Coaching és Más – Horváth Norbert

Diós-mazsolás kovászos franciakenyeret süt, párkapcsolati workshop-ot tart, ha pedig azt mondod neki, imádod a bazsalikom illatát, de a hátad közepére sem kívánod a paprikás csirkét, képes rögtön megmondani, mi hibádzik életedben és, hogy milyen személyiség vagy. Vajon mi visz rá egy újságírót arra, hogy tizenöt év elteltével maga mögött hagyjon szerkesztőségeket, és gastro coach-ként dolgozzon tovább? Egyáltalán, mi az ördög zajlik egy gastro coaching ülésen és milyen pluszt ad ez egy életvezetési tanácsadáshoz vagy egy pszichológusi üléshez képest? Egy Magyarországon egyedülálló gondolat mentén született módszerről Horváth Norberttel, az Egyhárom – az Élménylabor alapítójával beszélgettünk.

Kis híján két évtizedet töltöttél újságíróként a médiában – manapság inkább a gasztronómia és az életvezetési tanácsadás, pontosabban a gastro coaching áll az életed középpontjában. Miért érezted, hogy váltanod kell és mi motivált abban, hogy coach-csá képzed ki magad?

Vagy én kezdtem el nagyon más irányba menni, mint ahogyan azt a médiában tőlem elvárták volna vagy a média vett egy merőben más irányt. A hirdető, a tulajdonos és a szerkesztőségek diktálják a cikkek mondanivalóját – dióhéjban ez volt az, ami nem tetszett. Először lelki segítőként dolgoztam, majd a gastro coaching felé vettem az irányt. Hogy másokon segíthetsz – ez volt a legfőbb motiváció. Hihetetlenül jó érzés volt pozitív visszajelzéseket kapni – újságírásban, valljuk be, ebben ritkán van része az embernek.

Azért nem árt, ha az ember sütni-főzni is tud. Kitől tanultad mindezt?

A legtöbbet édesanyámtól tanultam. Amíg ő főzött, én folyton ott sertepertéltem körülötte és figyeltem, ahogyan süt-főz.  Nálunk a konyha volt a családi központ. Eredetileg szakács szerettem volna lenni, azonban családi irányíttatás miatt az értelmiségi pályát választottam. Újságíró éveim alatt persze végig ott motoszkált a fejemben a vágy, hogy szakács lehessek. El is mentem egy tanfolyamra, dolgoztam egy újságíró barátom vendéglőjében is, vezettem saját éttermet és oktattam szakácstanulókat is.

Majd megalapítottad az Egyhárom –az Élménylabor műhelyt. Milyen jelentés húzódik e különös szóösszetétel mögött?

Az Egyhárom elnevezésnek spirituális háttere van. Három évvel ezelőtt nyitottunk egy spirituális stúdiót, amely a 13-as házszám alatt kapott helyet – ez közrejátszott abban, hogy a stúdiót is Egyháromnak kereszteljük. A tizenhármas számot egyébként is rendkívül misztikusnak találom. A stúdió sokat adott nekem, pozitív irányba terelte az életfelfogásomat.  Szerettem volna, ha az a szellemiség, amit ott képviseltünk, az Élménylabor brand-jében is tükröződne.

Úgy tudom, rendkívül egyedi módszerrel dolgozol. Mi a lényege az általad kidolgozott gastro coaching irányzatnak?

Gastro coaching – ha ezt beírod a Google-ba, olyasmit találsz, amit tévéműsorokban is láttál már: lepukkant éttermek felturbózását, egy erre felépített koncepciót jelent eredetileg. Adott egy lepusztult, rosszul működő és jövedelmező étterem, majd jön valaki és jól helyre teszi. A gastro coaching az én értelmezésemben ennél sokkal többet jelent, olyasmit, amely során a pszichológia és a gasztronómia karöltve van jelen. A gasztropszichológiából – valóban létező pszichológiai szakterületről van szó – és life coaching-ból összegyűjtött tudásomat használom fel ahhoz, hogy olyan kreativitásfejlesztéssel, motivációkutatással egybekötött csapatépítő üléseket tarthassunk, amelyeknek fókuszában a gasztronómia áll.

Mivel másabb, ha gastro coach-hoz fordulunk, mintha pszichológusnál feküdnénk egy díványra?

A gastro coaching nagymértékben különbözik attól, amit egy pszichológus fogadóóráján tapasztalhatunk. Olyan típusú life coaching, magyarosabban mondva életviteli tanácsadás ez, amelyben a gasztronómia a fő segítő eszköz az emlékek előhívásában, az emberi lélek megnyitásában, hiszen mindannyiunknak van valamilyen ételkötődése, ízekkel és illatokkal kapcsolatos pozitív vagy negatív tapasztalata. Ezek alapján a személyiség, az életmódbeli problémák is tökéletes feltérképezhetőek egy-egy ilyen képzés során. 

Jó, tehát akkor nem fekszem a freudi díványra, csak ellátogatok az Élménylabor gastro coaching ülésre. Mi történhet ezalatt és mit profitálhatok?

Nagyon hasonlít egy life coach-üléshez, amelynek keretében meghatározzuk a kérdéseket, a feladatokat, az adott témához kapcsolódó problémát, egyszóval olyan témák kerülnek felszínre, amelyek miatt az ember életében valamiféle elakadás alakulhat ki. Lehet ez akár táplálkozási szokásból fakadó frusztráció is. Az üléseken azt elemezzük, hogy mit jelent neked egy íz, milyen emlékeket idéz fel benned egy illat, hogyan hat rád egy adott fűszer, milyen ételhez hasonlítod önmagad vagy például a főnököd. Mindig az ember érdekel – ő áll a képzések fókuszában.

Táplálkozási szokásból fakadó frusztrációt említettél. Adódik a kérdés: anorexiás és bulimiás személyek is látogathatják a képzéseket?

Velük nem dolgozhatok, hiszen az ilyen típusú zavarok egyértelműen a pszichológia hatáskörébe tartoznak, vagyis nem foglalkozhatok semmi olyasmivel, amelynek gyökerei a múltban keresendők. Egy life és gastro coach kizárólag a jelenre és a jövőre fókuszálhat. Amennyiben valaki egyedi módszerekkel kívánja elsajátítani, hogyan teheti saját életét kényelmesebbé, élvezhetőbbé és egészségesebbé és kíváncsi arra, milyen okok vezetnek például párkapcsolati elakadáshoz, fordulhat hozzám – ez már az én asztalom.

FB_IMG_1440346373199

Kik alkotják az az Élménylabor csapatát?

A munka oroszlánrészét magam végzem, de persze vannak segítőim. Egy párkapcsolati coach hölgy ismerősömmel dolgozunk szimbiózisban, a párkapcsolati workshop-okat együtt vezetjük. Laza szövetségben állunk többek között két élelmiszeripari mérnökkel és van egy kitűnő baristánk is Jakab Mordy Gábor személyében. Igyekszünk nyitni a külföldi együttműködés felé is, de időbe telik, amíg az ember a garázs széléről beindítja a motort.

Blogoldalatokon az áll, hogy gastro coaching képzéseitek távoktatásban is teljesíthetők.

Valóban, a gastro coach képzés két formában létezik: öt napos intenzív és tizenkét hetes távoktatásban.Utóbbi a következőképpen néz ki: a távoktatásban részt vevőknek hetente küldök e-mailben anyagokat, olyanokat, amelyekre, úgy gondolom, egy coach-nak feltétlenül szüksége lehet– pszichológia, személyiségfejlesztés, gasztropszichológia, élelmezéstudomány, emésztéssel, stresszel, táplálkozási zavarokkal kapcsolatos információk. A hétfőnként kapott tanulnivalót követően péntekenként feladatlap érkezik a résztvevőhöz, melyet következő hét keddig kitöltve kell visszaküldeniük. Lehetőség van a reggeltől estig tartó intenzív, csoportos kurzusainkra való bejárásra, valamint egyéni konzultációra is. Képzéseink gyakorlatorientáltak, de nem ritka a Skype-on történő konzultáció sem.

Magas beosztásban dolgozó vezetők, hírességek, netán főzni szerető háziasszonyok – kik látogatják leginkább a tréningeket?

Nemrégiben egy ötfős pilot csoport csinálta végig a képzésünket – volt köztük ENSZ tanácsadó, rádiós műsorvezető, lelkisegélynél dolgozó, pénzügyes, terápiás kutyás, egyszóval rendkívül színes volt a csoportösszetétel. Közös volt bennük, hogy munkájuk során emberekkel foglalkoznak és a jövőben is ezt kívánják tenni, csak éppen egy gastro coaching szemlélettel átitatott magasabb szinten.

A tréningeket egyébként bárki látogathatja, akit érdekel a táplálkozás, a gasztronómia, az emberi élet működése. Fontos azonban, hogy az, aki gastro coachinggal kíván foglalkozni, megfelelő önismerettel rendelkezzen, legalább alapszinten. A képzéseken is intenzív önismereti munka folyik, nem véletlenül! Talán egy kicsit nagyképűen hangzik, de én amondó vagyok, hogy, amíg önmagadat nem ismered és nem vagy hajlandó a mélyebb megismerésre, addig nem állhat jogodban leülni és másoknak tanácsokat osztogatni.

Szeptemberben egy gasztro estest és egy workshop-ot is tartotok. Beszéljünk egy kicsit az előbbiről nevezetesen a Jazz, bor, kovász – Azok a csodálatos Baker-fiúkról!

Az est fókuszában a kenyér áll, mely számomra minden élelmiszerrel szemben elsőbbséget élvez, ráadásul erős szimbolikával, szakrális mondanivalóval is bír. A Jazz, bor, kovász-est keretében olyan egyedi gasztroélményeket szeretnénk nyújtani a résztvevőknek, amelyeket sehol máshol nem tapasztalhatnak meg. Nem az történik, hogy leültetem őket, felszolgálom a vacsorát, majd szélnek eresztem őket és jól becsukom mögöttük az ajtót, mint egy étteremben. Ez az est aktivitásra sarkall.  A cél: a segítségemmel mindenki gyúrja meg a maga kenyerét, fogyasszuk el azt különleges ételekkel párosítva, beszélgessünk life coaching módra és kóstoljuk meg azokat a kitűnő kávékat, amelyeket barista barátom alkot meg kifejezetten erre az alkalomra.

Kávét kortyolni kenyér mellé nem éppen szokványos.

Valóban nem, de Gábor barista sommelier, aki úgy viszonyul a kávékhoz, mint sommelier a borokhoz. Igazi szakértő és ínyenc!

ingakonyha

A Párosan szép az étel workshop-ra szeptember 5-én kerül sor. Felmerül bennem a kérdés: vajon a táplálkozási szokások képesek befolyásolni egy párkapcsolat jövőjét?

Azt látom, hogy manapság rengeteg a párkapcsolati probléma, nem ritka, hogy a legtöbb konfliktusért a táplálkozási szokások a felelősek. Mit is látunk a modern korban? Állandó fogyókúrázást, táplálkozási rendellenességeket (laktóz-és gluténérzékenységet, ételallergiát), a táplálkozást teljes mértékben háttérbe szorító stresszes, túlterhelt életmódot, lelkiismereti okokból folytatott vegán étrendet és még sorolhatnám. Mindez kihat a párkapcsolatra is. A Párosan szép az étel workshop során körbejárjuk azokat a táplálkozásból eredő konfliktusokat, amelyek felelőssé tehetők egy kapcsolat megromlásáért.

Nagyszüleim idejében a közös étkezés még összehozta az embereket, semmint távolította volna őket…

Az utóbbi ötven év modern technológiai eljárásainak „köszönhetően” az ételekben lévő glutén aránya jelentősen megnőtt. Beindult a fitnesz, a reform, a vegán és a nyers vegán őrület is. Előtte mi volt? Eltelt ötezer év, amikor az ember teljesen másképpen táplálkozott. Ötezer év áll szemben röpke ötven évvel. A félszáz év alatt lezajlott változások óriási feszültséget indukálnak mind az egyénben, mind pedig a társas kapcsolatokban. Egy magazint lapozgatva az ember könnyen zavarba jön a sok tanács és irányzat láttán, majd cikáznak a kérdések: Akkor most mit egyek? Fogyasszak tovább húst vagy legyek újra vegán? Egyáltalán, nekem van igazam vagy annak higgyek, amit egy magazinban olvasok?

Hogy oldod fel az önkonfliktust?

Úgy, hogy azt mondom magamnak: a lelkünk rendbetétele kell álljon az első helyen. Ha jól esik este egy mákos guba, mértékkel ugyan, de megeszem. Magamnak hiszek és azt követem, ami belülről súg nekem.

Ez a belső hang bizonyára azt is megsúgta már neked, hogy milyen további Élménylabor-célokat tűzz ki magad elé.

Szeretném könyvbe foglalni mindazt, amit az Élménylaborban megvalósítunk. Egy barátom mondta – igazat is adok neki –, hogy remek dolog, ha az ember kitalál valami újat, de nem hátrány, ha el is magyarázza azt az embereknek.

Tervben van még jó néhány képzésünk, folyamatosan keressük Európán belül azokat a szakembereket, akikkel gastro coaching szempontból egy húron pendülünk, akik jól ismerik egy adott ország gasztrokultúráját, hajlandóak a velünk együtt való kreatív gondolkodásra és, akik készen állnak szövetségre lépni az Élménylaborral. Szeretnénk, ha részt vennének a képzéseinken és hírét vinnék a tanultaknak szerte Európában.

Nemrég fogalmazódott meg bennem egy újabb ötlet: fiatal hölgyeket szeretnénk főzésre motiválni, mert ahogy én látom, a főzés, a konyha használata köreikben nem nagyon dívik, sajnos. Hihetetlen gasztronómiai őrület van, elárasztanak minket a főzőműsorok, a magazinok, a fesztiválok, Michelin-csillagos éttermeink vannak, de saját konyhánkba mégsem térünk be túl sűrűn, hogy a kötényt magunkra öltsük. A fiatalokra alapozott kampányt az eddigiektől eltérő, tinédzserekre jellemző kommunikációra kell felépítenünk. Azt még ugyan nem tudom, hogyan lehetne extra fiatalosan és szexin főzni, de úgy gondolom, a kampány jó cél lehet.

FB_IMG_1440346451969

Szexin főzni? Nem féltelek, biztosan kreatívan oldod meg a feladatot, de viccet félretéve: kétségívül hasznos lehet majd e kampány, hiszen felnőtt egy generáció, amely aligha tud főzni.

Csak figyelj meg egy életteret! Az emberek többsége manapság jól felszerelt konyhát alakít ki, gépesített, modern eszközök között főz, jobban mondva főzne, de valahogy mindig étteremben köt ki, sietve bekap pár falatot a konyhapult fölött vagy a tévé előtt. Tudod, mi hiányzik egy ilyen élettérből?

Micsoda?

Az étkezőasztal. Ez volt az ok, amiért egy ismerősöm barátnője jó ideig nem főzött otthon. Van úgy, hogy a kiegyensúlyozott élet, a kommunikáció vagy egy párkapcsolat éppen ilyen típusú apróságon csúszik el.

Fotó: Köő Adrien

 

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek