Az éjszaka törvénye – Kulisszák

A magas rangú bostoni rendőr fia, Joe Coughlin bátran harcolt a hazájáért a tengerentúlon, de a háború után kiábrándultan keresi a helyét. Ez nem az az élet, amire számított – és ez nem az az ár, amit meg akart fizetni az amerikai álomért.

Joe nem is tagadja, hogy törvényen kívüli lett – mondja az író-rendező-producer Ben Affleck, aki Joe-t alakítja.  “A várost gengszterek irányítják, az ír és az olasz maffia éppen háborúzik, de ő nem hajlandó magát a gengszterek közé sorolni.”

Affleck Dennis Lehane azonos című regényéből adaptálta a forgatókönyvet. A két alkotó Affleck első rendezésében, a Hideg nyomonban már együtt dolgozott. Lehane a film egyik executive producere is. „Ben és én remekül tudunk együtt dolgozni. És nem csak azért, mert mindketten bostoniak vagyunk, hiszen Boston nagy – mosolyog Lehane. – Ben már elsőfilmes rendezőként is lenyűgöző munkát végzett a Hideg nyomonnal, imádom azt a filmet. Örömmel dolgoztam vele ismét.”

Affleck nem csak filmkészítő, hanem filmrajongó is. A kedvencei között vannak a klasszikus gengszterfilmek és ebben a sztoriban megtalálta mindazt, ami egy vérbeli gengsztermozihoz kell: gyönyörű nők, életveszélyes férfiak, zsaruk, maffiózók, tűzpárbajok, autósüldözések: „Amint elolvastam Dennis könyvét, láttam a jeleneteket magam előtt és úgy gondoltam, ez mindenkit érdekelne, aki szeret moziba járni.

A jogok Leonardo DiCaprio produkciós cégénél voltak, és DiCaprio producertársa, Jennifer Davisson javasolta Afflecknek, hogy olvassa el a könyvet. „Fáradhatatlanul keresünk történeteket izgalmas, átütő egyéniségekről, akik nem feltétlenül jó emberek – meséli a producer. “Dennis egyik specialitása, hogy a férfi egót a maga összetettségében tudja megmutatni és ebben Ben is nagyon jó. Amikor elolvastuk a forgatókönyvét, ott volt ugyanaz az érzékenység a sorok között. Különbözött minden mástól, mint amivel eddig dolgoztunk. A korszak, a karakterek mind izgalmasak, elsősorban Joe, aki nem egészen rossz, nem egészen jó, döntéseket kell hoznia és szembesülni a következményekkel.”

Rövid, börtönben töltött idő után Joe elhagyja Bostont Tampa forró éghajlatáért és még forróbb földalatti rumkereskedéséért. Útja során három fontos nő is megjelenik az életében, akiket Elle Fanning, Sienna Miller és Zoe Saldana alakít. Hozzájuk a törvény oldaláról Brendan Gleeson és Chris Cooper, a másik, sötétebb oldalról pedig Remo Girone és Robert Glenister csatlakozik. Joe bizalmas barátját és tettestársát Chris Messina játssza.

„Joe katonaként olyan dolgokat tapasztalt a háborúban, hogy úgy érezte, a szabályok, amikre tanították, már nem jelentenek semmit – mondja Affleck. “A bandák hierarchikus felépítésében és a katonaság működésében nem nagyon lát különbséget. De ő már nem akarja senkinek a parancsát követni. A saját szabályai szerint akar élni. Nem akar nagyot szakítani, két másik fickóval kisebb rablásokat követnek el.Végül nem a hatalom elutasítása vagy egy rosszul sikerült rablás lesz a legnagyobb hibája – hanem a szerelem. „Már akkor bajban van, amikor megismerjük – mondja Affleck. “Titkos viszonya van Emma Goulddal, az ír maffiózó Albert White barátnőjével. Joe-hoz hasonlóan Emma is függetlenségre vágyik, de őt Albert irányítja. A titkos viszonyuk lázadás a hatalom ellen és az izgalmát éppen a veszélye adja.”

image012

Az Emmát alakító Sienna Miller osztozik Affleck lelkesedésén: „Megszállottan szeretem az alkoholtilalom korszakát, ezért egy valóra vált álom, hogy ebben a filmben játszhatok. De még fontosabb volt, hogy Bennel dolgozhattam. Ismerve a korábbi munkáit, nem is volt kérdés, hogy jövök-e az első szavára. Emma a gengszterbarátnők kvintesszenciája. Egy bűnbarlangban szolgálja fel a tiltott italokat az illegális pókerjátszmák résztvevőinek, körülzsongja a nős főnökét, de közben titokban az ellenségével alszik. Sötét, életveszélyes és férfiközpontú világban él. Ebben a közegben bármilyen gyönyörű a románca Joe-val, bele van kódolva a veszély is.

Miután fellángol Emmával a szerelme, Joe egy rettenetesen rosszul sikerült rablás után kénytelen börtönbe vonulni. Szabadulása után bosszúra vágyik. Tampában nem csak a rumcsempészekkel ismerkedik meg, hanem az egzotikus Gracielával is. A gyönyörű nő még vonzóbb lesz számára, amikor kiderül, hogy van valamije, ami elengedhetetlen a rumkészítéshez: ez a melasz.

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek