Az útvesztő – Tűzpróba

Ezen a héten érkezik a mozikba a nagysikerű Az Útvesztő folytatása, Az Útvesztő – Tűzpróba. A folytatásában még különlegesebb vizuális világ és még fordulatosabb történet fokozza az eddigi izgalmakat.

Az Útvesztő csak a kezdet volt. Thomas (Dylan O’Brian) és társai hiába reménykedtek benne, hogy ha kijutnak a titokzatos pokolból, a régi életük várja őket. A falak túloldalán nem a béke, hanem újabb borzalmak leselkednek rájuk. A világ rémisztően megváltozott; a rend felbomlott, az anarchia és a pusztulás az úr: félig emberi lények vadásznak az utolsó túlélőkre… és az utolsó túlélők pedig az Útvesztő szökevényei nyomába erednek. A csapat a Veszett elől menekülve átmeneti biztonságra lel, ám amikor rájönnek, hogy ez is csak egy csapda, folytatják a menekülést: a perzseltföldön azonban minden pillanat új meglepetést és új izgalmat hoz… és ki tudja, hogy merre találják a többi lázadót, akinek a keresésére indultak. 

A KALAND FOLYTATÓDIK

2009-ben jelent meg James Dasher poszt-apokaliptikus történetfolyamának nyitódarabja, Az Útvesztő (The Maze Runner). 2010-ben következett a folytatás, a Tűzpróba (The Scorch Trials), 2011-ben pedig megjelent a harmadik kötet, a Halálkúra (The Death Cure). A trilógia világszerte elsöprő sikert aratott, köteteit számtalan nyelvre lefordították, és eladásukból eddig 340 millió dollár folyt be. Jól megrajzolt szereplőivel, fordulatos történetével és komor hangulatú világával az Útvesztő-saga ma már a popkultúra része, folytatásait rajongók milliói várják, érthető tehát, hogy a szerzőt, James Dashert a Tűzpróba filmváltozatának elkészítésébe is bevonták az alkotók. „Szükség volt néhány változtatásra – meséli Dashner –, de nagyon jól esett, hogy alapjában véve ugyanúgy ragaszkodtak a könyv karaktereihez, történetvezetéséhez és szelleméhez, mint én.”

Ha Az útvesztő (The Maze Runner) a menekülésről szólt, Az útvesztő: Tűzpróba (The Scorch Trial) egy vakmerő, veszélyes utazásról. „Ebben a filmben Thomast és társait jóval tágasabb világ várja, amit felégettek a pusztító napkitörések, és letarolt egy gyilkos vírus” – magyarázza Wes Ball rendező, akinek Az útvesztő volt a rendezői bemutatkozása. „Fiatal hőseinknek meg kell találniuk a helyüket a megsebzett bolygón, és rá kell jönniük, mit tehetnek a gyógyulásáért. Thomasék nagyon fontosak néhány csoport számára, ők pedig saját szabadságvágyuk és a világ megmentése között őrlődnek.”

image032

Az útvesztő: Tűzpróbában az előző film számos nyitott kérdésre választ kapunk. Thomasék megtudják, hogy a Föld jórészt elpusztult, és hogy egy kegyetlen tudományos csoport, a VESZETT (Világvége – Einstein Szekció – Tiltott Terület) volt az, amely Thomasékat bekergette az útvesztőbe, hogy próbára tegye túlélési képességeiket. Rájönnek, hogy néhányan közülük immunisak a Kitörés vírusra, amely megtizedelte az emberiséget. Az ő szervezetük olyan biológiai enzimeket termel, amely másokat is védetté tehet a vírussal szemben.

Az útvesztő klausztrofóbiás film volt, alig láttuk benne az eget – magyarázza Ball. – A folytatásban kilépünk a külvilágba, amely azonban nem más, mint felperzselt homok- és kősivatag. Az első rész mozgatórugója a rejtély volt” – veszi át a szót Az útvesztő forgatókönyvírója, T.S. Nowlin. – Ki hozta létre az útvesztőt, és mi volt a célja a Tisztáson összegyűjtött fiatalok csapatával: a ’tiszttársakkal’, ahogy magukat hívják. A folytatás inkább a hajszára, a menekülésre épül.”

Az útvesztő: Tűzpróbában az első film legtöbb szereplője visszatér. „Az előző részben Thomas fiúból férfivá érett – elemez a figura megszemélyesítője, Dylan O’Brien. „Társai számára ő képviselte a reményt, ő volt az, aki kivezette a csapatot az útvesztőből. Az ígérte nekik, hogy odaát a biztonság várja őket, de most kiderült, hogy tévedett. Sőt, még veszélyesebb a helyzetük, mert a VESZETT kezében vannak, és a bunkeren túl egy kiégett világ vár rájuk.”

Az új filmben Thomasék fő üldözői a Buggyantak, a vírus áldozatai, akikből a betegség vérengző szörnyetegeket csinált. De még náluk is veszélyesebbek azok az erők, amelyeket a VESZETT irányít. „A VESZETT azoknak a hatalmaskodó személyeknek és kormányoknak a metaforája, akik azt hiszik magukról, hogy bárkivel bármit megtehetnek” – mondja Wyck Godfrey. „A szervezetet nem az öncélú gonoszság mozgatja: gyógymódot keres az emberiséget megtizedelő ragályra. Eközben azonban nem ismer irgalmat, és ha kell, azokat is elpusztítja, akik együtt tudnak élni a betegséggel.” Dashner, aki regényeiben megteremtette ezt a komor hangulatú világot, felszabadítónak érezte az alkotás élményét. „A mi világunknak is megvan a maga sötét oldala. Én nem tettem mást, mint utazásra indultam benne, hogy olyan kérdésekkel szembesítsem az olvasót, amelyek a valóságban is meghatározzák jövőjét.


image044

Főszereplők: Dylan O’Brian, Kaya Scodelario, Ki Hong Lee, Giancarlo Esposito, Barry Pepper, Aidan Gillen. Fényképezte: Pados Gyula, Zene: John Paesano, Látvány: Daniel T. Dorrance, Írta: James Dashner, T. S. Nowlin Rendezte: Wes Ball

Mozibemutató: 2015. szeptember 17.

Eredeti cím: Maze Runner: The Scorch Trials

Színes, amerikai film

Műfaj: fantasy / kaland / akció

Gyártó: Twentieth Century Fox

Játékidő: 131 perc

Korhatár: 16

Facebook

Forrás:InterCom Zrt.

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek