Események betöltése

« All Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kiállítás a kiállításban – Semmelweis ikon

2015.08.14. , 12:00 - 2015.08.30. , 18:00

sajt1

Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója alkalmából rendhagyó tárlat nyílt a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Képek a gyógyítás múltjából című állandó kiállításában. A jól ismert „képek” közé ezúttal roll-upok költöztek be, hogy új elemként aktualizálják a régi tárgyegyütteseket.

A SOM korábbi Semmelweis-ikon kiállítása alapján elkészített anyag Semmelweis Ignác alakját és felfedezését idézi fel, s bemutatja, hogyan változott Semmelweis értékelése az elmúlt másfél száz évben. A kiállítás nemcsak a tudománytörténet oldaláról vizsgálja a híres magyar orvos munkásságát: a hangsúly Semmelweis kultuszának bemutatására került. A Semmelweis ábrázolások, a róla készült dokumentum-, és játékfilmek jellegzetes képkockáinak, valamint a 19-20. századi visszaemlékezések, a történeti és népszerűsítő irodalom legjellemzőbb textusainak prezentálása egy tragikus ember életét elevenítik fel. A kiállítás azokat a kérdéseket is megfogalmazza, hogy hogyan bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma, s mennyiben és miként volt felelősek érte kortársai vagy éppen ő maga?

A Blahák Eszter és Varga Benedek által megalkotott kiállítás 2015. augusztus 30-ig tekinthető meg a Semmelweis Múzeum állandó kiállításában, majd vidék városok múzeumiba, egyetemeire, kulturális intézményeibe vándorol.
A tárlat idegen nyelvű változatai is úton vannak: eddig New Yorkban az ENSZ székházban, Koppenhágában a WHO központban és számos külképviseleten volt látható. A kiállítás szeptemberben a berlini magyar nagykövetségen, októberben Teheránban, decemberben Párizsban (UNESCO) nyílik meg.

Figyelem! A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kiállításai augusztus 20-án ingyenes belépőjeggyel tekinthetők meg.

Forrás: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 

Részletek

Kezdés:
2015.08.14. , 12:00
Vége:
2015.08.30. , 18:00
Esemény Tags:
, , ,

Helyszín

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
Apród u.1-3
Budapest, 1013 Magyarország
+ Google Térkép