Események betöltése

« All Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Visszatért a Skanzen főigazgatója

2015.09.08. , 08:00 - 17:00

Cseri_Miklos

A Skanzen főigazgatója hivatalosan is visszatért a múzeum élére

Megkapta főigazgatói kinevezését dr. Cseri Miklós, aki korábban már közel két évtizedig vezette a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, majd 2014. júliusától nyolc hónapig az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága helyettes államtitkáraként tevékenykedett. Visszatérte után átmenetileg megbízott főigazgatóként irányította a Skanzent, ezzel egyidőben mint a múzeum Erdély tájegységének megvalósulásáért és a szabadtéri múzeumok és tájházak szakmai megújításáért felelős miniszteri biztos is megkezdte tevékenységét.

Cseri Miklós 1957-ben Miskolcon született. A sárospataki Rákóczi Gimnázium után Debrecenben tanult a Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-néprajz szakán, 1984-ben egyetemi doktorátusi, 1995-ben phd fokozatot nyert, 2010 óta címzetes egyetemi tanár. Pályafutását a miskolci Herman Ottó Múzeumban kezdte 1981-ben, innen került a 1987-ben a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumhoz, ahol muzeológusként, tudományos titkárként, főigazgató-helyettesként, 1994-től megbízott főigazgatóként, majd 1996-tól kinevezett főigazgatóként dolgozott.

2014-ben a szakembert az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki. Tevékenységi körébe tartozott a közgyűjteményi és a közművelődési terület irányítása, részt vett a kulturális alapellátás programjának kidolgozásában.

2015 márciusában a szakember visszatért a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba egyelőre megbízott főigazgatóként, valamint a múzeum Erdély tájegységének megvalósulásáért és a szabadtéri múzeumok és tájházak szakmai megújításáért felelős miniszteri biztosként.

Főigazgatói kinevezését – átgondolt, kompetens szakmai fejlesztési programját, valamint a múzeum szervezeti, működtetési és vezetési koncepcióját részletesen taglaló pályázatának visszaigazolásaként – szeptember elején kapta meg.

A régi-új főigazgató középtávú tervei között a legnagyobb ívű örökségmentő projektként az Erdély tájegység létrehozása szerepel, aminek keretében 116 épület és mintegy 30 ezer tárgy kerül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum gyűjteményébe. Jövőre ebből 80 építmény és 20 ezer tárgy érkezhet meg. A kutatómunka 2006-ban kezdődött, és előreláthatólag – kedvező kormányzati döntést követően – 2018-2019-ben fejeződik be a projekt.

Párhuzamosan már elkezdődött GyerekSkanzen koncepció megvalósítása, mely a múzeum gyermekbarát jellegét erősítendő új játszóteret, pihenőhelyeket, interaktív fényképészműhelyt, tanösvényeket, gyerekgazdaságot, gyerekboltot, bábszínházat, csodacsűrt irányoz elő. A GyerekSkanzen program fejlesztéseinek átadása 2015 tavaszára várható.

A szakember kiemelt fontosságúnak tartja a múzeumi ismeretátadási módszerek folyamatos korszerűsítését, élményszerűvé tevését. Ennek jegyében tervei szerint 2017-re kísérleti jelleggel az egyik tájegységben megvalósítják a Nyugat-Európa több szabadtéri múzeumában már jól működő, élő színházi bemutatást, amikor korhű jelmezekbe öltözött hagyományőrök elevenítik föl meghatározott koreográfia szerint az adott település életmódját, szokásait egy konkrét időszakból.

A fenti három projekt csak ízelítő a főigazgató terveiből – mint a nagyközönség számára is leginkább látványos fejlesztések -, ám vezetői programjában számos kevésbé látványos, de meghatározó jelentőségű elképzelés szerepel a tudományos munkára, a múzeumi háttérmunkára, a kiállítás-politikára, a múzeumpedagógiai tevékenységre, a Skanzen fenntarthatóságára, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum keretei között működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, valamint a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság működésére vonatkozóan.

Dr. Cseri Miklós főigazgatói kinevezése 2020. július 8-ig szól.

 

Forrás: Szentendrei Szabadtéri Múzeum (sajtóosztály)

Részletek

Dátum:
2015.09.08.
Időpont:
08:00 - 17:00