Folk, country és rock’n’roll a városmajori miliőben

Petruska András két évvel ezelőtt, a Trouble in my Mind című dalával lopta be magát a magyar közönség szívébe – ezúttal újabb nagy dobásra készül: augusztus 5-én áll a Városmajori Szabadtéri Színpad a Budapesti Nyári Fesztivál keretében, ahol bónuszként egy kis közös zenélésre is sor kerül Ferenczi Györggyel és az 1sö Pesti Rackákkal. A koncertről a többek között folkot és angolszász rockot elegyítő dalszerző-énekessel beszélgettünk.

Hogyan kerültél Ferenczi György szakmai látóterébe?

A barátságunk régre nyúlik vissza – Pesterzsébeten egy klubban találkoztunk először, ahol a mesterem, Tóth János Rudolf zenélt a Dioptrió nevű formációban, amelyben Bizják Gábor (1ső Pesti Racka) és Ferenczi Gyuri is játszott. Másnap már meghívtak a Fonó Buda Zeneházba a koncertjükre, és onnantól kezdve számos fellépésükre hívtak vendégművészként. Gyuri egyfajta példakép a számomra, mert azt a hatvanas években indult rock and rollt játssza akusztikus megszólalásban, ami én nagyon szeretek, a dalai unikális hangzással bírnak, ráadásul még a magyar folkból is táplálkozik.

Augusztus 5-én a Petruska-formáció, Ferenczi György és az 1sö Pesti Rackák egymás után lép majd a városmajori színpadra. Kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy „szövetségre lépjetek”?

A Szabad Tér Színházak szervezőivel közösen ötleteltünk arról, hogy ki kerülhetne mellénk. Idén sokat kollaborálok, megújulás, egy következő művészi fejezet és egy új lemez előtt állok, tehát amint alkalom nyílik kollaborálni, élek a lehetőséggel. Pop-rock zenésznek tartom magam, de imádok kísérletezni, és befogadni a számomra nem szokványosat.

Azt csiripelik a városmajori verebek, hogy a közös koncert sem lesz szokványos…

Képlékeny még a repertoárunk, de az biztos, hogy rendhagyó koncert lesz, s hogy a városmajori miliő olyan zeneiséget és dalokat hoz ki majd belőlem, amiket más körülmények között nem szoktam elővenni. A magyar kultúrát elegyítjük a rock’n’rollal, felcsendülnek például Jimmy Hendrix-zenék és amerikai folk ihletésű dalaim is. Elhívtam Szokolay Dongó Balázs (népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon). Biztos vagyok abban, hogy olyan őserő szabadul majd fel benne a koncertem, ami ránk (Temesvári Bence hegedűsre és rám) is nagy hatással lesz.

Mikor oltódtál be a magyar népzene szeretetével?

Amikor megvettem az első akusztikus gitáromat. Ekkor jöttem rá arra, hogy mennyire szeretem az amerikai country zenét, és ezzel egy időben közel kerültem az afrikai kultúrához is, sokat tanulmányoztam az afrikai zenét is, de ahogy egyre jobban mélyültem el ezekben a zenei világokban, felmerült bennem a kérdés: Rendben van, hogy jó ideje ezeket az idegen kultúrákat tanulmányozom, na de miért csak ezeket? Merthogy én is tartozom egy adott kultúrához, akkor meg mire várok?! Nekem nem volt evidens, hogy a saját kultúrámhoz és a hagyományainkhoz nyúljak, tudatosan elkezdtem mindezt felfedezni, és ez a felfedezőút a mai napig tart. Az első nagy szerelem a moldvai csángó volt, ami ritmikájában számomra rock’n’roll, és egzotikusabb formában hozta azt a fajta nyers, szenvedélyes világot, amit szeretek az ír zenében.

Két évvel ezelőtt váltál országosan ismertté, amikor megmutattad tehetséged A Dalban,  a Trouble in My Mind című dalod akkoriban sokak szívébe beleégett. Milyen kapukat nyitott meg előtted a televíziós szereplés?

Például a Városmajori Szabadtéri Színpadét (nevet), de viccet félretéve, két dolog miatt indultam el annak idején a Dalban: hogy bebizonyítsam, hogy a popzene nem csak az, ami a mainstream médiából ömlik, illetve, munkált bennem a miért is ne mérettetném meg magam-kérdés. Önazonosan csináltam végig a produkcióimat, a legjobb négy versenyző között végeztünk, s amikor az egész véget ért, már ugyan láttam, hogy a rajongóim száma növekszik, de elgondolkodtam, hogy vajon tényleg megtalálhatom-e a célközönségem, vagy csak elindul valami celebkedés. Szerencsére az előbbi történt. Azóta bezenéltem magam fesztiválokra, vágyott helyszíneken léphettem fel, és most egy újabb mérföldkő előtt állok.

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek