„A zene finomítja az ember lelkét”

Mahó Andrea Artisjus-díjas magyar színésznő-énekesnő A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítványt támogatja a november 23-án, a Pesti Vigadóban megrendezendő koncertjének bevételéből. A jótékonysági estről és színházról a gyermekek felé köztudottan végtelen szertettel forduló művésznővel beszélgettünk.

A jótékonykodás köztudottan fontos szerepet tölt be az ön életében. Ezúttal miért éppen A korszerű szülészetért és nőgyógyászatért Alapítvány támogatására esett a választása?

Fontosnak tartom, hogy ha megtehetjük, akkor segítsünk. Bár még nekem nincs gyermekem, nagyon szeretem őket, s közel állnak a szívemhez. A születés pillanata nagyon meghatározó egy ember életében, az is előfordul, hogy picit előbb érkezik egy gyermek és ilyenkor nagy szükség van az orvosok szakértelmére, amihez technikai segítségre is szükség van, ehhez viszont pénz kell…

Milyen dalok csendülnek fel majd az esten, s kik lesznek azok a művészek, akik közreműködésükkel emelik az est színvonalát?

A Madách színházból csatlakozik hozzám Koós Réka és Miller Zoltán kollégám, valamint Bebe. Szimfonikus zenekar és kórus erősít bennünket, illetve sztepptáncos produkció teszi még különlegesebbé az estét. A közönségem nagyon édes, szereti a tőlem már megszokott, jól bevált zenéket, azonban mindig kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy újat is nyújtsak nekik. A Pesti Vigadóban olyan magyar- és világslágereket igyekeztem összeválogatni, amiket a színházban nem hallhatnak tőlünk. Természetesen ezeket a jól ismert dalokat is izgalmas lesz hallgatni, hiszen mindegyik szimfonikus alapokra lesz helyezve.

Amikor az ember önt látja-hallgatja, mindig jó kedvre derül, hiszen rendkívül életvidám, folyton mosolyog. Manapság egyre kevesebb derűs arcot látni hazánkban. Ön hogy csinálja? Eredendően optimista?

Igen, valóban pozitív beállítottságú vagyok, de persze én is szoktam szomorú vagy morgós lenni, amikor nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogyan elterveztem, de valahol belül bennem az van: „Nincs semmi baj, haladjunk, menjünk tovább! Mindig  előre!”

Fotó: Miskovics Róbert
Fotó: Miskovics Róbert

Köztudott, hogy szeret gyermekek körében lenni – talán ez is felelős a derűért.

Azt hiszem, igen. A lelkem mélyén nagyon sok gyermeki vonást hordozok, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy felnőttként ne tudnám megállni a helyem a világban, csupán azt jelzi, hogy a lelkem jobban hasonlít a gyermekekéhez. Talán ezért is értjük meg olyan jól egymást, ezért tudunk jól együttműködni a színházban is.

Két éve Leányfalun zenés kalandtábort is szervezett, majd Szentendrén gyerekklubot alapított. Hogy látja, hogyan hat a gyerekekre a zenei közeg, miben tudja őket ez megváltoztatni, s miért lehet fontos, hogy minél korábban megismerkedjenek a zenével a fiatalok?

A zene roppant fontos, hiszen finomítja az ember lelkét, segít lazítani. Talán közhely, de mégis teljes mértékben hiszem, hogy a zenének gyógyító ereje van, ami nagyon fontos egy olyan stresszel teli, rohanó világban, amelyben élünk, s amelyben a gyerekeknek is számos iskolai elvárásnak kell megfelelniük. A dallamok világa olyasvalami, amihez a legkisebbek is bármikor fordulhatnak, amikor úgy érzik, hogy túlfeszül bennük a húr. Mindemellett fejleszti a hallást és az alapműveltséghez is sokat tesz hozzá. Olyan, akár a sport: fejleszti az embert, tartást ad, nevel, segíti a koncentrációt.

Jelenleg a Pesti Magyar Színházban is játszik, a Valahol Európában című előadásban Évát alakítja. Mitől lehet kihívás e karakter megformálása?

Én sokáig úgy gondoltam, hogy erről a szerepről már lecsúsztam, mivel Éva karaktere egy kamaszlány. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója azonban úgy gondolta, hogy megfelelő leszek a szerepre és emiatt végtelenül boldog vagyok. A darab egyébként egy nagyon híres, a háború idején játszódó film adaptációja. Témája időtálló, arról szól, hogy az ember közösségi lény, és ha egymás kezét fogva, együtt haladunk előre az úton, minden sokkal könnyebb lehet.

Hol láthatjuk-hallhatjuk önt legközelebb színpadon?

Hála a Jóistennek, nagyon sok szerepet játszhatok! A Madách Színházban Az operaház fantomjában játszom, a musical tizenöt éve töretlen sikerrel fut, s ott a Mary Poppins is, mely szintén teltházas szokott lenni akárcsak az Anna Karenina, mely egy régebbi, de a szívemhez nagyon közelálló előadásunk. A Pesti Magyar Színházban A muzsika hangjában játszom még, a Győri Nemzeti Színházban pedig a Bál a Savoyban című operettben is láthatnak a kedves nézők.

A jótékonysági koncertről bővebben ITT OLVASHAT!

Jegyek IDE KATTINTVA igényelhetők! 

Szerző: Veres Reni

Főkép: Szirmai Klári

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek