Drága árat fizettünk…

Megsérült Kovacsics Anikó, és Szucsánszki Zita is a hétvégi romániai felkészülési torna döntőjében, mely a december 4-én kezdődő női kézilabda EB erőfelmérője volt Kim Rasmussen együttesének.

Kovacsicsnak egy korábbi vádliizom-szakadása újult ki, míg Szucsánszki orrcsonttörést szenvedett már a Magyarország-Románia – Kolozsváron lejátszott Kárpát-Kupa – mérkőzés legelején. Mindkét játékos EB-szerepeltetése erősen kérdéses.

Ha pedig a szurkolók szempontjából nézzük a hétvégi kolozsvári kézilabdatorna vasárnapi, úgy nevezett döntő napját, akkor szintén azt mondhatjuk, hogy a 15 eurós jegyek nem kifejezetten szurkolóbarát árak. És ebben az esetben a legolcsóbb, felső részre szóló belépőket értjük csak. Talán így nem is csoda, hogy a monumentálisra sikeredett Sala Polivalenta aréna 8000 ezres befogadóképessége ellenére is csak 4000 ember volt kíváncsi egy román-magyar kéziderbire.

 Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Kárpát-Kupa nagy jelentőséggel bírt a magyar női kézilabda-válogatott felkészülésében. A november 21-ei héten Kim Rasmussen Debrecenben vezényelt számtalan edzést „lányaink” számára. Fociztak, taktikáztak, védekeztek, támadtak, és persze kézilabdáztak. Kelemen Éva (DVSC-TVP bal szélsője) elmondta, hogy szövetségi kapitányunknál nagyon fontos szerepet kap a védekezés, ezért az ehhez tartozó elemeket próbálják minél tökéletesebbre fokozni. Görbicz Anita (GYŐRI AUDI ETO irányítója) pedig hozzátette, hogy Kim minden edzésen a tökéletes szintet várja mindenkitől, ezért nagyon keményen kell dolgozni. Abban mindenki egyetértett játékosaink közül, hogy azért választották újra Hajdú-Bihar megye székhelyét a felkészülésre, mert nagyon jók a körülmények. Egy hét edzőmunka után pedig jöhetett a hölgyek számára a kolozsvári kézilabda-hétvége. A 4 csapatos tornán a mieink mellett ott volt a holland „B” válogatott, valamint a házigazda románok első, illetve második számú csapata. Szombaton lezajlott a kétnapos rendezvény két elődöntője, melyben szűkösen tudtuk megverni Hollandia „B” csapatát, 30-26-ra. Az első félidőben még vezetni is tudtak a narancssárgák, kifejezetten gyengén kezdtük a mérkőzést. A második játékrészre azonban belerázódtunk. Ez meg is látszott, hiszen fokozatosan sikerült ellépnünk ellenfelünktől. Olykor-olykor láthattunk, tapasztalhattunk biztató jeleket, de valljuk be őszintén, ettől többet vártunk. És bár tudjuk, egy felkészülési meccsen nem az eredmény a legfontosabb, de a mutatott játék is hagyott kívánni valót maga mögött. Bólintottunk egyet, hogy legalább a kupa döntőjében bent vagyunk.

Az 100%-ig biztos volt, hogy Románia lesz az ellenfelünk a döntőben, és azt ugyan előre nem tudtuk, hogy az „A”, vagy a „B” válogatottjuk, de sejteni lehetett azért… Sima 31-23-as győzelemmel jutott be az első számú román csapat a 48. alkalommal megrendezett Kárpát-Kupa fináléjába. Jöhetett a várva várt, és remélt döntő!

Két nagyon gyengén kezdő válogatott összecsapására lehettünk figyelmesek. Az első pár perc ugyanaz volt magyar szemszögből, mint a szombati meccsen: nem találtuk, kerestük önmagunkat. Aztán 6 percen belül 3-szor is labdát szereztek az elkapós kedvükben lévő magyar hölgyek. (A román szurkolók is elkapós kedvükben voltak, nem egy, se nem kettő magyar válogatott játékostól kértek olyan 100-an autogramot a mérkőzés lefújását követően). Ekkor valami felcsillant, majd ismét elszomorodhattunk, hiszen az első félidő második felére leült a játékunk. Ekkor jött a szövetségi kapitány nagy húzása: kapust cserélt. Kiss Évát váltotta Janurik Kinga, aki parádésan védett, és visszahozta a reményeket. A félidőben 2-vel vezettünk (14-12). A második félidő már tetszetősebb volt, egyre inkább el tudtunk lépni Romániától, már 6 góllal is vezettünk. Ismét jött egy gyengébb 10 perc, amikor Rasmussen a már egyszer jól bevált taktikához folyamodott: kapust cserélt. Visszajött Kiss Éva, aki szárnyakat kapott, és kivédett, amit csak lehetett szinte. Végül 29-24-re legyőztük Romániát, és megnyertük a tornát.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A csapatot a 10 gólig jutó Klivinyi Kinga, és a 8 gólt jegyző Görbicz Anita vitte a hátán a kapusok, és dán edzőnk húzásai mellett.

A felkészülés láthatóan pozitívan sikerült, vannak biztató jelek, és kiváló egyéni teljesítmények, de a sérülések – nem jönnek jókor soha – a lehető legrosszabbkor jöttek, megfizettük a tornagyőzelmet.

Szerző: Palánki István

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek