„Ha nem hinném, hogy a zenének békítő ereje van, már rég egy másik terepen tevékenykednék”

Szulák Andreát nagysikerű önálló produkciói mellett számos színházi és musicalszerepben is hallhatta már a nagyérdemű, dalai nap mint nap szerepelnek a rádiók műsorán. Az énekesnő november 24-én a Budapest Kongresszusi Központban lép fel, ahol nagyszabású szimfonikus koncerten a tőle ismert és szeretett dalokon felül Így című új nagylemezének dalaival is megörvendezteti rajongóit. Az EMeRTon-díjas énekesnővel az új albumról, a zene békítő-összekapcsoló erejéről, valamint az élethosszig tartó tanulás fontosságáról is beszélgettünk.

Áprilisban interjúztunk legutóbb, és már akkor említette, hogy egy izgalmas, dinamikus zenei anyagon dolgozik a Szulák Andrea Quintettel. A munka gyümölcse mostanra érett be – november 24-én, épp a Budapest Kongresszusi Központban megrendezendő gálakoncertje napján jelenik meg Így című új nagylemeze. Ezúttal mi ihlette az albumot?

Ezúttal sem szerettem volna szakítani azzal a hagyománnyá vált szokásommal, hogy régi nagy slágereket dolgozok fel, azonban ezúttal nem jazz-köntösbe bújtattam a dalaimat, hanem szimfonikus zenekar adja az alaphangzást. Régi kamaszkori kedvenceimet fogalmaztam újra, mert úgy éreztem, hogy jelenleg ezek foglalkoztatják a lelkemet. Érzelmekről, hangulatokról és életérzésekről szólnak a korongon található melódiák. A lemez elkészítésében még Elek Norbert volt segítségemre, ő hangszerelte a dalokat, vele fogalmaztuk újra a zenei anyagot.

Ha jól tudom, a novemberi koncertnek volt már ősszel egy jól sikerült, győri vonatkozású előzménye.

Így van! A Győri Filharmonikus Zenekarral léptem fel, évek óta dolgozom velük. A Kongresszusi Központban megrendezendő koncert első felében a közös repertoárunkból válogatok, a második etapban az új album melódiáit hallhatja a közönség. A novemberi koncert tulajdonképpen nem is lemezbemutatónak, „csupán” egy gálakoncertnek indult, de a sors úgy hozta, hogy sikerült egy klassz lemezt összehoznunk, ami pont a koncert napján jelenik meg.

Noha ezúttal nem jazz-lemez látott napvilágot, az ország önt jazzénekesnői vénájáról is ismeri, ezért adódik a kérdés: a jazzt régen rétegzenének „bélyegezték”, a klubokba inkább az idősebb korosztály járt. Hogy látja, változott ez? Több ma a fiatal jazzkedvelő-és fogyasztó?

Sokkal több! A fiatalok az internet révén elképesztő nyitottságra tesznek szert, rendkívül fogékonyak a minőségi zenére is, ráadásul felnőtt egy jazzista generáció, melynek tagjai nemcsak hallgatják, hanem művelik is ezt a zenei stílust, talán sose volt ennyi tehetséges előadóművész a hazai jazz-terepen.

Én a kilencvenes években hallottam először önt énekelni – rádióban adták az egyik számát. Emlékszem, hogy olyannyira nagy hatással volt rám az egyedi, mély, kissé füstös hangszíne, hogy azonnal meg is kérdeztem édesanyámat: Ki az, aki így énekel? Azóta eltelt húsz év, a dalai és a hangja azóta is favoritom, na de ön hogy látja magát? Szakmailag, technikailag mennyit változott?

Sok mindenre megértem, a feladataim pedig sokszor arra ösztökéltek, hogy hozzátanuljak még azokhoz az adottságokhoz, amikkel rendelkezem. Soha nem elégített ki, hogy rendelkezem egyfajta hangi adottsággal, hangszínnel – én mindig többre törekedtem, ráadásul úgy vélem, hogy noha a hangi adottság Isten ajándéka, önmagában kevés. Közel voltam a negyvenhez, mikor újra elkezdtem szakembernél énekelni tanulni, mert olyan feladatokat bíztak rám színházban, amihez úgy éreztem, hogy nem vagyok eléggé felkészült. A mai napig nem derogál fejlődni és új terepeken kipróbálni magam.

Nemet mondani is megtanult az évek során?

Abszolút! Mióta anyuka vagyok, a prioritások is átrendeződtek, ezért nemet mondanom néha bizony nem opció, hanem kötelesség. A dicsfényem, a szereplésem szidolozása ma már nem lehet az elsődleges szempont. A szakmai tapasztalataimat is egyre szívesebben osztom meg – szerintem ennél felemelőbb, gazdagítóbb érzés aligha van. Nem akarom osztani az észt, csak azt gondolom, hogy amim van, az egy bizonyos kor után bátran közkinccsé tehető, hiszen semmivel sem leszek kevesebb vagy misztikusabb, ha titkolom a „receptem”. Hiszem, hogy a fiataloknak időnként kell a segítség, kellenek a jókor elhangzó mondatok. A pályafutásom során én csak profitáltam abból, ha tapasztaltabb és idősebb kollégáimtól itinert kaptam.

„A zene befolyásolja az egész emberiséget, energiája gyógyítja a testet és a bolygót” – mondja Marlo Morgan amerikai bestseller író. Elgondolkodtató hallani ezt egy olyan világban, ahol minden hónapra jut egy háborús hír, egy gázolásos merénylet, egy robbantás. Mit gondol, lehet még egyáltalán a zene a békesség fegyvere?

Nagyon szeretném hinni. Amikor az ember követ dob egy tóba, először csak egy kicsike gyűrű keletkezik a víz felszínén, később aztán már hatalmas körben látszanak a fodrok. Mindenkinek kis körben kellene elkezdenie a jót szétteríteni. Én például a két aranylemezemre (Szeretni bolondulásig, Boldogság, gyere haza) vagyok szakmailag a legbüszkébb – mindkettő szájmarketing útján lett sikeres. Az emberek elkezdték szeretni, egymást közt hirdetni és terjeszteni. Nem manipulált, gerjesztett, pénzelt, kikényszerített siker volt, hanem valóban eljutott lélektől lélekig, szóval, ha csak ezt veszem alapul, akkor a kérdést nem is tudom máshogy megválaszolni csak úgy, hogy ha nem hinném, hogy a zenének van segítő, gyógyító, békítő és összekapcsoló ereje, akkor már rég egy másik terepen tevékenykednék.

A gálakoncert után a Budapesti Operettszínház színpadán is hallhatjuk-láthatjuk…

Igen, decemberben újra színpadra állok, ugyanis visszatér az Operettszínházba Lévay Szilveszter és Michael Kunze hatalmas sikerszériát maga mögött tudó Rebecca (A Manderley-ház asszonya) című musicalje. Régebben játszottam már az előadásban, akkor is iszonyatosan élveztem! Az év végéig még sok-sok koncertfellépés is vár rám az ország legkülönbözőbb pontjain. Úgy alakult, hogy december 25-én és 26-án koncertezem, de utána semmilyen formában nem leszek elérhető, mert teljes mértékben a családomnak szeretném szentelni az ezt követő napokat és heteket.

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek