Diabetikus mézeskalács

Cukorbeteg van a családban? Függetlenül attól, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségről van szó, sajnos, még az ünnepek alatt sem lehetünk könnyelműek, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy az ünnepi étkezésekkor is élvezhessük a családdal és a barátokkal eltöltött időt, s a finom édes ízeket. Íme, egy könnyen elkészíthető recept:

Diabetikus mézeskalács

Hozzávalók a tésztához: 125 gramm mézpótló, 2 tojás, 5 dkg Ráma margarin, 2 csapott evőkanál édesítőpor (Stevia vagy eritrit), 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 púpos teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna), 40 dkg liszt

A díszítéshez: mandula, mogyoró vagy a dióbél

A tészta megkenéséhez: 1 tojásfehérje

Elkészítés: Egy tálban a mézpótlót és a margarint meglangyosítjuk. Egy másik edényben az édesítőport kikeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget, ezeket jól összedolgozzuk, és hozzáöntjük a langyos, margarinos „mézhez”. Együtt újból jól összedolgozzuk. 
Végül hozzáadjuk a lisztet és jól összegyúrjuk a tésztát (ha úgy érezzük, hogy nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet). Takarjuk le konyharuhával, és pihentessük szobahőmérsékleten legalább fél napon keresztül. 
Kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra, és szaggassuk ki különböző formákkal. A kiszaggatott darabokat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, megkenjük őket tojásfehérjével, és díszítésként a közepükbe belenyomunk 1-1 diódarabot (vagy 1-1 szem mogyorót, mandulát). Forró sütőben mogyoróbarnára sütjük, bő 5 perc alatt megsül.

Szerző: Palánki István

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

Hasonló cikkek