Augusztus végén kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál

Heisler András

Klezmer, klasszikus zenei, dzsessz, folk, rock, blues koncertek és független színházi előadások várják a közönséget az augusztus 30-szeptember 6-ig tartó Zsidó Kulturális Fesztiválon a Dohány utcai és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, valamint a Goldmark teremben.

A Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség 17 éve rendezi meg a kulturális eseménysorozatot, amelyet idén Zsidó Kulturális Fesztivál néven hirdettek meg” – mondta az esemény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Heisler András, a Mazsihisz elnöke, majd hozzátette: fontosnak tartják, hogy ez alatt az egy hét alatt beszéljenek az együttélésről, a közös történelemről és kultúráról, az európai értékekről és azokról a hidakról, amelyeket a fesztivál által is építeni kívánnak.

A három fő budapesti helyszín mellett Pécsett, Szombathelyen és más fővárosi helyszíneken is tartanak programokat. A fesztivál előfutáraként augusztus 25-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Kárpát-medencei zsinagógákról szóló, Szabó Mihály rendezésében készült dokumentumfilmet mutatják be.

Böjte József, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy koncepciójuk egy olyan magas színvonalú fesztivált megrendezése volt, amely méltón mutatja a zsidó és a magyar kultúra összefonódását és a műfajok teljességét, éppen ezért idén színházi előadások is helyet kaptak a repertoárban. A színdaraboknak az a Goldmark terem ad otthont, amely a vészkorszak idején egyedüli előadói lehetőséget biztosított a zsidó művészeknek és közönségnek.

A Goldmark teremben két, a zsidó sorshoz és hagyományhoz kötődő független színházi előadás várja az érdeklődőket: a Mohácsi János rendezte A Dohány utcai seriff és Kárpáti Péter A negyedik kapu című darabja, míg a Rumbach utcai zsinagógában a FÜGE Produkció és a VÁDLI Társulás közös produkcióját, Székely János Caligula helytartóját tekintheti meg a nagyérdemű” – árulta el a művészeti vezető. Mohácsi produkciójának érdekessége, hogy a darabot a rendező a színészekkel közösen, dokumentumokból állította össze, valamint, hogy elejétől a végéig teljes sötétben játszódik.

Böjte József

A fesztivált 25 év 25 koncert címmel a Budapest Klezmer Band születésnapi koncertje nyitja a Dohány utcai zsinagógában Jávori Ferenc “Fegya” vezetésével. Az est sztárvendége Szinetár Dóra lesz.

Fegya

Augusztus 31-én Mi van velem? címmel Kern András lép fel, vendégei: Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Fesztbaum Béla, Heilig Gábor és Gátos Iván zenekara.

Szeptember 1-jén a Dohány utcai zsinagógában zenél a Muzsikás Együttes és szintén e napon csendülnek fel magyar zsidó szerzők műveiből Gyarmati István zongoraművész által összeállított darabok Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország címmel a Goldmark teremben. Az est közreműködői: Csákányi Eszter, Fesztbaum Béla és Bánfalvi Eszter lesznek.

Szeptember 2-án Snétberger Ferenc gitárművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar estje hallható a Zsinagógában Rolla János vezényletével. Snétberger felidézte: „a darabot egy izraeli kollégám biztatására írtam a népem emlékére. A három tételből álló, Szakcsi Béla által hangszerelt művet egy, még gyermekkoromban nagymamámtól hallott dallam kíséri végig” – árulta el a művész. Az est második részében a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai is fellépnek.

Szeptember 3-án Boldog lelkek tánca címmel Fassang László orgonaművész Fullajtár Andrea közreműködésével ad orgonaestet, szeptember 6-án a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar ígér különleges filmzenei koncertet Hollerung Gábor vezényletével.

A Rumbach utcai zsinagóga ad otthont a magyar zsidó kántorok hangversenyének, de ide várják a fúziós dzsessz, rock, blues műfajok kedvelőit is olyan fellépőkkel, mint Ferenczi György és a Rackajam, Babos Gyula (Babos Makrokozmosz) és ifj. Balázs János zongoraművész (A romantika aranykora).

A fesztiválról további információ a www.zsidokulturalisfesztival.hu és a https://www.facebook.com/zsidokulturalisfesztival oldalakon érhető el.

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek