Étel- és életfilozófia Marton Adrienn módra

„Nagyon fontos számomra, hogy mindig minőségi és finom ételek kerüljenek a családi asztalra. Küldetésemnek érzem tágítani a magyar háziasszonyok gasztro- szemléletét, ugyanis ők azok, akik formálják a család életét és gasztronómiai szokásait” – meséli Marton Adrienn, akinek Édes élet Toszkánában című új műsora szeptember elején rajtolt a Life TV-n. Az ismert privát séffel és ételstylisttal a mediterrán derűt népszerűsítő sorozatról, élet- és ételfilozófiáról is beszélgettünk, ráadásul még egy ősz ihlette recepttel is gazdagabbak lettünk.

A stylist szó hallatán a legtöbb embernek a kifutók világa és a divattervezés jut eszébe, de mit csinál pontosan egy ételstylist?

Ezt a foglalkozást a reklámszakma generálta, nagyon leegyszerűsítve az elkészült ételek dizájnolását, kívánatosabbá, fotó- és reklámképesebbé tételét jelenti. Rengeteg kitartást, precizitást és kreativitást igénylő szakma ez. Az én olvasatomban kétféle ételstylist létezik: az egyik trükköket vet be ahhoz, hogy az illúzió megmaradjon, például kirúzsozza a görögdinnyét, hajsütővel süti meg a húst, körömlakkal díszíti az egyes komponenseket, vagyis tulajdonképpen ellehetetleníti az étel fogyasztását. Én szeretek örömet okozni másoknak az ételeimmel, éppen ezért a nehezebb utat választottam, és az általam ténylegesen megfőzött és tálalt finomságokat kizárólag ehető dolgokból állítom össze és fotózom le.

Közgazdászként végeztél, majd szépségkirálynőként és modellként hódítottad meg hazánkat és a világ számos országát. Fel tudod idézni, hogy mikor jött el az életedben az a pont, amikor úgy döntöttél, hogy inkább a gasztronómia terepén szeretnél kiteljesedni?

A diploma megszerzése után abban biztos volta, hogy közgazdász nem szeretnék lenni. Amikor a férjem, Edvin Marton kétéves zenei szerződést kapott 2013-ban, kiköltöztünk Los Angelesbe. Meglehetősen proaktív és kreatív vagyok, folyton inspirációt keresek, imádok jönni-menni, tárgyalni, ezért szerettem volna kint is hasznossá tenni magam, azonban a modellkedésnél már többre vágytam. Olyasmit szerettem volna csinálni, ami hosszútávon hasznomra válik. Egy este épp kukoricás rizottót készítettem Edvinnek, amikor ezt mondta: Miért nem mész a gasztronómia irányába? Hiszen szeretsz főzni, és rendkívül egészségtudatos vagy! Ez a két mondat nagyon megmaradt bennem. Nem sokkal később jelentkeztem a New School of Cooking intézménybe, ahol diplomát szereztem Kulináris Művészetekből, majd a Le Cordon Bleu-n tanultam. Ezt követően Los Angelesben dolgoztam, mint privátséf és ételstylist. Rátaláltam arra az útra, ami kiteljesít és boldoggá tesz.

MA4

A New School of Cooking bizonyára új perspektívákat nyitott meg előtted a sütés-főzés terén.

A tengeri állatok feldolgozására és elkészítésére különösen nagy figyelmet fordítottunk. A homár, a languszta, a rákfélék mindig élve érkeztek a konyhába. Nyársra tűzni egy még élő állatot egyszerre volt számomra sokkoló, morbid és meghökkentő, de túl kellett lépnem ezen, hiszen ez a szakmám velejárója.  A mesterem úgy tanította, hogy a királyrákot a szeme mögött kell pár percig simogatni, így elalszik, s ezt követően rakható a forró vízbe.

„Minden, ami egészséges és minden, ami finom” – hangzik a TV2-n futó Ízes Élet szlogenje. A rendhagyó főzőműsornak több mint egy éve vagy háziasszonya, ínycsiklandó, időtakarékos és egészséges étkeket készítesz a kamerák előtt. Mondhatjuk, hogy az egészséges táplálkozás a te életfilozófiád is egyben?

Igyekszem termelőktől vásárolni, a piacon mindig szezonális, friss, adalékanyagoktól mentes árut vásárolok. Nagyon fontos számomra, hogy mindig minőségi és finom ételek kerüljenek a családi asztalra. Küldetésemnek érzem tágítani a magyar háziasszonyok gasztro- szemléletét, ugyanis ők azok, akik formálják a család életét és gasztronómiai szokásait.

A gyermekeiddel könnyű volt elfogadtatni, megszerettetni a reform fogásokat?

A nagyobbik fiam, Maxim előszeretettel fogyaszt egészséges ételeket. Nem cukros muffint vagy gofrit visz magával az iskolába – gyümölcsöket és magvakat csomagolok neki. A kisebbik fiam, Noel még ellenáll. Ő hol a puffasztott ziziért, hol pedig a cukrozott paradicsomlevesért rajong.

Utóbbit hogy viseled?

Szülőként levetkőzöm a hivatásom, és hagyom, hogy Noel azt egyen, amit épp kíván. Gyerekkoromban én is megettem a fehér liszttel készült kenyeret és a cukros süteményeket, és lám, semmi bajom nem lett tőle, igaz, ma már a teljes kiőrlésű pékárut, a salátákat és a magvakat részesítem előnyben. A gyerekek be vannak fizetve a menzára, megadom nekik a lehetőséget, hogy mindenbe belekóstolhassanak, s hogy kialakulhasson a saját ízlésviláguk.

Rántotta, cukormentes palacsintára csorgatott meggypiros öntet, teljes kiőrlésű pirítós, dzsúsz, kreatív dekoráció az asztalon – valahogy így képzelem el a közös családi reggelijeiteket.

Nagyon mellélőttél! (nevet) Nyugodtan nekiülni és bőségesen bereggelizni – ez az, ami elfoglalt anyaként a legnagyobb kihívás számomra. Van, hogy már kora reggel rohannom kell, viszem a gyerekeket az iskolába, felvételre sietek, ilyenkor, de ilyenkor gondoskodom arról, hogy mindig legyen velem egy üveg kókuszvíz vagy egy sovány sonkával, rukkolával megrakott gesztenyelisztes szendvics. Mostanában az összes otthon fellelhető magfajtát fekete és fehér szezámot, tök- és lenmagot, quinoát beleöntöm joghurtba, összerázom egy üvegben, és útközben elkortyolgatom. Eltelít és még finom is!

Új műsorod, az Édes élet Toszkánában szeptember elején rajtolt a Life TV-n, tíz héten keresztül hozod el a nézőknek az igazi olasz életérzést. 

Ez a műsor nem csupán gasztronómiai, de utazós és kulturális műsor is egyben. A néző megismerheti a mediterrán derűt, a toszkán életszeretetet, a sajátos atmoszférát és az étkezési szokásokat. Egy olyan házaspár fogadott kint engem, akik rendszeresen szerveznek gasztrotúrákat. Olyan rendhagyó helyekre kalauzoltak el, amik átlag turistának nem hozzáférhetők. Tizenöt napot forgattunk a stábbal, interjúkat kellett készítenem, és váratlan helyzetekre is kellett reagálnom, szóval az egész egy nagyon új terep volt számomra. Izgalmas volt hajnalban hálóval kihúzni a halakat a tengerből, vagy figyelni, ahogyan a mesterek keze alatt készül a tészta. Szerintem az Édes élet Toszkánában egy életszerű, természetes műsor, ami – bízom benne – visszaadja az olasz életérzést és filozófiát.

Mi a filozófiád az ízeket és a dekorációt illetően? Van úgy, hogy az egyik fontosabb, mint a másik?

Mindkettő egyaránt fontos. Ha készítek egy egyszerű juhtúróval töltött paradicsomot és szépen kidíszítem, csábítóan tálalom, akkor a róla készített fotó a közösségi oldalon több ezer embernek kelti fel az érdeklődését. Szóval nagyon nem mindegy, hogyan tálaljuk a főztünket, azonban, ha az íz félresikerül, akkor már a tálalás sem ér sokat, csorbul a hitelesség.

Egy 2013-as felmérés szerint ma Magyarországon körülbelül 30 000-50 000 ezerre tehető az evészavarban szenvedők száma. Mit mondanál azoknak a nőknek, akik a kalóriák visszaszorítása, az ízek megvonása mentén élik életüket?

Távol áll tőlem, hogy bárkinek is átformáljam a meggyőződését, s nem is én vagyok a megfelelő személy arra, hogy tanácsot osztogassak. Nekem bevált az az út, amin járok, de étkezés és életmód terén mindenkinek meg kell legyen a saját receptje. Az biztos, hogy a túlzott ételfogyasztás és az ételmegvonás legtöbbször lelki problémára utal. Túlevés esetén célszerű a hűtőre ragasztani egy cetlit, és ráírni: nem itt van, amit keresel. Ha valaki éhezteti magát, valamiféle külső kényszer hatására károsítja meg önmagát, márpedig a külső elvárásoknak való megfelelés sosem szül jót. Én egy ideje letettem arról, hogy olyasmit tegyek vagy egyek, ami frusztrálttá tesz. Megtanultam nemet mondani, és pusztán érdekből nem barátkozom olyanokkal, akiket nem kedvelek. Kizárólag olyan személyekkel veszem körbe magam, akikkel jól érzem magam, s akik elfogadnak. Amikor kinyitom otthon a hűtőt, megkérdezem magamtól, hogy mit kívánok, és azt fogyasztom. Hallgatok a szervezetem jelzéseire.

Gomba Capuccino Marton Adrienn ajánlásával

270 g csiperke gomba szeletelve( barna és fehér vegyesen)

4 szál friss, kakukkfű

7-8 dl alaplé (csirke, zöldség)

5 dl habtejszín (min. 30%)

só bors ízlés szerint

1 gerezd fokhagyma

Díszítéshez:

30g gomba

1 dl habtejszín + só

5 ek. Olaj a gomba pirításához

Fotó: Marton Adrienn
Fotó: Marton Adrienn

A gombát készítsük elő. Távolítsuk el a tönk részét, majd szeleteljük fel a kalapját.

A gombákat egy edénybe tesszük és felöntjük alaplével.

Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a fokhagymát.

Forraljuk fel, és lassú tűzön 15 percig főzzük.

Ha a gomba megpuhult vegyük ki a kakukkfüvet, és a levest botmixer segítségével pürésítsük. Szakaszosan adjuk hozzá a 1.5 dl tejszínt.

Előkészülünk a tálaláshoz: A maradék 1 dl tejszínt kemény habbá verjük majd sózzuk, borsozzuk. Egy marék gombát negyedekbe szelünk és olajon magas lángon lepirítjuk. A kész levest tálkákba öntjük, majd rákanalazzuk a tejszínhabot. Végül pirított gombával díszítjük.

Megjegyzés: A gombát soha ne mossuk meg, csak nedves papírtörlővel tisztítsuk meg.

 

 

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

Hasonló cikkek