„Ez a hivatás folyamatos hullámvasutazás”

A kutatóbiológusként és kulturális újságíróként is dolgozó dán írónő, Sissel-Jo Gazan október 13-án lesz vendége a Várkert Bazárban zajló Margó Fesztiválnak, hogy beszélgetés keretében mutassa be A dinoszaurusz tolla című, többszörösen díjazott regényét. Mi elébe mentünk az eseménynek, és interjút kértünk tőle, hogy kedvet csináljunk a könyvhöz. A 2008-ban napvilágot látott alkotás igencsak megosztó – vannak, akiket elsőre magával ragad egyedi hangulatával, komorságával, pontos karakter- és társadalomrajzaival, s vannak, akik már az első harminc oldal elolvasása után menekülőre fogják.

A dinoszaurusz tolla egyszerre hátborzongató és szórakoztató. A kritikusok rögtön az évtized dán regényeként emlegették, a kiadási jogokat eddig tizenhat országban adták el. Márpedig krimit párosítani paleontológiával merész vállalkozás. „Nem tudom, miért imádják ennyire a regényem, komolyan. Szerintem minden ember élete egy kicsit olyan, mint egy krimi. Az enyém egy kicsivel összetettem krimi, talán ez izgatja annyira az embereket. Az olvasók szeretnek arra támaszkodni, amit olvasnak. El akarnak repülni a saját valóságukból, inspirálódni szeretnének. Nekünk, íróknak kötelességünk, hogy megfogjuk a kezüket és elrepítsük őket egy új, ismeretlen univerzumba” – vélekedik regénye sikeréről a szerző.

sissel-jo_Les Kaner (1)

Hogyan mutatná be a főszereplőt, Anna Bellát egy új olvasónak?

 Általában mindig van valami belőlem a karaktereimben. Én is épp olyan frusztrált, unott, letört periódusomban voltam régebben, mint Anna. Kint tombolt a nyár, a legtöbb barátom bulizott és utazgatott, én viszont még arra sem értem rá, hogy elegendő időt töltsek a kislányommal – a szakdolgozatom rengeteg időmet elvette. A párom elhagyott és a pénz se vetett fel túlzottan. Amennyire elhivatott Anna a szakmájában, éppolyan dühös is, és pont ezért lehet irritáló a karakter. Nem igazán ismeri fel, hogy a dühét csakis úgy oldhatja fel, ha lemerül önmagába és szembenéz azzal a mély szomorúsággal, ami benne lakozik. Óriási fejlődésen megy keresztül a történet során: lassanként előhalássza a bátorságát, hogy megértse, hogy a düh tulajdonképpen a barátja is lehet, és hogy a benne szunnyadó szenvedély remek túlélési eszköz is lehet.

Mit érzett a legnagyobb kihívásnak a regény írása során?

Kihívás volt, hogy legyen benne tudományosság, de mégse legyek „túl sok” az olvasóknak. Tudtam, hogy ha egy az egyben beleviszem a tudományos aspektust, akkor az egész csak egy unalmas szöveghalmaz lesz, így hát lefaragtam a tudományos részekből, egyszerűbben próbáltam fogalmazni. Ügyesen kellett balanszírozni száraz tények és fikció között. Egyébként úgy általában véve is nagy kihívás az írás. Roppant komplex és embert próbáló, ugyanakkor magányos foglalkozás. És rájöttem, hogy hiába ír az ember három regényt, ami aztán bestseller lesz. A pénz után mindig futni kell. Számomra az írás egyfajta természetes létállapot. Minden nap hálát adok, hogy íróként dolgozhatom. Persze vannak rosszabb napok is, amikor önkritikussá válok. Van, hogy megijedek, mert úgy érzem, semmi nem lesz kész határidőre, aztán a krízis mindig átfordul, és újra elkap a flow. Ez a hivatás folyamatos hullámvasutazás. Néha megfeneklik a hajóm, de mindig igyekszem a fedélzeten maradni és nem túlzottan elázni.

Ha valaki odaszalad önhöz, hogy készítsen egy szelfit, mit csinál? Az a fajta, aki inkább szereti kerülni a nyilvánosságot?

Nem, dehogy! Mindig barátságosan viselkedem. Nagyon hálás vagyok, ha az olvasók érdeklődnek irántam és a könyveim iránt. Mindig mindenkinek visszaírok, szeretem a posztokat is, amelyeken bejelölnek.

Min dolgozik mostanában?

A Grace utca című thrilleremen, mely egy háromrészes sorozat egyik darabja. Egy fiatal lány, Nanna történetén keresztül szól a felnőtté válásról, a barátság erejéről, generációkon átörökített terhekről, egyházon belül zajló gyermekmolesztálásról, no meg tetoválásokról.

Kövesd a szerzőt az Instagramon! Követésért KATT IDE! Foto: Robin Skjoldborg (forwatterweb.dk), Les Kaner

Sissel-Jo Gazan - A dinoszaurusz tolla Jaffa Kiadó
Sissel-Jo Gazan – A dinoszaurusz tolla
Jaffa Kiadó
Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek