Bajusz és farkinca

Tengerimalacok, hörcsögök, nyulak, csincsillák, egerek, patkányok, deguk és mókusok – velük találkozhattak azok, akik október 4-én ellátogattak a III. Rágcsálók Világa névre keresztelt rendezvényre. Az érdekes előadásokkal, ingyenes állatorvosi tanácsadással, kézműves sarokkal, rágcsáló hangfelismerő tesztekkel és interaktív programokkal színesített eseménynek az Újpesti Ifjúsági Ház adott otthont.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Magyar Tengerimalac-védő Egyesület állatvédő szervezetekkel és több rágcsálószakértővel összefogva rendezte meg a III. Rágcsálók Világa – Családi Nap elnevezésű rendezvényt az Állatok világnapja alkalmából. A rendezvény célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a helyes állattartása és arra az örömre, amelyet ezek a kisállatok okozni tudnak a felelősségteljes állattartók számára. Szakemberek és tenyésztők nyújtottak hasznos információt kisállattartók és leendő gazdik számára. A látogatók a csincsilla és a nyuszi standok iránt mutatták a legnagyobb érdeklődést, de hasonlóan népszerűek voltak a törpe egerek, a szibériai aranyhörcsögök, a szégyellős mókusok, deguk, tengerimalacok és patkányok is. Íme, néhány rágcsálókkal kapcsolatos, szakemberek által megosztott tévhit és érdekesség, no meg néhány állati fotó:

Patkány

A terrárium nem patkánynak való vidék!

Felejtsük el a terráriumot, mert nem szellőznek kellőképpen és a bent megülő ammónia káros hatással van a patkányok légzőszerveire!

A patkányokat forgácson kell tartani.

Nagy tévedés! A forgácsban található por és illóanyagok roncsolják az állat légútjait, akár betegségeket és allergiát is okozhatnak. Forgács helyett biztosítsunk számukra csutka- vagy papíralmot!

A patkányok bármit megehetnek, amit az emberek.

Mivel a patkány és az ember teljesen különböző bélflórával rendelkezik, ne adjunk neki olyan eleséget, amit magunknak szervíroznánk. Az emberi ételek többsége hizlaló és számos olyan alkotóelemet tartalmaz, amely patkányok számára teljesen haszontalan, egészségtelen, szervezetük számára hasznosíthatatlan.

A patkányt egyedül kell tartani, mert így sokkal jobban szeret majd engem.

A patkányok társas lények, csapatban a helyük. Semmiképpen ne tartsunk egyedül patkányt, ha nem akarjuk, hogy beforduljon és depresszióba essen. Biztosítsunk számukra fajtársakat.

Ha a patkányom beteg, elkaphatom tőle.

Nem kaphatunk el kedvtelésből tartott patkányoktól semmilyen betegséget, ahogy ők sem kezdenek el tüsszögni és orrot fújni, ha mi náthát szedünk össze.

Csincsilla

A csincsilla nem egy cuki kis kövér egér, vedd őt ugyanolyan komolyan, mint egy kutyát vagy egy macskát!

Extrém esetben akár 15-20 évig is elélhet, ha tehát csincsit választasz, tervezz hosszútávra (ne úgy, mint a nővel, akinek ma igent mondasz, holnap pedig már el is válsz tőle).

Társas lény, célszerű azonos nemű csincsiket vásárolni.

Nem biztos, hogy szeretni fogja, ha simogatod és arra se számíts, hogy oda meg vissza lesz az örömtől, ha dögönyözni kezded. Kisgyerek mellé nem ajánlott (vagy pont fordítva :-))

Nem szoktatható szobatisztaságra és meglehetősen zajos tud lenni esténként.

Kifejezetten nehezen tűri a meleget, 25 fok feletti hőmérséklet esetén gondoskodj térhűtésről.

Tápláléka: széna, tenyésztáp, szárított gyümölcs, szárított gyógynövény.

Szibériai aranyhörcsög

Élete 2-2,5 évre determinált.

Ne ébreszd fel álmából, mert könnyen berág rád!

Magvas tálkáját hamar kiüríti, de ez nem jelenti azt, hogy rögtön fel is falja a porciót. A sok finom eleséget búvóhelyére viszi a nehezebb napokra.

Gyümölcsből ne adjunk neki túl sokat – cukorbetegség lehet a vége!

Véletlenül se adjunk neki savanyú gyümölcsöket, K-betűs zöldségeket, mert ártanak a pocakjának!

Imádja a diót, a mogyorót, a tökmagot és a napraforgót (ebből következik, hogy focimeccs-nézés közben lesz konkurenciád a nassolnivalókat illetően). Jó hír, hogy a szibériai aranyhörcsög egyáltalán nem rajong a chipsért, a csokiért.

Szibériai csíkos mókus

Hosszútávú, 7-10 éves kapcsolat gazdi és mókus között.

Nőstény mókust a párkeresési időszakban mindig vigyünk el fiúmókushoz játszani, ellenkező esetben megbetegszik.

Ars poeticája: egy kalitka – egy mókus!

IMG_2081xxx

A rendezvény a „III. Rágcsálók Világa – Nagy Szundiverseny” alvó rágcsálós és nyuszis fotók eredményhirdetésével zárult, az összes beküldött fotót egy paravánon tekinthették meg a látogatók. A becsületkasszába csúsztatott adományokat az Egyesület a gondozásában lévő tengerimalacokra, malacmentésekre és rendezvények szervezésére fordítja.

Első Nyúlmentő Alapítvány

Támogasd az Alapítványt, légy önkéntes vagy ideiglenes befogadó! Kövesd a nyuszik nem mindennapi életét a www.nyulmentes.blogspot.hu-n vagy a Facebook-on.

Legyél Te is a Magyar Tengerimalac-védő Egyesület mentett tengerimalacainak támogatója!

Bővebb információ ITT!

Adományokat az adomany@tengerimalacok.hu címre várják.

Ha anyagilag szeretnéd támogatni az Egyesület tevékenységét, utalj át bármilyen összeget a 10400023-50526677-84751009-es bankszámlaszámra!

Fotók: Jónás Ágnes,  Pandur-Balogh Norbert (Patkányvarázs)

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek