Ez az én utam – Sütő Enikő

Idén tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Vegetáriánus Fesztivál. A rendezvénynek otthont adó Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban a részt vevők augusztus 29-én tekinthetik meg Sütő Enikő modelliskolájának divatbemutatóját is, melynek különlegessége, hogy újrahasznosított anyagokból készült ruhákkal kíván szót emelni a pazarlás ellen. A Fesztivál kapcsán a tizenöt éve vegetáriánus életmódot folytató modellel beszélgettünk.

Mi motiválta önt annak idején, hogy a vegetáriánus életmód mellett tegye le a voksát?

Szellemi utakat kezdtem keresgélni, kutattam a test-lélek-szellem egyensúlyának mibenlétét, érdekelt a holisztika, az antropológiai-filozófia és a buddhista iskolák is. Útkeresésem során tanácsolták nekem: ahhoz, hogy a lelkem képes legyen megtisztulni, kezdjem el a lelkem templomát, azaz a testemet is tisztítgatni. Egészségügyi-fizikai síkon korábban sok problémával küzdöttem, többek között azzal, hogy nem született gyermekem, de valahol legbelül mindig éreztem, hogy az effajta elakadások hátterében nem egészségügyi-biológiai okok, sokkal inkább életmóddal kapcsolatos összefüggések állnak. Kipróbáltam a húsmentes életmódot, melynek következtében pozitív értelemben vett drámai változás állt be az életembe. Sokkal jobban kezdtem érezni magam és a tükörben is tetszetősebb kép nézett vissza rám. Rájöttem, hogy ez az én utam.

Hogy látja, milyen előnyei vannak a vegetáriánus táplálkozásnak?

Vegetarianizmus tekintetében kizárólag a saját tapasztalatomról nyilatkozhatok. Nem szeretnék megosztó lenni és az is távol áll tőlem, hogy bárkit meggyőzzek arról az útról, ami nekem bevált. A húsmentes táplálkozásnak köszönhetően teljes mértékben megszűntek a bőrproblémáim. Noha a szépségről és a modellkedésről híresültem el, korábban állandóan bőrproblémákkal küzdöttem. Sokáig hittem, hogy mindezt valamelyik általam használt kozmetikum vagy a sok sminkelés okozhatja, de rá kellett jönnöm, hogy ez sokkal inkább összefüggésben áll az életmódommal, mint azzal, hogy milyen alapozót használok. A letisztult tekintet, a tiszta bőr egyértelműen a húsmentesség ajándéka.  Ha később olyan levest fogyasztottam, amelyben hús főtt, ismét előjött a probléma – látványosan kipattogzott a bőröm.

Habitusomat illetően is jámborabb lettem. Modelliskolámban a hiperaktívabb gyerekek számára bizonyos ideig tartandó fehérjemegvonást szoktam javasolni– megfigyelhető, hogy az animális összetevők redukálásával egyenes arányban csökken a bennük lévő agresszió és a hiperaktivitás. Az előnyöket fizikai aktivitás során is érzékelem – rengeteget sportolok, mégsem kell dezodort használnom, hiszen megváltozik a veríték összetétele is. Sokszor látok olyanokat a környezetemben, akik nem szeretnék száműzni étrendjükből a húst, de igyekszenek étkezéseik során szétválasztani a húst a szénhidráttól. Már ez az aprónak tűnő változtatás is óriásit javít a közérzetükön, komoly tisztulás áll be egy ilyen jellegű étkezési reformnak köszönhetően.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a vega táplálkozás a réparágcsálással, az unalmas, ízetlen nyersételek fogyasztásával egyenlő.

Én úgy vélem, hogy csupán az étel konzisztenciája az, amiben a két táplálkozástípus különbözik. A vegetáriánus ételek íze is lehet éppolyan változatos, mint a húsból készülteké. Rengeteg finom zöldséges ételt kínál a nem állati eredetű alapanyagokra építő thai és az indiai konyha is – az ízesítésen van a hangsúly. A nyers ételeket is remekül fel lehet dobni egy jól eltalált dresszinggel, a búzahús is izgalmas felfedezés lehet mind az ízlelőbimbóknak, mind pedig a léleknek. Hogy a vegetáriánus táplálkozás nem más mint ízetlen zöldségek rágcsálása, azzal vitatkoznék. Ez az egész attitűd az emberi elme tévképzete.

Bizonyára van kedvenc vegetáriánus étele…

Nyáron kizárólag nyers ételeket fogyasztok. Le lehet engem kecskézni, nyulazni, de ami nyerset otthon találok, azt én bizony összevagdosom, jól meglocsolom agavé sziruppal vagy chilivel, olívaolajjal, korianderrel, citrommal, almaecettel. Egy ilyen friss, zöldséges alapba aztán jöhet a kuszkusz vagy a bulgur is – kiváló hűsítő nyári étek!

Télen ott a magas fehérjetartalmú köles, amely kiváló kiegészítője lehet a testépítésnek is. Az asztalt gyümölcsökért is odavagyok – mézzel kiegészítve remek téli fűtőanyag.  Gyakorta hallom, hogy azt mondják: a zöldség és a gabona a szegények eledele vagy, hogy vegetáriánusnak lenni úri passzió. Úgy gondolom, minden csak átállás kérdése. A húsmentes étrend újfajta gondolatiságot és hozzáállást igényel, ami egy bizonyos idő elteltével igenis meghozza a kívánt eredményt egészség és tisztulás tekintetében.

Úgy tudom az idei Vegetáriánus Fesztiválon modelliskolája is képviselteti magát. Milyen jellegű divatbemutatóra számíthatunk?

Üzenetet közvetítő performanszot viszünk a Fesztiválra. A modellek újrahasznosított anyagokból – fürdőszobafüggöny, nejlon, szemetes zacskó – készített ruhákban vonulnak majd fel szót emelve ezzel a pazarlás ellen. Szerintem ez a világ már rég nem a bal agyfélteke uralmáról szól. A pénz, a túlzott racionalitás, a számítás és a versenyszellem ideje lejárt. Kreativitás, egymás megsegítése, jó morálú közösségek kiépítése – ez a jövő. Kollekciónk által is ezt igyekszünk a közönség felé kommunikálni.

Fotó 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek