicerid (vérzsír) szintje túl magas volt a véremben. Miután elhagytam a húst, ezek beálltak a normál értékre – szokták is mutogatni az eredményeimet, hiszen ez tényleg hihetetlen javulás!

Hiszek abban a keleti bölcsességben, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. A távol-keleti kultúra és vallás – különösen a buddhizmus – egyébként is közel áll hozzám, sok olyan tézise van, amellyel tudok azonosulni, többek között a táplálkozás terén is. Vegetáriánusként sokkal tisztábbnak és könnyebbnek érzem magam mind lelkileg, mind testileg. Nem kell azzal a tudattal élnem, hogy miattam ölnek meg állatokat, és nem érzem azt a kellemetlen nyomást, amit húsevőként, mikor egy-egy étkezés után azonnal álmosság tölt rám. Tele vagyok energiával, és ez nem csak duma. El kell jönni egy koncertemre, meg kell nézni, milyen vagyok a színpadon! Szokták is kérdezni, hogy hogy csinálom, mit szedek. Mikor a korosztályommal focizom, akkor is érzem a különbséget, pedig nem járok mellette edzőterembe, nekem a futball az edzésem. Ezt a jó formát az étrendemnek köszönhetem, semmi mást nem teszek érte.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a vega táplálkozás a réparágcsálással, az unalmas, ízetlen nyersételek fogyasztásával egyenlő. Mit gondol erről?

Mikor még nem voltam vega, én sem értettem azokat, akik álltak előttem a salátabárban, és csak zöldségeket kértek. Mondtam is magamban, hogy na, ez a kecske meg mit csinál, hogy képes ezen élni? – aztán én is kecske lettem… Most már úgy látom, hogy sokkal gazdagabb a vegetáriánus étrend, sokkal több lehetőséget kínál. A húsevők egyetlen alapanyagból indulnak ki, aztán rátesznek valamilyen mártást, panírt, akármit. Ezzel szemben nekünk, vegetáriánusoknak itt van a rengeteg zöldség a padlizsántól a zellerig, a répától a krumpliig, a hajdina, a köles és még sorolhatnám. Elképesztően sokféle alapanyag! Persze ezek megválasztásakor igényesnek kell lenni magunkkal szemben, lehet az alsó polcról válogatni, lehet kicsit feljebb is nézni – én a friss dolgokat részesítem előnyben, mirelitet nem eszem, mert nem gondolom, hogy abban bármilyen tápanyag is megmarad. Ha valaki tudatos, jól összeállított vegetáriánus étrendet követ, akkor a szervezete hihetetlenül gazdag étkezési kultúrát kap, és semmilyen hiánybetegségtől nem fog szenvedni. Nyilván soha nem árt, ha valaki még külön szed mellette vitaminokat, én is szoktam, de C-vitaminban például már nem tudunk hiányt szenvedni, az mindenben van. A D- és az A-vitamint viszont érdemes pótolni.

Hevesi_MIK_0672p

 Bizonyára van kedvenc vegetáriánus  receptje.

 A kedvenc gyümölcsöm a kókusz, nagyon szeretem a levét, a húsát, és mindent, ami ezekből készül. Amit minden egyes nap eszem, az a saláta. Nem mindig van időm otthon elkészíteni, de van több törzshelyem a városban, például a Salad Box nevű étteremlánc, ahol én választhatom ki az összetevőket. Nem eszem két nap ugyanazt a salátát, mindig újabb és újabb kombinációkat próbálok ki. A monotonitásba bele lehet golyózni – szerencse, hogy már lejárt annak a kora, ami 30 éve volt, hogy csak a rántott gomba és a rántott karfiol közül lehetett választani. Mikor én magam készítek ételt, mindig wokban sütöm a zöldségeket, és az is mindig más. Szeretek a fűszerekkel kísérletezni, sokszor használok curryt, csilit, kurkurmát, de ott van még a szegfűszeg, a sáfrány, és még sorolhatnám. Az érzékszerveinket pedig nagyszerűen be lehet ezzel csapni, ugyanazokból az alapanyagokból egy teljesen új ízvilágú fogást lehet készíteni.

Szerző: Pilinszky Dóri

Főkép: TV2 / Femcafe

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek