Bruschetta, az egészséges és ropogós étvágycsillapító

Toscana híres az egyszerű, mégis nagyszerű ételeiről. Az égetett kenyér, olaszul bruschetta (ejtsd: bruszketta) közkedvelt és gyorsan elkészíthető étel, mely egyaránt fogyasztható reggelire, uzsonnára vagy vacsorára, de nagy sikert arat baráti és családi összejöveteleken is. Az először a 15. században, közép-itáliai parasztkonyhákban készített ropogós finomság a szegények eledelének számított – ma már a legtöbb étterem étlapján előételként tüntetik fel. Jó hír, hogy szinte azonnal csillapítja az éhséget, emésztési problémákra kiváló, ráadásul kevésbé hizlal – a pirított kenyérnek ugyanis jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a frissnek, ezért kisebb hatással van a vércukorszintre, nem növeli azt meg olyan hirtelen, így cukorbetegeknek és az erre érzékenyeknek ideális táplálék.

Sokféle változata ismert, de a legtöbb helyen még mindig az eredeti, paradicsomos verzió aratja a legnagyobb sikert. A legcélszerűbb olyan régi, száraz kenyérből elkészíteni, melyet már legszívesebben kidobnánk. A száraz kenyeret vágjuk kis szeletekre, helyezzük 180 fokra melegített sütőbe néhány percre, s pirítsuk át. Akinek most a modern kenyérpirító jutott eszébe, gyorsan felejtse is el – nem ad olyan ízt, mint a sütőben sült változat!

Vágjunk apró kockákra 4-5 szem paradicsomot, tegyük őket egy tálkába, adjunk hozzá fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal, 3-4 levél bazsalikommal. A sütőből kivett, megpirult kenyérkéket kenjük meg vékonyan (toszkán) olívaolajjal, majd pihentessük őket legalább fél óráig. 

fb_img_1480807490625
Agnes Guerri Favebook Site

Ezt követően halmozzuk a szeletekre a tálkában összekevert paradicsomos-fűszeres masszát, s hagyjuk pár percig, hogy összeérjenek a fenséges ízek! Ha igazi mediterrán feltétet szeretnénk, bolondítsuk meg a paradicsomragut cukkinivel, sajttal, padlizsánnal és olajbogyóval! Chianti toszkán vörösborral vagy roséval kísérve az igazi.

Buon Appetito!

Minőségi hozzávalókért KATTINTS IDE!

Szerző és fotók: Agnes Guerri

Egyéb fotók: Olaszbolt

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

Hasonló cikkek