Események betöltése

« All Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Díjnyertes torták az Országházban

2015.08.04. , 11:00 - 12:00

Esemény Navigation

Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos Buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. A győztest a Magyarország Tortájával, a Honvédség Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt hirdették ki az Országházban, a finomságokat a nagyközönség először augusztus 20-án és 21-én Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

 

Nyolcadik alkalommal hirdették meg idén a kormány felkérésére az ország tortája pályázatot. Idén a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett a nyertes, amelyet 39 alkotás közül választottak ki. Szó Gellért cukrász nyertes tortáját augusztus 20. után több száz cukrászdában lehet majd megkóstolni, amelyek listáját az interneten augusztus 12-én teszik közzé. A salgótarjáni cukrász alkotása a zamatos magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé, a karamell és egy kevéske sárgabarack pálinka kombinációjával alkot harmonikus ízkavalkádot.

Fotó: Országos Ipartestület

Ötödik alkalommal választották ki a Szent István-napi kenyeret is. Idén 45 pályázó közül a Pedró Pékség Kft. természetes alapanyagokból készült, vastag héjú kenyere lett a győztes, amely a nemzeti ünnep után a boltokban is kapható lesz. A hosszú kovászos technológiának köszönhetően a kenyér mindenféle adalékanyag nélkül is kifogástalan térfogatú, gazdag ízvilágú. Háromféle búzaliszt, víz, só, burgonyapehely, glutén és kovász felhasználásával készítik. Különlegessége, hogy adalékanyag helyett szakmai tudás, szigorú technológiai fegyelem teszi kiváló minőségűvé a kenyeret.

Kihirdették a Honvédség Tortáját is, amelynek alkotói Tessedik Sámuel előtt tisztelegnek, akinek hatalmas szerepe volt az akác magyarországi meghonosításában. Ennek nyomán a honvédségi torta a Tessedik Mézes Körtetorta nevet viseli.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott verseny újdonsága volt, hogy nem csak ipartestületi tagok jelentkezhettek, hanem az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége. Ennek az évnek a különlegessége az is, hogy a Barackos Buboréktorta megalkotója,Vaslóczki Orsolya cukrász személyében női versenyző győzött, ami a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 4 éves és a Magyarország Tortája verseny 9 éves fennállása alatt nem történt meg eddig.

A Barackos Buboréktorta illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a diókrémmel és a piskótában fellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A budapesti Horváth Cukrászdaédessége hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet 11,8 grammszénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. Az idén 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az volt, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti egyre növekvő igényre.

A fődíjat, a Kenwood professzionális robotgépet tehát Vaslóczki Orsolya nyerte el, a 77 Elektronika Kft. különdíját Raj Ráchel Diós-vaníliás csipkebogyó tortája kapta. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját az Álomsüti Cukormentes Cukrászda érdemelte ki Körtés csokimousse tortájával.

A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester volt, a zsűri tagjai Gyurcsáné Kondrát Ilona (Magyar Dietetikusok országos Szövetsége), Vadon János (rádiós műsorvezető), Jókuti András (Világevő gasztroblog szerzője), Márk Szonja cukrászmester, Dr. Bibok György (diabetológus, a 77 Elektronika Kft. orvos-igazgatója), Erős Antónia (az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója), Soltész Erzsébet (Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa) és Mautner Zsófia (műsorvezető-gasztroblogger) voltak.

Az idei Magyarország Cukormentes Tortája versennyel az ipartestület tavaly elhunyt elnökére, a kiváló cukrászmesterre, Pataki Jánosra emlékezett az alapítvány, aki a kezdeményezés lelkes támogatója volt.

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette a Háziversenyt nem szakképzett cukrászok és lelkes otthonsütők részére, melyre augusztus 14-ig várják a pályamunkákat.

További információ: www. magyarorszagcukormentestortaja.hu

 

Részletek

Dátum:
2015.08.04.
Időpont:
11:00 - 12:00
Esemény Tags:
, ,

Helyszín

Országház
Kossuth Lajos tér 1-3
Budapest, 1055 Magyarország
+ Google Térkép
Honlap:
www.parlament.hu/