„Ha a szeretet vezérel minket, abból nagy baj nem lehet”

November közepén jelent meg a Budapest Bár Ünnep című új albuma. A nem csak karácsonyi hangulathoz illő, tizenhárom dalt tartalmazó lemezen kilenc – részben magyar, részben angol nyelvű – feldolgozás és négy új, a Budapest Bár tagjai által írt szám kapott helyet. A téli hangulatot és melegséget árasztó, üzenetében szeretetet hordozó korong kapcsán a zenekar frontemberét és alapítóját, Farkas Róbertet kérdeztük.

Most először jelentkeztek ünnepi témájú, téli hangulatot árasztó lemezzel.

Ez az ötlet már két éve érlelődött bennem, énekeseink először azonban egy kicsit félve fogadták a felvetésemet. Gyakran elcsépelt lemezek sikerülnek azoknál, akik karácsonyi témájú lemez elkészítésébe fognak – mondták. Miután megnyugtattam őket, hogy erre az albumra nem a bevásárlóközpontokban unalomig játszott és ismert zenéket, hanem szokatlan és egyedi feldolgozásokat tervezek, a Budapest Bár tagjai teljes mellszélességgel álltak mellém és a projekt mögé.

Milyen dalok csendülnek fel a korongon?

Mivel az 1920-as, harmincas évek zenéi közel állnak a szívemhez – a kávéházi cigányzene is ekkor élte fénykorát –, az albumhoz is e korszak hangulata felől közelítettünk, de ez nem jelenti azt, hogy csak ebből a korból származnának dalok. A Jön a fehér karácsony című, 1920-as években született dalt egyértelműen Szalóki Áginak szántam, többi énekesünket pedig arra kértem, keressenek, illetve írjanak hozzájuk illő nótákat. A korongon található számok között feldolgozások, magyar, illetve angol nyelvű dalok (Rockin’ Around the Christmas Tree, The Christmas’s Song, Ruby’s Arms) és négy saját dal is helyet kapott, melyekből egyet végre közösen énekelünk. Sokszínű, egyedi album lett a miénk, melynél természetesen az arányokra is figyeltünk.

Új dalt írt Kiss Tibi, Rutkai Bori és Ferenci György is közösen Farkas Misivel, a cimbalmosunkkal. Szájharmonikán Ferenczi György, fuvolán Németh Juci és Behumi Dóri, gitáron Vastag Gábor működött közre. Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Mező Misi, Németh Juci, Rutkai Bori, Szalóki Ági, Szűcs Krisztián énekkel emelte az album színvonalát, a hangszerelés pedig Farkas Mihály és jómagam munkáját dicséri.

Lemezeiknek mindig van egy központi magva, melyre felfűzik az egyes számokat. Ezúttal mi volt ez?

A téli hangulatot kívántuk a hallgatóközönség elé varázsolni. Nem konkrétan a karácsonyt, hanem a tél, a téli ünnepek szépségeit szerettük volna kiemelni, ezért is lett a címe Ünnep.

A szövegírás, a hangszerelés, valamint a stúdiófelvételek nyár végén, ősz elején zajlottak. Mennyire ment könnyen a téli hangulatú dalokra való ráhangolódás?

Meglehetősen nagy kihívás elé állított bennünket a stúdiófelvétel-időszak, ugyanis a nyári kánikulában korántsem volt egyszerű ünnepi hangulatot árasztó dalokat írni. Kiss Tibi nem köntörfalazott, és bevallotta félelmét: nem hitt abban, hogy képes lesz nyáron téli dalt írni. Másnap szerencsére felhívott, és örömmel újságolta: Robikám, fél órába telt és megszületett a szerzemény!

Az Eljött az ünnep című daluk egy John Lennon-dal, mely az egymás iránt tanúsított empátiáról, figyelemről (vagy annak hiányáról) és a békevágyról szól. Ön szerint mi az oka annak, hogy manapság egyre redukálódik a párbeszéd, s hogy ezzel egyenes arányban nő az emberek közti verbális és non-verbális agresszió?

A személytelen kapcsolatok. Egyre többen vannak például, akik a közösségi médián keresztül próbálnak kapcsolatba lépni a világgal, ez pedig az emberi kapcsolatok elsekélyesedéséhez vezet. Az említett John Lennon és Yoko Ono híres számát, a Happy Xmast (War is Over) egyébként Keleti András választotta és fordította. Szerintem zseniális alkotás kerekedett belőle, mely azért is áll közel a szívemhez, mert tizenkét énekes előadásában halható. Erre a zenekar életében még nem volt példa.

Ha valami szuperképesség birtokában lenne és olyanná varázsolhatná egy napra a világot, amilyennek látni szeretné, milyen lenne?

Hol szeretet, ott béke, hol béke, ott áldás. Ebben a szellemben képzelném el a számomra ideális világot, mert hiszem, hogy ha a szeretet vezérel minket, akkor abból nagy baj nem lehet.

edit_print_budapest-bar-_shooting_9_5_16_346_c-ruthe-zuntz
Fotó: Ruthe Zuntz

Téli koncertsorozatuk december 12-én veszi kezdetét az Ünnep című lemez bemutatásával, s tart egészen február 22-ig. Lemezbemutató koncertjükre már rég elkelt minden jegy. Mit remélnek, milyen hangulat ragadja majd magával azokat, akik meghallgatják a lemezt, vagy ellátogatnak a koncertsorozat valamelyikére?

Bízunk abban, hogy azok, akik már ismerik a zenekart, most még közelebb engednek bennünket magukhoz, s hogy új dalainkon keresztül a felénk irányuló szeretetük csak erősödik, akik pedig ezen album által ismernek meg bennünket, remélhetőleg egyre több lemezünket hallgatják majd meg.

 

Az Ünnep című albumhoz kapcsolódó koncertsorozat helyszínei, időpontjai 2016-ban és 2017-ben:

december 12. Budapest Mom Kulturális Központ 15:30, 19:00

december 18. Komárom (Szlovákia) Komáromi Jókai Színház 18:00

december 30. Miskolc Művészetek Háza 19:00

december 31. Budapest Mom Kulturális Központ 19:00

január 04. Szeged IH Rendezvényközpont 19:00

január 07. Pécs Kodály Központ 19:00

január 08. Budapest Vígszínház 16:00

január 08. Budapest Vígszínház 20:00

január 13. Veszprém Hangvilla 19:00

január 14. Sopron Soproni Petőfi Színház 19:00

február 18. Debrecen Kölcsey Központ 19:00

február 22. Kecskemét, Hírös Agóra

A Budapest Bár Ünnep című lemeze a Deezeren, az iTunes-on, a Googleplay-en és a Spotifyon digitálisan is elérhető, illetve megrendelhető a zenekar webshopjában.

Szerző: Palánki István

A borítófotót Raffay Zsófia készítette

 

 

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek