Don Quijoték a tanyavilágban – Takács Gábor

A Káva Kulturális Műhely Szélmalmok címen Mindszent, Székkutas és Hódmezővásárhely tanyasi gyerekcsoportjaival együttműködve indította útjára művészeti projektjét 2015 márciusában. Hogy mit profitálhatnak az ezeken a településeken és a környékbeli tanyákon élő fiatalok egy-egy ilyen színházi-drámás foglalkozásból, hogyan segíti mindez a helyi közösségek önazonosságának meghatározását, és milyen szimbolika húzódik meg a projekt neve mögött, arról a Káva alapítóját, Takács Gábort kérdeztük.

PRAE.HU: Mi a célja e két évadon átívelő Szélmalmok művészeti projektnek, és kiknek a közreműködésével valósul meg?

Projektünket féléves előkészítő szakasz előzte meg, a konkrét gyakorlati munka 2015 szeptemberében indult, és egészen 2016 áprilisáig tart. Otthonosan mozgunk a közösségi színházinevelés-központú programok megvalósításában – ezúttal három település iskolájában tanuló felső tagozatos diákokból álló csoporttal dolgozunk két évadon át. A helyszínek Mindszent, Hódmezővásárhely és Székkutas. Havonta két alkalommal találkozunk a diákokkal. Áprilisban intenzívebbé válik a közös munka, mert ekkor készülünk felnőtt nézőknek szánt közösségi-színházi előadásaink bemutatójára. A premierre – négy nyugdíjasokkal készített közösségi színházi előadással együtt – a Részvétel Hete eseménysorozat keretében kerül sor Budapesten, a MU Színházban. A problémák, amelyek köré az egyes előadások szerveződnek ott helyben körvonalazódnak.

A három településen zajló foglalkozásokat felső tagozatos tanulóknak és pedagógusoknak szánt drámapedagógiai drámaórákkal és workshopokkal egészítjük ki. A honlapunkra látogatók folyamatosan nyomon követhetik a drámapedagógiai és színházi foglalkozások fázisait az általunk közzétett nyilvános videók, foglalkozásvázlatok és blogok formájában.

PRAE.HU:  A projekt nevéről sokunknak a Don Quijote-történet ugrik be.

Valóban operálunk a Don Quijote-vonallal, de a lényeg a mi esetünkben nem a szélmalmokkal vívott értelmetlen harcban ragadható meg. A Cervantes-történet főhőse elképzel magának egy világot, egy álmot, amihez – noha bolondnak gondolják sokan – foggal-körömmel ragaszkodik. Azt szeretnénk elérni, hogy e három településen sok kis Don Quijote merjen merészebben gondolni önmagára, jövőjére és környezetére. Merjenek álmodozni, fantáziálni. Ebben próbálunk nekik segíteni s azt gondolom, ez egy szép és vállalható feladat.

A teljes cikk a Prae.hu oldalán olvasható tovább. TOVÁBB a teljes cikkhez!

Szerző: Jónás Ágnes

Fotók: Somorjai Márton

Forrás: Prae.hu, 2016.01.04.

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek