Egészséges nassolás – A Prookies-story

Ki ne akart volna egy nehéz nap, vagy egy intenzív edzés után bedobni egy finom, krémes süteményt? Az édességes pult előtt persze rögtön el is megy a kedvünk a dologtól, amikor rájövünk, hogy egy kis adag édességgel mekkora kalóriabombát vinnénk be a szervezetünkbe. Ilyenkor eszünkbe jut, milyen remek dolog lenne, ha létezne olyan sütemény, amelyet lelkiismeret furdalás nélkül megehetünk. De hát létezik! A fehérjében és rostban gazdag Prookies-termékek hat éve vannak jelen hazánk édességpalettáján, ideálisak nem csak sportolók, hanem tudatosan étkezők és diétázók számára is. A Prookies Protein Cookies sikertörténetéről Borbás Attila beszélt oldalunknak, aki elárulta azt is, hogy hogyan kapcsolódik össze életében az egészségtudatos életmód és a  termékek által közvetített tartalom.

Hat éve kezdtétek szövögetni az „édes terveket”. Ma már a Prookies országszerte több mint 160 forgalmazó partnerrel büszkélkedhet. Milyen célokkal és elképzelésekkel vágtatok neki a vállalkozásnak?

 Építőmérnöknek tanultam, de mivel egy időben intenzíven foglalkoztam testépítéssel és különféle diétákkal, volt némi kapcsolati tőkém fitnesz körökben. Diéta ide vagy oda, annál azért mindig hedonistább voltam, mint hogy megvonjam magamtól a finom falatokat, tudniillik az étkezés számomra hobbi is. Azt szoktam mondani, hogy valahol egy Bud Spencer veszett el bennem. Hogy ne kelljen lemondanom a finomságokról, hat évvel ezelőtt egészséges, fehérjében gazdag édességeket – többek között kókuszgolyót, cukor-és gluténmentes keksszel készült túrós  süteményt – kezdtem készíteni házilag. Annak idején az efféle ételeknek nemigen volt se fóruma, se piaca, és a „mentesség” sem volt még téma. Egyszer egy baráti beszélgetés során merült fel az ötlet, hogy mi lenne, ha készítenénk eladásra is fehérjedús finomságokat. Kidolgoztam egy üzleti modellt, aztán a sors összehozott Szakács Leventével, akinek volt egy félig-meddig kihasználatlan cukrászdája, vele együtt dolgoztuk ki a további részleteket. Minden adott lett tehát a Prookies indulásához. A mostani termékpalettánknak már nem sok köze van ahhoz, amiket annak idején a négy fal között gyártottam; a választékunk jelentősen bővült, az alkalmazottaink száma nőtt, elsősorban konditermekben, és kifejezetten egészségtudatos kávézókban forgalmaztuk a finomságokat kihelyezett hűtőinkben. Azt akartuk elérni, hogy a rendszeresen sportolók fejébe bevésődjön, hogy igenis ehetnek süteményt az edzések után, hiszen a Prookies termékek igenis egészségesek, és nem minősül „bűnözésnek” az elfogyasztásuk.

Szakács Levente (balról), Borbás Attila (jobbról)

Milyen összetevőket használtok?

A fehérjével dúsított, kézzel készített termékek gondosan megválogatott minőségi alapanyagokból (például zsírszegény túró, tejsavófehérje, kazein) készülnek, nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, lisztet, de rostban gazdagok. A tejsavófehérje a sportolók nélkülözhetetlen táplálék-kiegészítője, hiszen gyorsan beépül a szervezetbe és nagyon fontos kísérője az izomépítésnek. Hasonlóan fontos  táplálékforrás a kazein is, amely aminosavakat, szénhidrátokat, kalciumot és foszfort is tartalmaz. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy termékeink, élvezeti értékük mellett megfelelő energiaforrások legyen akár sportoló, akár egy tudatosan étkező számára is – ügyelünk, hogy a szénhidrátforrás összetett, azaz jó minőségű szénhidrát legyen (zab, rizs). Nem használunk tartósítószert és adalékanyagot, viszont friss gyümölcsöt és cukormentes lekvárokat annál inkább. Gyümölcsös túrótorta, tiramisu, mákos guba, fehérjés puding, almás-fahéjas kehely – csak néhány az általunk készített és forgalmazott édességeink közül. Bármelyik diétába beleférnek, még este is, lelkiismeret-furdalás nélkül.

A fehérjedús táplálkozással, a proteinben gazdag táplálékkiegészítőkkel és desszertekkel kapcsolatban elterjedt az a nézet, miszerint „megnő”, túlizmosodik, esetleg hízik tőlük az ember. Valóban így van?

Azért ez nem ilyen egyszerű. Ha ennyire könnyű lenne izmot építeni és testsúlyt növelni, akkor nagyon sok nagydarab, izmos nő és férfi járna-kelne a világban. A fehérje nem az ördögtől való, hiszen az izomsejt alapvető pillére, fontos szerepet játszik a szervezetben zajló folyamatokban, elkerülhetetlenek az izomtömeg védelméhez, de persze mint mindent, így a fehérjét is ajánlott mértékkel fogyasztani (már, ha nem testépítő versenyre készülünk).

Nyilván minden Prookies-termék kedves a szívednek, így nem lenne tisztességes, ha arra kérnélek, hogy mondj közülük egyet, amit a legjobban szeretsz, tehát inkább úgy kérdezem: melyek azok a termékeitek, amelyek kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében?

Nagyon változó, területenként és forgalmazókként eltérő, hogy épp melyik a favorit. Azt tapasztaljuk, hogy a magyarok inkább a krémesebb édességeket szeretik – nálunk nem hat úgy a cookie-őrület, mint Amerikában. A somlói galuskát, a csokitortát, a kókuszgolyót, a Rákóczi túróst a legtöbben ismerik, tehát Prookies-formában is ki merik próbálni, nagyobb irántuk a bizalom, de a Manna nevezetű termékünket is szeretik, mely egyébként az én személyes kedvencem.

Bizonyára fontos számotokra, hogy időről időre új ötletekkel álljatok elő.

Minőségben fejlődni mindig lehet, és kell is, ezen kívül igyekszünk ráerősíteni az online marketingre, s azon fáradozunk, hogy szélesítsük a márka célcsoportját, s nyissunk a nagyobb célközönség felé: a konditermeken kívül egyes irodaházak kantinjaiban is megtalálhatók lesznek a termékeink, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor nemsokára kávézókba, éttermekbe, étkezdékbe, nagykereskedelmi üzletláncokba is terjeszkedünk. Már nem csak sportolóknak szeretnénk kedveskedni a Prookies finomságokkal, hanem mindenkinek, aki ügyel a minőségi és egészséges táplálkozásra, de nem veti meg a finom ízeket.

1

 A PROOKIES weboldala ITT, Instagram oldala pedig IDE kattintva érhető el!

 

 

 

 

Korrektúra – Szövegszerkesztés – Nyelvi lektorálás

VNTR Graphic Studio
Kreatív dekorációk, logók, faégetéses portrék készítése professzionális színvonalon
06 30 659 2808
https://www.facebook.com/vntrart
VNTR Graphic Studio

Hasonló cikkek