A világzene Budapestre költözik

A világzene fővárosává válik október 21-25 között Budapest, a WOMEX15 házigazdája. A WOMEX a műfaj első számú nemzetközi eseménye, egyszerre szakmai vásár és zenei fesztivál, ahol konferenciák, filmbemutatók és világszínvonalú koncertek színesítik a programot többek között a Müpa színpadán. Az expó jelentőségét dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója és Lelkes András, a Hangvető ügyvezetője foglalták össze az esemény szerdai sajtótájékoztatóján, a Művészetek Palotájában.

Az expót idén 21. alkalommal rendezik meg, most első alkalommal Közép-és Kelet- Európában. A budapesti WOMEX főbb programhelyszínei a Művészetek Palotája, az A38 Hajó, illetve a Bálna lesznek, előbbi a zenei programoknak, míg utóbbi a vásárnak ad majd otthont.

A kormányzat, a budapesti WOMEX főtámogatója, összességében 300-350 millió forinttal támogatja a rendezést, emellett a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa további 50 millió forinttal szállt be a rendezésbe, ez összességében 1 millió euró feletti állami invesztációnak felel meg” – mondta Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, majd hozzátette, hogy a kormányzat számára nagyon fontos cél Magyarországot egyre inkább a nemzetközi kulturális események székhelyévé tenni.

IMG_2037xxx

Kilencven országból érkeznek vendégek a WOMEX-re, amely egyszerre fesztivál, kongresszus és vásár. A Fonóba szervezett nulladik napi magyar est tíz fellépőjével (Babra, David Yengibarian Trio, Dina Zenekar, Fonó Zenekar, Góbé, HolddalaNap, Kerekes Band, Meszecsinka, Parno Graszt, Zombori Zenekar) együtt mintegy húsz magyar előadó mutatja be produkcióját” – beszélt a részletekről Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója, aki elárulta azt is, hogy előzetes kalkulációik szerint a napi 3300 látogató, közülük 2800-3000 külföldi az öt nap mintegy 900 millió forintot fog elkölteni Budapesten.

Először Kelet-Európában

A WOMEX15 magyarországi szervezője, a Hangvető egyik fő célkitűzése: a magyar és kelet-európai zenei élet minél hangsúlyosabb bemutatása a WOMEX-en. Munkájuk eredményeként a WOMEX történetében először kap tematikus szerepet és a Müpában külön színpadot régiónk: a Club Duna színpad fellépői Lettországtól Boszniáig terjedően képviselik a térséget. Magyarországról a Buda Folk Band, a Cimbalomduó és Herczku Ági zenekara került be a hivatalos programba, a megnyitón előadott Gypsy HeartBeats pedig a roma zenészek szerepe előtt tiszteleg – Oláh Attila táncos, a Romengo és Lakatos Mónika, Tcha Limberger, Palya Bea, valamint Pál István Szalonna és bandája eleveníti meg a Kárpát-medencei roma hagyományokat és annak kortárs elágazásait.

A WOMEX-évad állomásai

A magyar zenekarok és előadók nemzetközi karrierre való felkészítése céljából a Hangvető többnapos workshopot rendezett a Fonóban, melyen a zenei szakma kiemelkedő hazai és nemzetközi képviselői előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és személyes mentori találkozókon osztották meg tapasztalataikat a zenekarokkal a WOMEX pályázati folyamatát, a nemzetközi koncertlehetőségeket, a sikeres szereplést illetően.

Szintén a Fonó ad otthont a WOMEX-et megelőző október 20-i rendezvénynek, amelyen tíz magyar együttes mutatkozhat be a nemzetközi világzenei szcéna képviselői előtt.

Október 21-e a Megnyitó Gála napja bizonyos értelemben a WOMEX legfontosabb eseménye, hiszen ez az egyetlen koncert, amelynek nincs konkurenciája, így a nemzetközi szakma osztatlan figyelmét bírja. A 2011-es koppenhágai WOMEX megnyitója a közvetlen előzmény – a Hangvető ekkor rendezett a magyar népzenét bemutató panorámakép jellegű programot, Hungarian HeartBeats címmel. A 2015-ös Gyspsy HeartBeats produkció a Kárpát-medence cigányzenéjét mutatja be – az eszköztelen, a puritán felől indulva a gazdagon díszítettig rajzol történeti ívet.

A WOMEX díjátadója október 25-én a Müpaban lesz majd. A WOMEX Életműdíját – a zenei teljesítmény mellett – a társadalmi és emberi nagyság, a példaadás is indokolja. 2015-ben a szenegáli Cheikh Lo kapja a rangos elismerést. „Ha a zene nem elég jó, az üzenetre sem fognak figyelni, ezért a zenének nagyon jónak kell lennie” – vallja a nyugat-afrikai szufi zenészóriás. Cheikh a zártkörű díjátadó estéjén a Müpában a közönségnek is nyitott koncertet ad majd.

A WOMEX Szakmai Kiválósági Díját az iráni Hermes Records alapítója, Ramin Sadighi kapja, aki elsőként tette elérhetővé a világ zenéit Iránban. A Hermes kiadványait számos díjjal ismerték el. A Dijvan Gasparyan és Hossein Alizadeh együttműködéséből született lemezük, az Endless Vision például Grammy-jelölt is volt világzenei kategóriában.

Az Év Lemezkiadója díjat, az előző évhez hasonlóan, idén is a Glitterbeat Records kapja. Ezt a díjat minden évben a World Music Charts Europe, az európai világzenei ranglista 25 országból érkező 45 zsűritagjának szavazatai alapján ítélik oda. A Glitterbeat tavaly Bassekou Kouyate, Samba Toure és a Foufoulah lemezeivel alkotott nagyot, de az idei WOMEX-en fellépő, az előző évben az év legjobb elődadójának választott Aziza Brahim lemezét is ők adták ki.

A Budapesten megrendezésre kerülő 2015-ös WOMEX-en a kelet-európai régió és Magyarország minden eddiginél kiemeltebb jelenléte mellett ötven ország hatvan fellépője is szerepel. A Bálnában helyet kapó szakmai vásáron több mint 91 országból hatszáz cég képviselteti magát – előadások, beszélgetések, prezentációk és kapcsolatépítő találkozók alkotják a programot. Újdonság a tizenöt nívós alkotást felvonultató filmprogram is.

A közönség számára is nyitott programról a Hangvető oldalán lehet tájékozódni.

A szakmai programról a WOMEX weboldalán érhető el részletesebb tájékoztatás.

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek