Aranyosi Péter kapta idén a Karinthy-gyűrűt

Aranyosi Péter kapta az idei Karinthy-gyűrűt. A Rádiókabaréban, illetve az utóbbi időben a közmédia szórakoztató műsoraiban kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotókat és előadókat elismerő díjat július 27-én adták át a Magyar Rádió Márványtermében.

Az 1975-ben alapított Karinthy-gyűrű díjat Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója nyújtotta át Aranyosi Péternek.

“Aranyosi a kezdetektől segített az 1998-ban indult Fábry-show-ban, ahogy a névjegyén ma is szerepel, dizájncenter-felelősként. Nem az a típus, aki otthon ír poénokat, azt szokták mondani neki: Peti, csak áradj!” – mondta az átadón mentora, kollégája, Fábry Sándor, aki 1996-ban kapott Karinthy-gyűrűt, s aki úgy véli, Litkai Gergelyé az érdem, hogy elindította a stand-up irányába a humoristát. Fábry Sándor és Aranyosi Péter még 24 évvel ezelőtt kötött ismeretséget, illetve barátságot Nyíregyházán, ahol Aranyosi történelem és művelődésszervezés szakos hallgatóként kulturális programokat szervezett a Tanárképző Főiskolán. Ekkor kereste meg Fábryt azzal a kérdéssel, hogy teljesíthetné-e kötelező kulturális gyakorlatát a Rádiókabaréban. 

A 2013-as díjazott, Badár Sándor úgy fogalmazott: „Aranyosi a történetekből táplálkozik és belehelyezi magát azokba. Alsegéd szerkesztőhelyettesként kezdte a Rádiókabarénál, mindenkiről tudott mindent, és immár húsz éve dolgozik a műsorban. Volt, hogy nem jött el egy stand-up fellépésére, mert egy héten keresztül játszott a Védd a hidat elnevezésű számítógépes játékkal. Miskolcon magyarként, Lisszabonban diósgyőriként viselkedik” – tette hozzá Badár Sándor.

A 45 éves Aranyosi Péter felidézte életének Rádiókabarés időszakát – kezdetben tekercseket és telefonokat kezelt. Ekkor volt alkalma találkozni a magyar tévé és rádió olyan nagyjaival, mint például Zenthe Ferenc.  „Nekem döbbenetes volt, hogy ilyen nagy emberek futnak el mellettem!” – emlékezett vissza, s elérzékenyülve idézte fel azt is, mikor a telefonokat kezelve egyszer Markos György humorista jelentkezett a vonal túlsó végén. „Én elájultam, hogy akit hallottam és istenként tiszteltem, az felhív telefonon. Nekem mint rajongónak ez nagyon nagy dolog volt, csakúgy, mint amikor Hofi Géza jelentkezett be. Gyönyörű volt ez a húsz év.”

Mint mondta, a mai magyar kabaré nem egyenlő a stand-uppal, erre a Rádiókabaré a bizonyíték, amelyben rengeteg jelenet és blüett van. „Többféle humorista létezik. Van sajátszájas vagy amerikaiasan stand-upos, van, aki jelenetet ír, és van, aki mindent csinál. Én sajátszájas előadó vagyok, csak néhány jelenetet írtam. Az írás nem az erősségem, de a dumálás talán igen” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy miután sokáig a háttérben dolgozott, vágyott-e a reflektorfényre, nemmel felelt.

„Ha nekem Aranyos Marica és Litkai Gergely nem mondja, hogy lépjek fel, soha nem tettem volna, annyira meg voltam elégedve azzal, hogy fénymásolhattam a Kossuth-díjasoknak. Rajongóként kezdtem, majd voltam néző a Rádiókabaréban, ahová gyakornokként kerültem be, itt lettem dolgozó, később pedig fellépő. A legbüszkébb két önálló estemre vagyok, a Négybetűs szavakra és a Borsodi homályosra, ami most megy. A következőnek Mesteremberek lesz a címe, de még két év, mire elkészül” – mondta Aranyosi Péter.

A Karinthy Frigyes születésének évfordulója alkalmából 1975 óta minden évben átadott elismerés korábbi díjazottjai között van mások mellett Hofi Géza, Karinthy Ferenc, Moldova György, Farkasházy Tivadar, Boncz Géza, Déri János, Kern András és Bajor Imre. 2014-ben a Szomszédnéni Produkciós Iroda, 2015-ben Aradi Tibor, tavaly pedig Szőke András kapta a díjat.

Kiemelt fotó: Dumaszínház

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek